Ar ultraskaņu cīņā pret ērcēm! Kā efektīvi pasargāt savu mīluli?

25.05.2021

Ar ultraskaņu cīņā pret ērcēm! Kā efektīvi pasargāt savu mīluli?

Kā jau katru gadu, sākoties siltajam laikam, ļoti liels drauds gan mums, gan mūsu mīluļiem ir milzīgā ērču populācija. Kā pasargāt mājdzīvnieku no ērcēm un citiem insektiem, izmantojot ultraskaņas ierīces?

Cīņā ar ērcēm un citiem insektiem ir pieejami dažādi līdzekļi, bet viens no efektīvākajiem veidiem, kā uzveikt šos nevēlamos ciemiņus, ir tieši ultraskaņas ierīces.

Kas ir ultraskaņas ierīces un kā tās palīdz cīņā ar nevēlamiem insektiem?

Vispirms ir svarīgi saprast, kas tieši ir ultraskaņa un kā tā var palīdzēt cīņā ar insektiem. Eksperte stāsta, ka ultraskaņa ir akustiska enerģija viļņu veidā, kuru frekvence pārsniedz cilvēkam dzirdamo. Skaņa, ko var uztvert mūsu auss, ir līdz 20 kiloherciem. Ir skaidri zināms, ka suņiem un kaķiem ir labāka dzirde nekā mums. Kopumā dzīvnieki uztver skaņu diapazonā no 20 līdz 35 kiloherciem.

Savukārt insektu spēja uztvert skaņas viļņus ir daudz spēcīgāka, līdz ar to cīņā ar nevēlamiem kukaiņiem talkā nāk ultraskaņas ierīces. Kā stāsta PetCity speciāliste Santa Paegle, Tickless izstaro 40 kilohercu ultraskaņu. Tāpēc to nedzirdam ne mēs, ne suņi. Tickless izstaro virkni šādu ultraskaņas impulsu, kas nav dzirdami ne mums, ne dzīvniekiem, bet traucē, piemēram, ērču un blusu spējai orientēties.

Speciāliste atklāj, ka ērces lielākoties atrodas uz zāles stiebru galiem, lapām vai zariem. Tās, izmantojot Hallera orgānu, kas atrodas uz to priekškājām, sajūt mūsu un mājdzīvnieku aromātu. Tickless nomāc šo orgānu, līdz ar to ērces vairs nespēj orientēties un atrast cilvēku vai tā mīluli un identificēt to kā barību.

Ultraskaņas ierīces ir drošs risinājums arī zīdaiņu pasargāšanai. Šim nolūkam ir izveidota speciāla ierīce Tickless Baby. Tāpat Tickless ir drošs arī grūtniecēm," stāsta eksperte. Tickless ultraskaņas ierīcei ir arī stacionārā versija, kas pēc iespraušanas rozetē sāk cīņu ar blusām, kas ieviesušās mājoklī. 

Savukārt cīņā ar putekļu ērcītēm talkā nāk Miteless. Šī ierīce putekļu ērcītes dezorientē, kā rezultātā tās pārstāj vairoties. Pāris nedēļu laikā pēc Miteless stacionārās ierīces uzstādīšanas putekļu ērcīšu koncentrācija ievērojami samazinās. Tiesa, būtiski ir saprast, ka cīņā ar putekļu ērcītēm liela loma ir arī mājas regulārai uzkopšanai, jo, lai gan šīs ērcītes pārstāj vairoties, tās tik un tā no mājokļa ir jāizskauž ar uzkopšanas palīdzību.

Lai gan Miteless pamatā ir stacionāra ierīce, tai ir arī pārvietojama versija. Kādās situācijās palīdz tieši Miteless pārvietojamā ierīce? Eksperte stāsta, ka mūsu ādas plēksnītes, kas ir galvenais putekļu ērcīšu barības avots, nokrīt it visur, piemēram  automašīnā. Tāpat ultraskaņas ierīces var pievienot arī pie bērnu ratiņiem, lai no nevēlamiem "viesiem" pasargātu mazuļus. 

Par Miteless speciāliste stāsta, ka tas ir arī lielisks ilgtermiņa risinājums cilvēkiem, kas cīnās ar elpceļu alerģijām: "Putekļu ērcītes ir galvenais elpceļu alerģijas cēlonis. Putekļu ērcītes ir ļoti maziņas, un mēs tās nemanām, kas ļauj tām vairoties mūsu mājās. Kā jau minēju, šīs putekļu ērcītes barojas no ādas plēksnītēm, kas no mums katru dienu birst. Šīs plēksnītes sakrājas dīvānos, paklājos, gultas veļā un pat mīkstajās rotaļlietās."

Kādas ir Tickless un Miteless priekšrocības?

Jautāta par "Tickless" un "Miteless" galvenajām priekšrocībām, speciāliste atklāj, ka "Tickless" galvenā priekšrocība ir tāda, ka tā nav toksiska, jo netiek izmantota ķīmija. Līdz ar to tā ir efektīva arī, ja dzīvnieks vai cilvēks ir alerģisks, kā arī to var lietot kopā ar citiem līdzekļiem. Tāpat šī ierīce ir arī ekoloģiski draudzīga un to neietekmē gadalaiku maiņa.

Kā stāstīja eksperte, ultraskaņas ierīces darbojas kā preventīvs risinājums gan pret ērcēm, gan blusām un putekļu ērcītēm. "Labākais veids, kā cīnīties ar parazītiem, ir to parādīšanās nepieļaušana. Kad, piemēram, blusas jau ir parādījušās mēbelēs vai kažokā, tad cīņa ar tām ir ļoti sarežģīta," stāsta speciāliste.

Kā pareizi lietot šīs ierīces?

Jautāta par ierīču efektivitāti, eksperte stāsta, ka Tickless ražotājs garantē 94% efektivitāti, tiesa, būtiska ir to pareiza izmantošana. "Galvenais nosacījums ir, lai ierīce brīvi var izstarot ultraskaņas viļņus. Nevajadzētu ierīcīti likt kabatā vai zem dzīvnieku jaciņas," padomus ultraskaņas ierīču lietošanā sniedz eksperte. 

Tāpat speciāliste min, ka, neskatoties uz ierīču augsto efektivitāti, ir jāveic arī papildu aizsardzības pasākumi. "Mūsu mīluļu kažoks ir kā radīts šīm ērcēm. Zināms, ka tās pārnēsā dažādas slimības, tāpēc pēc katras pastaigas tomēr vajag pārbaudīt sava mīluļa kažoku. Lietojot Tickless, tiek nodrošināts, ka, ērcei nejauši uzkrītot uz kažoka, tā būs dezorientēta un pastaigas laikā nepiesūksies. Līdz ar to ērci varēs viegli noņemt, ja tā  nebūs jau nokritusi pati," mīluļu kažoka apskatīšanu pēc garākām pastaigām rekomendē speciāliste.

Papildus Tickless Pet ir pieejamas arī tādas ierīces kā Tickless Human, Tickless Hunter, kā arī jau pieminētā Tickless Baby, kas palīdz no nevēlamiem insektiem izvairīties arī cilvēkiem. Kā arī jaunums PetCity produktu klāstā Tickless Active un Tickless Run- atkārtoti uzlādējamas ierīces, kas piemērotas aktīviem cilvēkiem. "Arī mēs dodamies dažādos pārgājienos un staigājam pa zāli, kur ir ērces. Līdz ar to Tickless varam piespraust pie botām vai pie kabatas. Galvenais, kā jau minēju, lai šī ierīce nav aizsegta. Pavisam noteikti ierīcīti nedrīkst likt kabatā, tad tā nestrādās pilvērtīgi," stāsta eksperte.

Pēc ekspertes teiktā, Miteless efektivitāte vērtējama kā līdzīga. Šo ierīci galvenais ir ne ar ko neaizklāt. Nevajadzētu ierīci iespraust rozetē, kurai priekšā ir dīvāns vai galds. Ir svarīgi, lai ierīce brīvi varētu izdalīt starus, kā rezultātā šīs putekļu ērcītes kļūst dezorientētas un nevairojas. Protams, papildus ir nepieciešama arī mājas uzkopšana, jo šīs ērcītes kaut kur tomēr paliek.

Tickless un Miteless tehniskā puse

Jautāta par pārnēsājamo Tickless un Miteless darbības rādiusu, eksperte atklāj, ka atkarībā no ierīces  modeļa darbības diapazons svārstās no 1,5 līdz 2,5 metriem. Savukārt kontaktligzdā liekamās ierīces, kas ir Tickless Home un arī Miteless, darbojas 30 kvadrātmetru rādiusā.

Runājot par ierīču darbības ilgumu, speciāliste pauž, ka tas var svārstīties no sešiem līdz 12 mēnešiem. Ierīces mūžu lielā mērā ietekmējot tieši tas, kā tā tiek lietota.

Eksperte stāsta, ka ultraskaņas ierīces ir arī mitrumizturīgas. Tiesa, to nevajadzētu sajaukt ar slapjuma izturību. "Ja dzīvnieks, piemēram, aiziet nopeldēties, šīs ierīces turpinās strādāt, tomēr būtu ieteicams tās pēc saskares ar ūdeni pažāvēt. To būtu nepieciešams izdarīt, lai saglabātu sezonas garantiju."

Kā minēts, ierīču "mūža" laiks ir no sešiem līdz 12 mēnešiem. Piemēram regulāra saskare ar ūdeni samazina ierīces darbības ilgumu. Taču kā noteikt, ka ierīce savu laiku jau ir nokalpojusi? Eksperte šajā jautājumā sniedz praktiskus padomus.

"Ierīci pieliekot pie auss, labi var dzirdēt tikšķēšanu. Vēl viens ļoti labs veids, kā pārbaudīt, vai ierīce vēl funkcionē, ir pie tās pielikt telefonu un veikt videoierakstu. Viedierīces ir daudz jutīgākas nekā auss. Līdz ar to, ja, atskaņojot uzņemto video, ir dzirdama tikšķēšana, tad skaidrs, ka ierīce vēl darbojas," ar noderīgiem ieteikumiem talkā nāca eksperte.

 

Pasargā savus ķepaiņus no ērcēm! Apskatīt visus

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Lasīt vairāk

  • Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas