Alerģijas mīlulim – viss, kas par tām jāzina

06.09.2019

Alerģijas mīlulim – viss, kas par tām jāzina

Dažādas alerģijas mēdz piemeklēt ne vien cilvēkus, bet arī dzīvniekus. Šādos gadījumos saimniekam ir laikus jāreaģē uz izmaiņām mīluļa uzvedībā, tādēļ to, kā pamanīt un novērst alerģijas un pareizi kopt alerģisku mīluli, skaidro veterinārās klīnikas "Dzīvnieku veselības centrs" speciāliste - veterinārārste Alla Olivrī.

Cilvēki sava četrkājainā drauga kasīšanos un izsitumus mēdz ignorēt vai uzskatīt par dažādu kukaiņu kodumu sekām. Tomēr jāņem vērā, ka iemesls var būt daudz nopietnāks – alerģijas, kas nopietni apgrūtina mīluļa dzīves kvalitāti.

Mājdzīvnieki mēdz sirgt ar divu veidu alerģijām – atopisko dermatītu un pārtikas alerģiju. Lai gan parasti alerģijas pazīmes parādās dzīvnieka jaunībā, atopiskais dermatīts liek par sevi manīt no pusgada vecuma līdz trim gadiem, savukārt pārtikas alerģijas pirmās pazīmes var parādīties jebkurā vecumā, kā arī var parādīties daudz ātrāk nekā atopiskais dermatīts - līdz pusgadam un arī veciem dzīvniekiem.

Galvenā pazīme, ka mīlulim varētu būt alerģija, ir nieze, mājdzīvniekam kasot sev noteiktas vietas – pirkststarpas, purnu, zonu ap muti, ap acīm, padusēs, ap anālo atveri. Visās šajās vietās var parādīties arī apsārtums.

Lai diagnosticētu atopisko dermatītu, tiek ņemtas vērā klīniskās pazīmes – galvenās sūdzības, apsārtuma lokācija. Savukārt pārtikas alerģiju diagnostika ir mazliet sarežģītāka, jo tā tiek noteikta ar etioloģisko diagnozi, kur jāņem vērā alerģiskās reakcijas cēloņi, no saimnieka tiek prasīta plašāka informācija. Jāatzīmē, ka pārtikas alerģija var izpausties arī kā atopiskais dermatīts, kuņģa-zarnu trakta darbības traucējumi, nātrene, tūska vai auss iekaisums.

Veterinārārste norāda, ka pārtikas alerģijām specifisku testu nav – lai gan ļoti daudzas laboratorijas tos piedāvā, visi testi nav precīzi un joprojām “zelta standarts” ir ierobežojošā diēta un sekojoša provokācija ar iepriekšējiem produktiem. Tādā veidā iespējams pārliecināties, kā dzīvnieks reaģē uz konkrētu produktu.

Tas notiek šādi: mīlulim ir jānomaina barība un ne mazāk kā divus mēnešus jāievēro stingra diēta, tad vērojot, vai konkrētā diēta dod uzlabojumu. Ja ir pamanāms uzlabojums, nepieciešams pa vienam produktam mājdzīvniekam dot pamēģināt ēst visu to, ar ko viņš tika barots iepriekš, kad viņam palika slikti, un jāvēro, vai kāda ēdamlieta neizraisa simptomu atjaunošanos. Kad ir noskaidrots, pret kuru produktu ir alerģija, nepieciešams izvēlēties diētu, kā mājdzīvnieks tiks barots turpmāk, izvēloties tādus produktus, kuri nesatur komponentus, no kuriem mīlulim paliek slikti.

Testa procesā, kad tiek ievērota ierobežojošā diēta, Alla Olivrī saimniekiem dod norādes barot mīluli ar Royal Canin Analergenic barību. Tas ir tādēļ, ka šī suņu un kaķu pārtika satur unikālu proteīnu, kurš ir ražots no putnu spalvām, proteīnam esot ekstensīvi hidrolizētam – sadalītam līdz aminoskābēm, kas ir mazas molekulas, ko mājdzīvnieka organisms nevar atpazīt kā alergēnu. Kā norāda speciāliste, kad jau top zināms, pret ko konkrēti mīlulim ir alerģija, saimnieks var palutināt četrkājaino draugu ar dažādiem gardumiņiem, kuri nesatur komponentus, no kuriem ir alerģija.

Speciāliste bilst, ka saimniekiem ir rūpīgi jāseko līdzi izmaiņām sava mīluļa uzvedībā un jāpievērš tām uzmanība, jo ilgstoša problēmas ignorēšana bojā tā dzīves kvalitāti. Tāpat dzīvniekiem ar alerģijām ir tendence piedzīvot komplikācijas – sēnīšu vai bakteriālās infekcijas, kas parādās, ja alerģijas netiek laicīgi kontrolētas.

Saimniekam gan jābruņojas ar pacietību, jo konstatēt, ka mīlulim ir alerģija, iespējams jau pēc pirmā klīnikas apmeklējuma, taču, lai noskaidrotu, pret ko, var paiet laiks.

Kā skaidro zooveikala PetCity pārdevējas, kad veikalā vēršas cilvēks, kurš vēl nav bijis pie vetārsta, bet ir novērojis mīlulim pirmos alerģiju simptomus, viņam tiek piedāvātas dažādu ražotāju monoproteīnu barības, kas nozīmē, ka precei nav pievienoti dažādi citi komponenti. Savukārt, piemēram, Hills un Royal Canin ir veterinārās līnijas produkti, kurus cilvēki izvēlas, ja jau ir bijuši pie vetārsta uz konsultāciju, vetārstam dodot norādījumus, ar kādu pārtiku mīluli drīkst barot.

Tā kā alerģijas ir ļoti dažādas, ir ražotāji, kuri piedāvā dažādu veidu un garšu barību alerģiskiem mīluļiem. Viens no šādiem ražotājiem ir AATU, kura barībai ir pievienots tikai monoproteīns, bez pievienotiem vistas taukiem vai kā cita, atkarībā no tā, pret ko dzīvniekam ir alerģiska reakcija. 

Kas attiecas uz kārumiem, PetCity pārdevējas mierina, ka mīlulim tiem dižu ierobežojumu nav – ja mājdzīvniekam ir alerģija pret vistu, var iegādāties, piemēram, zivs kārumus, ja nav konstatēta krusteniskā alerģiskā reakcija. Tāpat ir dažādi graužamie produkti, kuri palīdz uzturēt kārtībā mīluļa mutes higiēnu un ir ražoti no augu valsts produktiem, tādēļ ir piemēroti tiem dzīvniekiem, kuriem ir alerģija pret dažādām gaļām.

PetCity pārdevējas iesaka jebkuram saimniekam droši vērsties pie viņām pēc konsultācijas, jo preču klāstā ir pieejamas pietiekami daudzas sausās barības, konservi un gardumi, kuri ir piemēroti arī alerģiskiem četrkājainajiem draugiem.

Foto: Jānis Škapars

  

  

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Lasīt vairāk

  • Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas