Kaķis atvemj spalvu kamolus - kā cīnīties ar šo problēmu un kādēļ to nedrīkst ignorēt

06.09.2019

Kaķis atvemj spalvu kamolus - kā cīnīties ar šo problēmu un kādēļ to nedrīkst ignorēt

Kaķu īpašnieki noteikti ir pamanījuši, ka viņu mīluļi ar lielām mokām mēdz atvemt apmatojuma kumšķus. Uz biežākajiem jautājumiem, kādēļ tam būtu jāpievērš uzmanība un kādas sekas rodas, to ignorējot, atbild PetCity speciāliste un PetCity "Rīga Plaza" veikala vadītāja Līga Arājuma.

Spalvu kamolu atvemšana ir raksturīga problēma visiem, taču it īpaši garspalvaino šķirņu kaķiem. Suņu saimnieki var nesatraukties - tā kā suņi nemazgā savu kažoku ar mēli, viņu fizioloģijai šī problēma nav aktuāla.

   

Kāpēc kaķi atvemj spalvu kamolus?

Kaķi vairākas reizes dienā ar mēli laiza un mazgā savu kažoku. Kaķa mēli klāj īpašas āķveida kārpiņas, kas to padara par lielisku suku spalvu ķemmēšanai. Izkritušās spalvas mīlulis mazgājoties norij, un tās nonāk kuņģī. Ja spalvu ir daudz, tās nevirzās tālāk pa zarnu traktu, bet uzkrājās kuņģī - tādējādi tiek kairināta kuņģa gļotāda un kaķis sāk vemt,  lai tās izvadītu. Vemšana nav dabīgs dzīvnieka fizioloģiskais process, un dzīvniekam tas nav viegli.

Kādus riskus tas rada?

Ja dzīvnieka kuņģī nonāk pārāk daudz apmatojuma un viņš pats nespēj atbrīvoties no tā dabīgā veidā (izvemjot vai kopā ar izkārnījumiem), tas var radīt aizsprostojumus un iekaisumu. Tādā gadījumā dzīvnieks pēc iespējas ātrāk ir jāved pie veterinārārsta.

Simptomi, ka organismā ir sakrājies izkritušais apmatojums, var būt ļoti dažādi, tādēļ konkrētas pazīmes nosaukt nav iespējams, taču, redzot jebkādas izmaiņas dzīvnieka uzvedībā, (kaķis nevar nokārtoties, atsakās no ēdiena, vemj), vislabāk konsultēties ar veterinārārstu.

  

Ieteikumi, lai mazinātu kamolu veidošanos

  • Profilaktiski dzīvnieks ir regulāri jāķemmē. Tam ir paredzētas speciālas ķemmes, kuras izķemmē pavilnu un pat nelielus spalvu savēlumus. Biežāk mīlulis ir jāķemmē kažoka maiņas laikā – pavasarī un rudenī. Dzīvnieki, kuri dzīvo dzīvokļos, pienākot minētajiem gadalaikiem, var nemitīgi mest spalvu.
  • Zooveikalos un veterinārajās aptiekās var nopirkt speciālas pastas vai tabletes spalvu izvadīšanai, kurus var dot profilaktiski reizi vai divas reizes nedēļā. Nepieciešamības gadījumā, ja ir aizdomas par spalvu uzkrāšanos, lai palīdzētu dzīvniekam no tām atbrīvoties, pastu vai tabletes var lietot vairākas dienas pēc kārtas. Pasta sekmē kaķu un kaķēnu kuņģa un zarnu trakta dabisko attīrīšanos no norītās spalvas, atbrīvo no vemšanas, apetītes trūkuma, aizcietējumiem, aizsprostojumiem.
  • Profilaktiski var lietot speciālo barību pret apmatojuma kamolu veidošanos. Tā satur daudz šķiedrvielu un citu komponentu, kas veicina sagremotās barības masas un norītā apmatojuma virzību pa zarnu traktu, uzlabo zarnu peristaltiku. Līdz ar to spalvas tiek izvadītas kopā ar izkārnījumiem, nevis atvemtas. Barība parasti tikai mazina, nevis pilnībā novērš apmatojuma kamolu veidošanos, tāpēc vēlams lietot arī speciālo pastu vai tabletes.

Dzīvnieku īpašniekam, rūpējoties par savu mīluli, ir jādomā par profilaksi, regulāri jāattārpo dzīvnieki un tie jāvakcinē. Garspalvaino šķirņu īpašniekiem šai problēmai ir jāpievērš vēl lielāka vērība, ņemot vērā augstāk minētos padomus.

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Lasīt vairāk

  • Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas