Labā formā - lieliskā omā. Kāds ir ķepaiņu pirmā mēneša progress?

27.07.2021

Labā formā - lieliskā omā. Kāds ir ķepaiņu pirmā mēneša progress?

17.jūlijā svara samazināšanas programmas Labā formā – lieliskā omā dalībnieki bija ieradušies atrādīties un pastāstīt, kā gājis pirmā mēneša laikā. Komentārus sniedz arī veterinārārste Nora Dambrova.

Vollijam viss rit pēc plāna

Programmas sākumā 21,6 kg. Progress – mīnus 1600 g.

“Vollijam svars iet nost ideāli,” savu stāstu sāk saimniece Marina. “Es biju rēķinājusies, ka varbūt būs problēmas, ka viņš jutīsies badā, bet nekā. Kopumā mums viss bija ļoti labi, tikai mocīja karstums. Vienreiz gan Vollijs nošmaucās un nočiepa tortiljas maizīti, tomēr tas netraucēja svara zudumam.”

Šī mēneša laikā saimnieki atklājuši, ka iepriekš bija devuši mazliet vairāk, nekā ieteicams, tāpēc barības deva tika samazināta. Bet, lai Vollijs to nepamanītu, saimnieki izmantojuši mazu viltību. “Vollijam vienā ēdienreizē bija jāsaņem pusbundža konserva, bet mans vīrs pamanījās barību “uzkasīt” tā, lai izskatās, ka porcija ir ar kalnu. It kā tur būtu ielikts ļoti daudz. Nostrādāja! Vollijs ēda ar gardu muti un pēc tam vārtījās labsajūtā uz muguras – viss viņam ļoti patika un nebija radušās aizdomas, ka kaut kas ir citādi.”

Arī ar fizioterapeites nozīmētajiem vingrinājumiem Vollijs bija apmierināts un, tā kā rīta pastaiga viņam ir plkst. 4.00 no rīta, kad ielās maz kas novērš suņa uzmanību, tad sanākot arī pilnvērtīgs treniņš. Tāpat saimnieki vairāk cenšas uzturēties dzīvojamās ēkas pagalmā, kur Vollijs atrodas dienas laikā, lai uzmanītu, vai kāds “labdaris” viņam nepasniedz kaitīgu kārumu. Savukārt masāžas Vollijam sniedz tādu baudu, ka viņš būtu ar mieru masēties daudz vairāk un ilgāk.

"Vollija svars krītas gandrīz pēc mana plāna. Biju domājusi, ka tie būs 430 grami nedēļā, bet realitātē ir ļoti tuvu – tie ir 400 grami nedēļā. Ļoti labi! Viens no galvenajiem iemesliem šīm pārmaiņām ir tas, ka Vollijs vairs neapēd brāļa barību, kā tas bieži vien bija noticis iepriekš. Tā kā Vollija brālītis nomira, tad viņam vairs nav papildus porcijas, kur baroties. Tāpat saimnieki atzīst, ka cenšas vairāk staigāt ar Volliju, viņi ir palielinājuši suņa aktivitāšu līmeni. Arī vizuāli Vollijs izskatās tievāks un radās iespaids, ka viņš patiešām jūtas labi. Nākammēnes Vollijam būs mazliet samazināta barības deva un ieteicu saimniekiem, lai viņi mēģina Volliju ieinteresēt dažādās rotaļās" skaidro veterinārārste.

 

Bella kļuvusi par pilnīgi citu suni

Programmas sākumā 37,2 kg. Progress – mīnus 3400 g.

Bellas saimniece Dace atzīst, ka progress redzams momentā. “Galvenās pārmaiņas ir tās, ka viņa vairs nav tik īgna,” saka Dace. “Mazinājusies arī viņas agresija pret pārējiem diviem ģimenes suņiem. Laikam jau svars samazinās, viņa pati jūtas labāk un kļuvusi par pilnīgi citu suni!”

Jauno Hill's ēdienkarti Bella akceptējusi jau ar pirmo maltīti. Tā kā tas bijis kaut kas jauns, tad Bellu uzreiz ieinteresējis un šķitis “supergaršīgs”. Tiesa, vēl aizvien stingri nākas sekot līdzi, lai Bella neapēd kaut ko no citu suņu barības, kā arī nākas pacīnīties ar diedelēšanu.

Arī ar vingrinājumiem nav bijis nekādu problēmu. Viens no uzdevumiem bija iet lēnā solī, un tas izpildīts par 100% - arī tāpēc, ka karstuma dēļ riksītī viņa nemaz negribējusi skriet. Tāpat citi vingrinājumi – apsēšanās, pareiza celšanās augšā un staigāšana pa trepēm – problēmas nesagādāja. Vienīgais izaicinājums – masāžas. “Bellai nepatīk, ja viņu aiztiek tad, kad viņa negrib. Tad iet vaļā dusmošanās! Droši vien, ka arī karstuma dēļ – viņa labāk grib apgulties kaut kur vēsumā un lai neviens netraucē. Bet nu kaut kā esam izcīnījušies,” saka Dace.

"Bellai ir labs rezultāts! Viņa nometusi pat nedaudz vairāk svara, nekā biju gaidījusi. Saimnieces stāstītais, ka viņa labi jūtas un kļuvusi aktīvāka, saskan arī ar maniem klātienes novērojumiem – viņa labprāt ļāva sevi apskatīt un, ja iepriekš varēja mazliet uzrūkt, tad šoreiz to nedarīja. Var redzēt, ka viņa jūtas labāk. Jāatzīst, ka arī karstais laiks palīdz nomest svaru, jo viņa ne katru reizi apēda visu piedāvāto. Ar saimnieci sarunājām turpināt aktivitātes, arī barības kontroles programma šobrīd tiek saglabāta tā pati," komentē veterinārārste Nora Dambrova.

Tigro atguvis dzīvesprieku

Programmas sākumā 8,43 kg. Progress – mīnus 260 g.

Kopumā Tigro ir bijis pārmaiņām bagāts mēnesis. Saimniece Linda stāsta, ka Tigro atguvis dzīvesprieku, sācis spēlēties ar ģimenes suņiem un izrādīt interesi par mantiņām. “Tās ir ļoti labas pārmaiņas, jo iepriekš viņš bija diezgan īgns un gribēja tikai ēst un gulēt,” saka Linda.

Vienīgais nopietnais izaicinājums bija pāriet uz jauno ēdienkarti – Tigro negribējis to ēst, jo bija pieradis pie sava “garšīgā, taukainā” ēdiena, kā to raksturo Linda. Nācies piedāvāt proporcijās: no sākuma 80% vecā ēdienkarte + 20% jaunā un pakāpeniski to mainīt, kamēr Tigro pierada un atzina jauno barību.

Toties tagad Tigro tīģera cienīgā gaitā labprātīgi pie pavadiņas iet laukā. Ja no sākuma viņš juties mazliet bikls un bailīgs, tad jo vairāk staigāja, jo drošāks kļuva. Tagad ja tuvumā vēl gadās kāds kaķis, ko padzenāt, tad arī Lindai jāmetas skriešus. Pret vingrinājumiem un masāžām Tigro iebildumu sākumā nebija nemaz, bet tagad, kad viņš sajuties stiprs un veikls, viņu grūtāk disciplinēt palikt uz vietas. “Bija vieglāk,” saka saimniece, bet tās jau tomēr patīkamas pūles, jo kopumā Tigro notikušas ļoti labas pārmaiņas.

Nora Dambrova piebilst, ka Tigro svara maiņa notiek gandrīz pēc plāna: "Biju cerējusi uz 80 gramiem nedēļā, bet faktiski ir 70 grami – un arī tas ir ļoti labs rezultāts. Viņš acīmredzami jūtas labāk - ja pagājušajā reizē bija apātisks un nekāpa nost no svariem, tad šoreiz viņš izstaigāja telpu, bija ieinteresēts. Muguras daļā kļuvis tievāks. Tigro progresu noteikti skaidro barības maiņa. Mēs ļoti pakāpeniski samazinām barības devu. Tā kā Tigro ir liels kaķis, tad strauji to darīt nedrīkst – bīstami! Arī uz nākamo mēnesi mazliet samazināsim barības devu: konservu, kas viņam ne pārāk iet pie sirds, atstāsim esošajā daudzumā, bet sauso barību – mazliet samazināsim. Bija prieks dzirdēt saimnieces stāstīto, ka Tigro sācis spēlēties un ķert kukaiņus, kā arī sācis komunicēt ar suņiem, no kuriem iepriekš baidījies. Tagad viņš kļuvis veiklāks, tāpēc arī pašapzinīgāks un parādījis suņiem, ka arī viņam mājās ir kaut kāda teikšana."

Pērle kļuvusi manāmi aktīvāka

Programmas sākumā 45,6 kg. Progress – mīnus 3700 g.

Izdzirdot progresa rezultātu, priecīgi ir gan saimnieki, gan pati Pērle. “Viņa vairāk iet laukā, vairs nav tik kūtra,” pārmaiņas raksturo saimniece Laila. Vienīgais, kas aizēnoja Pērles prieku, bija lielais karstums, bet arī tam saimnieki atraduši risinājumu: 3 reizes dienā Pērli dzesē ar ūdeni no šļūtenes, kā arī vakaros viņai zem speciālā vēsuma paklājiņa tiek likti papildus aukstuma elementi, kas viņai ļoti iet pie sirds.

“No sākuma Pērle ne visai labi pieņēma jauno sauso barību. Nācās to miksēt ar veco. Savukārt ar konservu problēmu nebija, tas viņai ļoti garšo,” stāsta Laila. Nevienu sardelīti Pērle vairs nedabū, bet nu kādu ogu laikam gan būs apēdusi – to dārzā izkontrolēt neesot iespējams.

Kustību ziņā lielu pārmaiņu nav, taču klāt nākuši daži fizioterapeites nozīmētie papildus vingrinājumi, kurus Pērle reizēm pilda, reizēm – nē. Viņai labāk patīk, ja viņu čubina, bužina un ķemmē – tad ir bauda pilnībā. Taču būtu ļoti labi svaru vēl dabūt lejā, lai Pērlei būtu vieglākas, priecīgākas vecumdienas.

"Pērlei nedrīkstēja strauji samazināt barības devu, jo viņai bija liels liekais svars. Biju plānojusi, ka viņa nometīs 450-910 gramus nedēļā, bet faktiski sanāca, ka tie bija 925 grami – vairāk, nekā plānots. Tas skaidrojams gan ar precīzu barības devu ievērošanu, gan ar karsto laiku, jo Pērlei nebija apetītes.

Vizuāli viņa noteikti ir tievāka, bet uzsāktais ir jāturpina, jo svars joprojām ir liels. Protams, ka ir iepriecinoši dzirdēt, ka Pērle kļuvusi aktīvāka un pati varējusi ielēkt mašīnā – tas viņai pēdējā laikā vairs nebija pa spēkam. Turpmāk plānojam vēl samazināt barības devu un pakāpeniski palielināt sportiskas aktivitātes, aicināt Pērli uz spēlēšanos. Tāpat ieteicu vēlreiz apmeklēt fizioterapeitu, jo tad, kad svars būs vēl vairāk nokritis, ir jāzina, kā pareizi noslogot suni un palielināt slodzes devu."

Tumbai svars nemainās

Programmas sākumā 6,1 kg. Progress 0.

Lai gan svars Tumbai nav mainījies, tomēr saimniece Mārīte atzīst, ka kaķene kļuvusi manāmi aktīvāka, daudz vairāk izrāda interesi par pasauli un vizuāli izskatās tievāka. Kā tā var būt? Iespējams, ka samazinājusies tauku un pieaugusi muskuļu masa. 

Mārīte stāsta, ka ar mērķi rosināt Tumbiņu kustēties, viņa pati uztaisījusi jaunas mantiņas, un tās abas Tumbai patīk. Tāpat ģimenes locekļi biežāk spēlējas ar kaķi – dzenā pa privātmājas pagalma teritoriju. Kopumā kustības Tumbai esot pieaugušas par apmēram 30%.

Jaunā Hill’s barība kaķenei ļoti garšo, un viņa to pieņēma bez iebildumiem. Tāpat ģimene novērojusi, ka sakarā ar to, ka tagad barība Tumbiņai ar brāli tiek likta atsevišķās bļodiņās, dzīvnieki vairs neizēd viens otra porciju, un tas pie svara korekcijas ir ļoti svarīgi.

"Interesanti, ka svars nav mainījies, jo ne tikai saimniekiem, bet arī man Tumba izskatās tievāka. Uz muguras ir šķietami mazāk tauku. Arī vizītes laikā bija redzami aktīvāka, nāca daudzēties. Piekrītu, ka varētu būt palielinājusies muskuļu masa. Mums ir plāns turpmākās divas nedēļas atstāt to pašu konservu daudzumu un samazināt sausās barības daudzumu. Ja pēc 2 nedēļām svars nebūs mainījies, samazināsim konservu daudzumu un dosim vairāk sauso barību. Svaram vajadzētu mainīties. Svarīgi arī sekot līdzi, lai Tumba neiemanās ēst brāļa barību," uzsver Dombrava.

Mišelai ir kāds noslēpums

Programmas sākumā 4,63 kg. Progress – plus 100 g.

Mišela ir vienīgā programmas Labā formā – lieliskā omā dalībniece, kurai mēneša laikā svars ir pieaudzis par 100 gramiem. “Patiešām nav skaidrs, kāpēc tā, jo vizuāli viņa izskatās tievāka, jo īpaši muguras daļa,” mazliet izbrīnīta saka saimniece Marija. “Varbūt sakarā ar to, ka viņai mājās dod mazāk ēst, viņa ir kļuvusi aktīvāka peļu ķeršanā un tādā veidā uzlabojusi fizisko formu...?” Tā kā barības deva Mišelai ir samazināta, tad visbiežāk viņa ar to ir neapmierināta – kļuvusi dusmīgāka. “Guļ pie bļodas, gaida, kad būs ēdamais un nesaprot, kāpēc tik maz,” stāsta saimniece. Taču viņa arī atzīst, ka nav iespējams pilnībā izsekot Mišelas gaitām un līdz ar to apēstā daudzumam, jo viņa ir kaķis, kurš staigā, kur pašam tīk. Cik peles viņa dienā noķer un apēd – to no Mišelas nav iespējams uzzināt. Saimniece tikai atzīst, ka pēdējā laikā mājas teritorijā ir parādījušās vairāk beigtas žurkas un peles, un atliek tikai minēt, kurš no ģimenes 7 kaķiem to izdarījis.

Jaunā barība Mišelai garšo, jo īpaši konservi. Uzlabojumus kustībās šobrīd redzēt nevarot, jo ir pārāk karsts, tāpēc kaķene nevēlas ne iet ar saimniekiem staigāt, ne vingrot. Vienīgi laiku pa laikam atļaujot sev pamasēt kaklu vai muguru. “Pilnu programmu viņa nevar izturēt, bet šo to mums izdodas viņai pamasēt. Kājas gan īpaši neaiztiekam, jo Mišela var sadot – viņai nepatīk,” stāsta Marija. “Var jau būt, ka tikai cilvēkam liekas, ka viņai jānomet svars. Viņa varbūt uzskata, ka viss kārtībā, un tādā gadījumā diez vai izdosies kaut ko īpaši mainīt,” saka Marija.

Kā skaidro veterinārārste: "Mišelas svara pieaugums varētu būt saistīts ar to, ka viņa pastāvīgi dzīvojas laukā un nav iespējams izkontrolēt, cik un ko viņa apēd. Atklāti sakot, nav arī tā, ka Mišelai svars būtu kritisks. Jāatzīst, ka viņa pēc auguma ir diezgan liela, un svaram ir jāatbilst viņas augumam. Kaķiem svars jāskatās pēc ķermeņa proporcijām. Turpmākajā plānā mums ir palielināt Mišelas aktivitāti. Ir saprotams, ka karstajā laikā viņu neinteresē spēlēšanās, bet cerams, ka tas mainīsies, ja gaisa temperatūra būs mazliet zemāka. Tā kā viņai garšo konservi, tad mazliet samazināsim konservu daļu un palielināsim sausās barības devu."

 

 

Sabalansēts uzturs Tava ķepaiņa veselībai Apskatīt visus

PetCity blogs:

  • Noslēgusies dzīvnieku svara samazināšanas programma "Labā formā-lieliskā omā"

    Noslēgusies dzīvnieku svara samazināšanas programma "Labā formā-lieliskā omā"

    Lasīt vairāk

  • Neatkarīgā Mišela kalorijas atrod dabā

    Neatkarīgā Mišela kalorijas atrod dabā

    Lasīt vairāk

  • Svara samazināšanas kampaņa ieiet finiša taisnē

    Svara samazināšanas kampaņa ieiet finiša taisnē

    Lasīt vairāk

  • Vollijs mērķtiecīgi tuvojas ideālam rezultātam

    Vollijs mērķtiecīgi tuvojas ideālam rezultātam

    Lasīt vairāk

  • Kā nepakļauties dzīvnieka skaistajām actiņām

    Kā nepakļauties dzīvnieka skaistajām actiņām

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas