Pārbarošana nav labākais mīlestības izrādīšanas veids. Kā veidot veselīgu un sabalansētu suņa uzturu.

07.02.2022

Pārbarošana nav labākais mīlestības izrādīšanas veids. Kā veidot veselīgu un sabalansētu suņa uzturu.

Aizvien populārāka suņu saimnieku vidū kļūst mīluļa barošana ar nepārstrādātu pārtiku vai kauliem. PetCity veterinārārste Ilze Pētersone skaidro, kā pareizi sabalansēt mīluļa uzturu ar dažādiem pārtikas veidiem.

Kas ir labāks - sausā barība, konservi vai svaigā barība?

Runājot par tā saucamo sauso barību, speciāliste uzsver, ka to vairāk varētu uzskatīt par atvieglojumu saimniekam: "Manā izpratnē, tā ir ērti sagatavota barība, kas ir vērtīga saimniekam. Mums nav problēmu iebērt to bļodiņā un tur atstāt. Tomēr fizioloģiski sunim daudz vērtīgāk ir ēst svaigo barību."

Speciāliste uzsver, ka sausās barības būtiskākā problēma ir tāda, ka tā tiek pārstrādāta termiski, izmantojot augstu temperatūru, līdz ar to bojā aiziet daudzas vērtīgas uzturvielas, tostarp vitamīni un arī olbaltumvielas. Tāpēc ražotājam sauso barību vēl ir nepieciešams mākslīgi papildināt ar to, ko tā ir zaudējusi apstrādes procesā.

Kā vēl vienu sausās barības problēmu eksperte piemin, ka pārlieku bieža tās lietošana uzturā mīlulim sniedz par daudz ogļhidrātu, kas kopā ar barības termisko apstrādi ir ievērojams slimību veicinātājs. 

"Ja runājam par gatavo barību, tad labāk būtu dot konservu barību. Šis barības veids ir fizioloģiski piemērotāks. Tāpat viens no konservu plusiem ir tas, ka tajos ir pietiekami daudz mitruma. Problēma ar sauso barību ir tāda, ka dzīvnieks, to ēdot, protams, dzer daudz ūdens, bet tā uzsūc mitrumu un uzbriest gremošanas traktā. Tā rezultātā sanāk, ka mīluļa organisms visu laiku ir nedaudz atūdeņojies," stāsta speciāliste.

Kā atzīst eksperte, svaigs un neapstrādāts ēdiens, protams, dzīvniekam ir vislabākais, bet arī šajā ēdiena kategorijā ir noteikumi, kurus nepieciešams ievērot.

Jautāta par paša saimnieka gatavotu ēdienu, eksperte atzīst, ka tas nav sevišķi nepieciešams. "Ja cilvēks ir nolēmis, ka vēlas mīlulim ēdienu gatavot pats, tad pilnībā pietiek ar svaigās gaļas, orgānu un kaulu pareizu sabalansēšanu dzīvnieka uzturā. Bet speciāli vārīt, cept vai sautēt vienkārši nav nepieciešams, manuprāt," skaidro speciāliste.

Kas jāņem vērā, ja suņa uzturu vēlaties veidot no svaigās barības?

"Mans silts ieteikums - nekādā gadījumā nevajag pirkt apšaubāma rakstura gaļu, kuras izcelsme nav zināma," stāsta speciāliste, uzsverot, ka  vislabāk iegādāties svaigo gaļu un tās maisījumus, kas paredzēti speciāli dzīvniekiem - tos sasaldētā veidā var iegādāties veterināro preču veikalos vai arī iegādāties cilvēkiem paredzēto gaļu. 

Izmantojot pieminētās sasaldētās preces, saimnieka rūpju apjoms ievērojami samazinās. Tomēr, ja ir vēlme ēdienu gādāt un sagatavot pašam, tad saimniekam, pēc speciālistes domām, mīluļa ēdienkartē būtu jāiekļauj trīs ēdienu veidi.

"Ir jāiekļauj uzturā muskuļu gaļu jeb tā sauktos mīkstumus. Tāpat mīluļa uzturā ir jāiekļauj arī citu dzīvnieku orgānus, piemēram, sirdis, kuņģīšus, aknas, jo tie satur ļoti daudz vitamīnu un minerālvielu, kas bagātina ēdienkarti," skaidro eksperte.

Kā trešo svarīgo uz svaigās barības balstītā uztura sastāvdaļu speciāliste izceļ tā saucamos gaļainos kaulus, jo sunim nepieciešams uzņemt ne tikai fosforu, ko ir iespējams izdarīt ar jēlās gaļas ēšanu, bet arī kalciju, kas ir atrodams tikai kaulos. Kā piemērus speciāliste piemin vistu kakliņus, muguriņas un spārniņus.

Eksperte arī uzsver, ka, barojot suni ar svaigo barību, ir nepieciešams ievērot arī tādu pašu elementāru higiēnu, ko mēs ievērojam, gatavojot pārtiku sev, - jāmazgā rokas, virsmas. Vislabāk, ja mīluļu svaigās barības uzglabāšanai ir arī atsevišķs konteiners, gaļas dēlītis un nazis.

Tāpat speciāliste piedāvāja arī vienkāršotu svaigās barības uztura sadalījumu pa procentiem - 10-15% būtu jābūt iepriekš minētajiem gaļainajiem kauliem, citu dzīvnieku orgāniem tiek atvēlēti arī aptuveni 10%, bet pārējie 75-80% paliek gaļas mīkstumiem.

Kauli - būtiska suņa uztura un dzīvesveida sastāvdaļa

Kā minēts iepriekš, kauli ir svarīga suņa uztura sastāvdaļa. Eksperte nāk klajā ar vairākiem norādījumiem, kuri būtu jāievēro, lai kaulu iekļaušana mīluļa uzturā būtu pilnvērtīga un neradītu liekas problēmas.

"Pirmais un svarīgākais punkts - kaulus sunim drīkst dot tikai jēlus. Ne vārītus, ne ceptus, ne arī žāvētus, jo kauls pēc termiskas apstrādes maina savu bioķīmisko struktūru, un tad tie kļūst cieti, trausli. Šajā gadījumā tie nesadalās dzīvnieka zarnu traktā un var novest pie aizsprostojumiem un savainojumiem," stāsta speciāliste.

Vēl viena būtiska nianse, ko būtu nepieciešams ievērot, ir fakts, ka suņus nedrīkst atstāt nepieskatītus, kad tiem ir iedoti kauli. Speciāliste skaidro, ka suņi, it sevišķi pirmajās reizēs, kad ir iespēja grauzt kaulus, pārlieku sapriecājas un tos var mēģināt norīt veselus. Tāpat kauli var uzdurties arī uz mīluļa zobiem, radot nepatīkamas mutes traumas.

Īpaši uzmanīgam ar kaulu iekļaušanu mīluļa uzturā ir jābūt arī tad, kad mājsaimniecībā ir divi vai vairāk suņu. Kā uzsver speciāliste, šādos apstākļos suņu starpā ļoti vienkārši var rasties konflikti: "Tas kārums ir tik ārkārtīgi vilinošs un garšīgs, ka tas suns, kurš kaulu būs ātrāk apēdis, mēģinās nākamo atņemt otram. Tāpēc nevar tā vienkārši iedot katram sunim pa kaulam un tos atstāt nepieskatītus."

Eksperte stāsta, ka kaulus ir iespējams sadalīt divās kategorijās. Viena no tām ir jau minētie gaļainie kauli, bet otru kategoriju eksperte nodēvēja par "izklaides kauliem", kas paredzēti treniņiem, zobu tīrīšanai un muskulatūras trenēšanai. Šādam nolūkam paredzēti ir tieši lielāku dzīvnieku locītavu kauli. Bet arī šeit mīluli būtu jāpieskata, jo, kad mīlulis tiek līdz cietākai kaula daļai, viņam to tālāk nevajadzētu grauzt.

Dārzeņu nepieciešamība suņa uzturā un kā tos mīlulim iemānīt?

Eksperte skaidro, ka ir divi svaigās barības uztura veidi, viens no tiem sastāv no jēlās gaļas un orgāniem, bet otram pievienoti tiek arī dārzeņi, kas, pēc speciālistes domām, ir atbalstāma rīcība, jo tādā veidā ir iespējams iegūt nepieciešamās minerālvielas un vitamīnus.

Bet arī dārzeņu iekļaušana mīluļa uzturā prasa speciālu pieeju no saimnieka puses, jo, kā atklāj speciāliste, suņa gremošanas traktam ar dārzeņiem ir grūti tikt galā. "Ja gribam, lai suns gūst labumu no dārzeņiem, tad tie ir jāsasmalcina, vai nu ar rīvi, vai arī ar blenderi jāsamaļ putriņā, ko pēc tam var piejaukt klāt citiem ēdieniem, piemēram maltajai gaļai," skaidro eksperte

Tomēr ar dārzeņu pārlieku iekļaušanu mīluļa uzturā nevajag aizrauties. Speciāliste apgalvo, ka pilnībā pietiek, ja dārzeņi veido trešdaļu no suņa diennakts porcijas.

Svaigā ēdiena jeb "raw food" sortiments veikalos

Eksperte skaidro, ka veterinārajos veikalos mūsdienās ir iespējams dabūt ļoti plašu sasaldētas gaļas sortimentu.

"Ir iespējams iegādāties dažādu veidu sakapātu vai maltu jēlo gaļu, kas ir sasaldēta. Piemēram, kapāta vai malta liellopa gaļa. Vai arī vistas," stāsta speciāliste.

Tāpat ļoti vērtīgs produkts ir dažādu dzīvnieku gaļa, kas ir samalta kopā ar cita dzīvnieka kauliem. Piemēram, liellopa gaļa, kas tiek samalta kopā ar vistas kauliem. "Tad saimniekam nav jāuztraucas par to, kā sunītis varēs sakost kaulus, kuros esošo kalciju, kā jau minēju, ir svarīgi uzņemt," stāsta eksperte.

Vēl viens variants ir maisījums, kas sevī iekļauj samaltu jēlu gaļu, dzīvnieka orgānu un arīdzan kaulus. Šādi maisījumi lielākoties esot samalti putrā vai arī smalki sagriezti. Tāpat ir iespējams iegādāties arī maisījumus, kuriem ir piejaukti klāt arī dārzeņi un pat arī ogas, piemēram, mellenes.

Iespējams iegādāties ir arī sasaldētus liellopu vai arī citu atgremotāju kuņģus, kas, kā skaidro eksperte, sunim ir ļoti labi. Šādam produktam vismaz reizi nedēļā, pēc speciālistes domām, būtu jābūt mīluļa uzturā.

Tāpat speciāliste atgādina, ka pieejami ir arī sasaldēti kauli, kā arī ar dažādām metodēm apstrādāti našķi un, protams, vienkārši sasaldēti svaigas gaļas gabali. Tāpat maisījumos var būt iekļautas arī zivis, kuras arī būtu nepieciešams reizi pa reizei iekļaut mīluļa uzturā.

Kāds tad ir pareizais ēdienreižu skaits?

Eksperte skaidro, ka ēdienreižu skaits primāri ir atkarīgs no suņa vecuma un aktivitātes. Jaunākus suņus, kas vēl nav sasnieguši 12 mēnešu vecumu, ir jābaro biežāk, aptuveni divas līdz trīs reizes dienā. Savukārt mīluļiem, kuru vecums jau pārsniedz gadu, pilnībā pietiek ar vienu ēdienreizi dienā. Protams, tas attiecas uz veseliem suņiem, kuriem nav speciālu norādījumu no veterinārārstu puses.

Vairākas ēdienreizes dienā būtu nepieciešamas arī suņiem, kam ir daudz fizisku aktivitāšu, piemēram, medību suņiem.

Tāpat speciāliste uzsver, ka pavisam noteikti nedrīkst piekopt praksi, kas paredz sausās barības iebēršanu suņa traukā, atstājot to pieejamu uz visu dienu: "Pirmkārt, tas draud ar aptaukošanos. Otrkārt, suņi kļūst izvēlīgi. Šī sausā barība visu dienu ir pieejama, līdz ar to tie sāk gaidīt ko vairāk. Piemēram, krējumiņu vai mērcīti pa virsu barībai. Savukārt treknais krējums un sāļā mērcīte jau ir neveselīgi."

Eksperte skaidro, ka sunim par sliktu nenāk arī tā saucamās atpūtas dienas, kad mīlulim iedod tikai jau minēto graužamo kaulu vai arī nedod ēst vispār, protams, neaizmirstot par ūdeni. Šāda diena ir nepieciešama aptuveni reizi nedēļā, lai suņa gremošanas trakts var atpūsties.

"Katrā ziņā mīlestības izrādīšana ar pārbarošanu nav tas pareizākais," atzīst eksperte.

Būtiski ir arī pareizi sabalansēt mīluļa uzturu

Kas attiecas uz dažādu ēdienu sabalansēšanu mīluļa uzturā, atkal, protams, ir iespējas variēt. Speciāliste skaidro, ka sauso un konservu barību ir iespējams dot mīlulim vienā reizē, bet tikpat labi to var sadalīt arī divās ēdienreizēs, ja tāda ir ikdienas pieņemtā rutīna.

"Var darīt arī tā, ka vienu dienu tiek dota sausā barība, bet nākamo - konservu. Tas ir atkarīgs no saimnieka un arī paša suņa. Bet, ja suņa uzturā tiek lietota svaigā barība, tad būtu vēlams mēneša griezumā mīlulim dot dažādu dzīvnieku gaļu," skaidro eksperte.

"Sunim būtu nepieciešams dabūt gan vistas, gan liellopa un cūkas gaļu. Varbūt arī kādu tītaru un trusi. Mēness ietvaros būtu labi, ja sunim būtu pieejamas trīs dažādu dzīvnieku gaļas," turpina speciāliste.

Eksperte skaidro, ka mīlulim pilnībā pietiek ar to, ja pie svaigās gaļas tas tiek vienu vai divas reizes nedēļā. Turklāt pareizākā metode būtu nejaukt citus barības veidus ar svaigo gaļu, katram no tiem atvēlot konkrētu nedēļas dienu.

Protams, ar divām līdz trim svaigās gaļas maltītēm nedēļā pietiek gadījumā, ja pārējās nedēļas dienās tiek dota cita barība. Ja mīlulis pārtiek tikai no svaigās gaļas, tad tai, protams, jābūt ikdienišķai maltītei.

Arī našķoties sunim vajag ar mēru

Nav noslēpums, ka saimniekiem patīk reizi pa reizei savus suņus arī palutināt ar kādu našķi. Arī šeit eksperte aicina visu darīt normas robežās.

"Ir saimnieki, kas suņiem dod cīsiņus, sieru. Tos var nosaukt par ne pārāk vēlamajiem našķiem, un ar tiem nevajadzētu aizrauties. Veikalos ir iespējams iegādāties arī veselīgus našķus, piemēram, kaltētus gaļas kumosiņus, loksnītes un tamlīdzīgi," stāsta eksperte, uzsverot, ka nebūtu vēlams iegādāties izstrādājumus, kuriem pievienoti dažādi konservanti, kā arī garšas un smaržas pastiprinātāji.

Galvenais, ko uzsver eksperte, ir tas, ka našķis nedrīkstētu aizstāt pilnvērtīgu ēdienreizi: "Pietiek arī ar vienu, diviem vai trim kumosiem. Vajag atcerēties arī to, ka, barojot suni ar našķiem, viņam vajadzētu izpildīt komandas, kas pastiprina tā sadarbību ar saimnieku."

Nobeigumā gan eksperte uzsver, ka suns ļoti labi saprot, ka našķis no cilvēka galda ir ļoti garšīgs, bet problēma ir tajā, ka pārtikā, ko uzņemam mēs, ir liels tauku, sāls un citu garšvielu daudzums, kas sunim pavisam noteikti nenāk par labu.

Labu apetīti ķepaiņiem Apskatīt visus

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Lasīt vairāk

  • Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas