Kas jāņem vērā kaķu īpašniekiem pēc mājdzīvnieka sterilizācijas?

17.04.2019

Kas jāņem vērā kaķu īpašniekiem pēc mājdzīvnieka sterilizācijas?

Visbiežāk, izdarot lēmumu par mājdzīvnieka sterilizēšanu vai kastrēšanu, saimniekus uztrauc tas, ka dzīvnieks aptaukosies, kļūs slimīgs vai agresīvs. Kā izrādās, dažādas veselības problēmas un rakstura izmaiņas nav tiešā veidā saistītas ar sterilizāciju, taču saimniekam ir būtiski sekot līdzi, ko kaķis ēd, cik daudz un vai tam nodrošinātas pietiekamas fiziskās aktivitātes.

Veterinārste Jevgēnija Ostroga atklāj, kas jāņem vērā sterilizētu kaķu saimniekiem.

Uzturs

Uz pakām bieži vien ir norādītas normas, cik dzīvniekam jāapēd, bet reizēm saimnieki aizmirst par to, ka viens kaķis guļ visu dienu uz dīvāna un nekustās, kamēr cits skrien un lēkā pa kokiem. Tur arī rodas atšķirība - cik dzīvnieks patērē kalorijas dienā.

"Jā, pēc sterilizācijas dzīvnieki aptaukojas, bet viņiem ir jāievēro diēta. Ja mēs runājam par speciālām barībām, tad vienmēr būtu jāizvēlas barības, kur ir samazināts kaloriju daudzums, barības, kuras ir tieši paredzētas sterilizētiem dzīvniekiem un svarīgi palasīt sastāvu," stāsta veterinārste Jevgēnija Ostroga.

"Bieži vien uz pakas rakstīts, ka tā ir vieglā barība, bet sastāvā ir tas pats, kas parastā. Tas, kas rakstīts uz pakas ir jauki, bet nedrīkst aizmirst palasīt sastāvu," atgādina veterinārste.

Kaķi ir izteikti gaļēdāji - nevajadzētu izvēlēties barību, kas satur ļoti daudz graudaugus. Kaķim vairāk jāpatērē olbaltumvielas un viņš var aptaukoties, ja tiek uzņemti pārāk daudz ogļhidrāti. Visas lielākās kaķu barības ražošanas firmas pievērš uzmanību gan dzīvnieku vielmaiņas ātrumam gan tam, ko pieprasa viņu organisms pēc sterilizācijas. Tāpēc parasti specializētās barības ir labi sabalansētas.

Piemēram, pasaulē atzītais suņu un kaķu barības ražotājs Hill’s piedāvā plašu klāstu ar barībām tieši sterilizētiem mājas mīluļiem, tostarp īpaši pielāgotu gan kaķēniem, gan pieaugušiem kaķiem, gan senioriem. Kaķiem noteikti svarīgas ir jau iemīļotās barības garšas, no kurām nav jāatsakās arī, pielāgojot ēdienkarti mīlulim pēc sterilizācijas.

Jevgēnija Ostroga gan norāda: "Viss, kas ir rakstīts uz iepakojuma, ir domāts "vidējam dzīvniekam". Bet mums nevienam nav "vidējs dzīvnieks" - viņi visi ir individuāli. Katram ir sava vielmaiņa - kādam ātrāka, kādam lēnāka." Veterinārste iesaka pēc sterilizācijas dzīvnieku nosvērt - ikdienā, mēs varam nepamanīt, ka viņš paliek lielāks. Ja sverot mēs redzam, ka kaķis strauji sāk pieņemties svarā, varam mainīt pārtiku vai to, cik daudz to dodam.

Dzīvesveids

Pēc sterilizācijas mājdzīvniekam vajadzētu palielināt fizisko slodzi. Kaķim ikdienā nepieciešams kustēties - ja tas dzīvo laukā vai sētā, tas var apsekot un iezīmēt teritoriju, kā arī medīt. Kaķim, kas dzīvo dzīvoklī, šādas darbības izpaliek, tādēļ saimniekam būtu svarīgi parūpēties par to, ka arī mājas kaķim tiek nodrošinātas fiziskās aktivitātes.

Veterinārste stāsta, ka normāli kaķītim nav jāēd no bļodiņas - viņam jānopelna sev pārtika. Mūsdienās pieejamas dažādas interaktīvas mantiņas un barotavas kaķiem, lai varētu tiem likt pārtiku "nomedīt". 

Šādas mantiņas var gan iegādāties, gan uztaisīt no kanalizācijas trubām un citām būvniecības preču veikalā pieejamām lietām. Ja mājās kaķim ir mājiņa, tad ēdiena bļodu var novietot uz paša augšējā plaukta, lai dzīvniekam būtu vismaz nedaudz jāpiepūlas.

"Cilvēki bieži aizmirst, ka dabā tā nav, ka kaķim stāv bļoda un viņš aiziet un paēd. Kaķis dabā, pirms viņš tiek pie ēdiena, ļoti daudz fiziski un mentāli strādā, un tas liek patērēt kalorijas," norāda veterinārste.

Veselība

Bieži vien saistībā ar aptaukošanos un ar to, ka dzīvnieks ēd ļoti daudz sausās barības, tiek novērotas urīnceļu problēmas. Kā izrādās, tas nav tāpēc, ka viņi ir kastrēti - pēc kastrēšanas urīnceļu uzbūvē nekas nemainās. Problēmas rodas tāpēc, ka ir liekais svars - savā ziņā to var saistīt ar sterilizāciju, jo bieži vien kaķi pēc tās aptaukojas.

"Ir veikti daudz pētījumi un tas daudz kur ir minēts - ar urīnceļu problēmām visbiežāk slimo sterilizēti kaķi, bet tas nav to sterilizācijas - tas ir no liekā svara un nepareizas ēdināšanas!" norāda ārste.

"Tas ir ļoti populārs mīts - cilvēki bieži brauc uz klīniku un saka: "Jā, ja mēs viņu nebūtu kastrējuši, tā nenotiktu!" Tā nebūt nav - arī nekastrēti kaķi slimo ar to pašu problēmu."

Raksturs

Runčiem pēc kastrācijas nav vairs tieksme iezīmēt teritoriju vai viņi to sāk darīt citādāk - tie vairs neiezīmē teritoriju ar urīnu. "Par kaķenēm, savukārt, ir populārs mīts, ka tās paliek agresīvas pēc sterilizācijas," stāsta veterinārste. "Īstenībā, tas nav tik daudz saistīts ar hormoniem - tās pārsvarā ir kaķenes, kuras arī bez sterilizācijas nākotnē kļūtu agresīvas."

Lielākoties dzīvnieki pēc kastrēšanas un sterilizēšanas kļūst mierīgāki un puikas vairs neiezīmē teritoriju. Dzīvnieks var kļūt mazāk aktīvs, tam var palēnināties vielmaiņa un tādēļ tam nepieciešams dot stimulu kustēties un būt aktīvam. Ja dzīvniekam ir garlaicīgi, viņš paliks apātisks, guļošs un līdz ar to arī ātri aptaukosies.

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Lasīt vairāk

  • Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas