Kaķu grūmings

11.03.2021

Dzīvnieku friziera apmeklējums ar kaķi - lietderīga procedūra vai "neiespējamā misija"?

Nevienam nav noslēpums, ka kaķis ir īsts "mājas karalis", tādēļ ir pilnībā saprotama mīluļa saimnieka vēlme tam nodrošināt vislabāko aprūpi. Tiesa, daudzu kaķu saimnieki bīstas vest savu murrātāju pie dzīvnieku friziera, jo baidās, ka šim patstāvīgajam dzīvniekam procedūras neies pie sirds. Par to, kā izpaužas kaķu "grūmings" un kuriem mīluļiem kopšanas procedūras var būt noderīgas, vēsta PetCity dzīvnieku friziere Madara Metāla.

Kaķis un frizieris - vai savienojami jēdzieni?

PetCity friziere atklāj - priekšstats par to, ka kaķi un dzīvnieku frizieri nevar "sadraudzēties", ir pilnībā aplams. To atklāj viņas pašas pieredze PetCity frizētavā.

"Jāatklāj, ka mūsdienās arvien vairāk cilvēku ir sākuši izmantot iespēju apkopt savu kaķi pie friziera. Tiesa, jāmin, ka ne visi speciālisti uzņemas apkopt šos neatkarīgos un lepnos mājas plēsējus," stāsta speciāliste.

Madara Metāla atklāj, ka viņas praksē katru dienu vismaz viens no "skaistumkopšanas klientiem" ir kaķis, lai arī mēdz būt dienas, kurās nākas apkalpot četrus vai piecus murrājošos mīluļus. Šis pakalpojums īpaši aktuāls paliek pirms izstādēm, kad nepieciešams "safrizēties".

Ved visu veidu kaķus - tas, ka īsspalvainajiem nav nepieciešama aprūpe, ir mīts. Arī sfinksiem, piemēram, ir savas vajadzības - šiem mīluļiem stipri taukojas āda. Protams, šādus kaķus ikdienā saimniekam apkopt ir vieglāk, jo tos var nomazgāt, taču mēdz būt gadījumi, kad saimnieki īsti nesaprot, kā to darīt saudzīgi, bez traumēšanas.

Ikdienā speciāliste saskaras gan ar īsspalvaino, gan garspalvaino kaķu šķirņu pārstāvjiem. No īsspalvainajiem murrātājiem friziere visbiežāk saskaras ar britu šķirnēm un īsspalvainajiem skotu nokareno ausu kaķiem - šiem mīluļiem mēdz būt ļoti bieza pavilna, iekšējais apmatojums, kas var radīt "blietētu" matu slāni. Saimnieki, kas regulāri ķemmē savu kaķi, sūdzas: "Ķemmē, cik gribi, taču tāpat visu laiku ārā krīt apmatojums!"

Frizētavā šādu mīluli apstrādā" ar īpašu ķemmi- Furminatoru, un, ja kaķis to ļauj, izmazgā ar īpašiem līdzekļiem un izžāvē. Pēc šādas procedūras ķemmēšana kļūst krietni vien efektīvāka.

"Ar garspalvainajiem kaķiem mēdz būt dažādi - ir tādi, kuri saimniekam ļaujas regulāri ķemmēties, taču gana daudz ir arī tādu mīluļu, kuriem šī procedūra nepatīk, līdz ar ko viņu kažokā veidojas dažādi kunkuļi un savēlumi. Tie visbiežāk novērojami dibengalā, zem zoda vai padušu zonā. Savēlusies vilna var veidoties arī pēc slimošanas," stāsta dzīvnieku friziere.

Šādiem mīluļiem speciāliste izveido "lauvas griezumu" - apmatojums paliek vien uz galvas, astes un kājām. Valda maldīgs uzskats, ka frizieri šādus kaķus noskuj pilnībā, taču tā nav tiesa - mīlulim paliek pāris milimetru gari mati, līdz ar ko tas izskatās līdzīgs īsspalvaino kaķu šķirņu pārstāvjiem.

Kaķa "skaistumkopšanas" procedūras

Kas tieši tiek darīts pie "grūmera"? Madara Metāla min, ka "tiek izķemmēts apmatojums, nogriezti nagi, iztīrītas ausis un dažkārt deguns, dažos gadījumos tiek izveidota frizūra. Ja kaķis neiebilst, tas tiek arī izmazgāts un izžāvēts."

Eksperte min, ka mēdz būt arī četrkājainie klienti, ar kuriem nav iespējams strādāt - tie, tiklīdz būris ir vaļā, uzreiz paslēpjas stūrī vai metas virsū svešiniekam.

"Dažkārt man "skaidrā kaķu valodā" paziņo: "Nenāc man klāt!"

Šādos gadījumos nepieciešama veterinārārsta palīdzība. PetCity priekšrocība ir tā, ka dzīvnieku ārsts strādā turpat, tādēļ, iepriekš vienojoties un izejot visas nepieciešamās pārbaudes, kaķis var saņemt "anestēziju". Ja citos salonos nav veterinārārsta un aprūpi neveic cilvēks ar atbilstošu medicīnisko izglītību, medikamentu izmantošana ir pilnībā aizliegta," uzsver eksperte.

Ja kaķis necieš no pārlieku liela stresa, taču tāpat īsti nedodas frizierim rokās, tam var uzlikt kaķu uzpurni un veikt nepieciešamās procedūras, to vienkārši stingrāk pieturot.

Cik bieži jādodas pie dzīvnieku friziera?

"Pēc maniem novērojumiem - saimnieki parasti izvēlas skūt kaķus divreiz gadā, pirms pavasara siltuma un novembrī, pirms sala iestāšanās. Par komfortu kaķiem, kuriem ir tendence uz apmatojuma savelšanos, var parūpēties, dodoties pie friziera ik pēc trim vai četriem mēnešiem - aptuveni tik ilgs laiks ir nepieciešams veselam kaķim, lai pilnībā ataudzētu apmatojumu, līdz ar ko šajā periodā kaķis met ievērojami mazāk kažoka.

Izstāžu kaķiem friziera apmeklējumi ir atkarīgi no viņu "karjeras". Periodos, kad kaķis mēdz vairāk mest spalvu, saimnieki mēdz savus mīluļus atvest uz kārtīgāku izķemmēšanu ar īpašām ķemmēm. Apkopes biežums jāizvēlas, ņemot vērā katra kaķa individuālās īpašības," stāsta speciāliste.

Dzīvnieku friziere stāsta, ka bieži vien pirms vizītes viņai zvana norūpējušies saimnieki un stāsta, ka nezina, vai vest kaķi, jo nezina, kā viņš uzvedīsies.

"Es vienmēr stāstu, ka problēmu nav - lieciet kaķi būrī un vediet, pamēģināsim! Aizmukt viņš nevar, jo salona durvis ir ciet, un, ja viņš neļaujas procedūrām, neviens viņam neko īpaši nedarīs. Katram kaķim ir nepieciešama sava pieeja. Ne vienmēr šķietami agresīvam kaķim ir nepieciešama narkoze, jo viņi var kļūt tramīgāki un pielaidīgāki svešā teritorijā.

Nevar zināt, ja nav mēģināts, un par nepabeigtu darbu neviens naudu neņem. Galu galā nedrīkst aizmirst teicienu: suns kalpo cilvēkam, cilvēks kalpo kaķim!" saka Madara Metāla.

Uztici savu mīluli PetCity frizētavas pieredzējušajiem profesionāļiem, kas nodrošinās labāko rezultātu un kvalitāti! Turklāt martā PetCity frizētavās 10% atlaide!

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Lasīt vairāk

  • Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas