"Labā formā-lieliskā omā" programmas dalībniece - "mājas boss" Bella

12.07.2021

"Labā formā-lieliskā omā" programmas dalībniece - "mājas boss" Bella

Šoreiz vairāk pastāstīsim par Bellu jeb “mājas bosu” kā viņu raksturo saimniece Dace. Bella ir 7 gadus veca Sibīrijas haskija kucīte, kas piedalās PetCity organizētajā un profesionālās mājdzīvnieku barības ražotāja Hill’s atbalstītajā 3 mēnešu svara samazināšanas programmā Labā formā – lieliskā omā“Mājas bosam” programmas sākumā bija 37,2 kg, ideālais svars – ap 25 kg.

10 km distance – bez problēmām

“Man ir aktīvs dzīvesveids, un aktīvus cenšos uzturēt arī savus dzīvniekus – trīs suņus,” stāsta saimniece Dace. “Kad paņēmu Bellu no Tukuma patversmes, sākumā viss bija labi. Bellu mājās sagaidīja vēl viena gadu vecāka sunenīte, un Bella bija ļoti draudzīga, gribēja spēlēties. Mēs gājām skriet, 10 km distance nebija problēma; ņēmu viņu līdzi uz saviem treniņiem, un ar visu Bella tika galā.” Ikdienā Bella dzīvo privātmājā ar dārzu, tāpēc dienas lielāko daļu pavada ārtelpā, teritorijā ap māju.

Vai sterilizācijas sekas?

Ar laiku – tas varētu būt gadu vai divus pēc ierašanās ģimenē – Dace sapratusi, ka Bella mainās. Ne tikai sāka apvelties, bet arī daba mainījās. Viņa kļuvusi īgna, sākusi pār visiem dominēt un parādīt savu raksturu. Tā kā mazkustīgu dzīvesveidu Bellai noteikti nevarētu piedēvēt, un arī ēšana – kā atzīst saimniece, – ir minimālā daudzumā, tad Dace domā, ka svara problēmu varētu būt izraisījusi sterilizācija. Tā notika 2 gadu vecumā, kad Bella tika paņemta no patversmes. “Sāku domāt, ka, iespējams, liekā svara dēļ viņa ir neapmierināta ar dzīvi. Viņa negribēja vairs skriet; svars sāka spiest uz kājām, un es vairs nevarēju viņu ņemt līdzi uz treniņiem. Sākām iet garās pastaigās. Pēdējā laikā mums ir tikai garas pastaigas. Ikdienā cenšamies nostaigāt 3-4 km. Visur ejam kopā – uz veikalu, uz jūru un mežu – katru dienu vienu stundu viņa brīvi darbojas, bet nav vairs skriešanas, nemaz nerunājot par 10 km distanci! Tad, kad aizbraucam uz mežu, viņa brīvi staigā, nekur nebēg.” Īpaši Dace atzīmē svētdienas, jo tās ģimenei ir jūras dienas, kad Dace ceļas agri un, kamēr pie jūras nav cilvēku, viņas dzīvnieki – Bella un divi citi suņi – brīvi skrien un aktīvi darbojas pa jūras krastu un peldas.

Galvenā ēdienreize – no rīta

Dacesprāt, diez vai vainojama varētu būt arī ēšana. No rīta Bella ēdot nepilnu mērtrauku ar sauso barību, kam klāt pielikta slapjā barība. “Viņa nesāks ēst, ja garšas kārpiņām nebūs kairinājuma,” atzīst Dace, “tāpēc sausajai barībai klāt es lieku konservu. Reizēm miksēju ar vienu lauku vistu olu vai liellopu gaļu, ko pērku no bioloģiskā lauksaimnieka”. No rīta Bella apēdot apmēram 300 gr barības. Vakarā Dace mēdzot vārīt rīsus vai griķus un piedāvāt Bellai kopā ar gaļu un nedaudz konservu – garšai. Tači bieži vien vakaros pēc pastaigas Bella vispār negribot ēst: atnākot mājās viņa noguļoties un tad ir jāliek mierā. “Esmu runājusi ar savu veterinārārstu un guvusi apstiprinājumu, ka ir normāli, ja viņa kārtīgi paēd no rīta un vakarā vai nu neēd, vai minimāli. Kopumā es gribu saprast, kas ir pie vainas. Vai es esmu kādu kļūdu pielaidusi? Vai ēšana pie vainas? Vai tomēr kustības vajag citas? Gribu to visu sakārtot, lai labi justos gan viņa, gan es, gan pārējie divi dzīvnieciņi mūsmājās,” pauž Dace.

Komentē veterinārārste Nora Dambrova  

Aptaukošanās varētu būt sākusies tāpēc, ka Bellas ēdienkarte ir kalorijām bagāta un nenormētā daudzumā + papildus našķi un gaļa. Tāpat ir aizdomas uz liekā svara izraisītām locītavu vai sirds problēmām, vai endokrīnām saslimšanām (hipotireoidisms/ hipoadrenokorticisms), kā arī kastrācijas (ovariohisterektomijas) sekas – hormonālas pārmaiņas.

Bellai tika nozīmēta konkrēta barība un normēta deva. Viņai ieteica pakāpeniski palielināt kustības, bet, ja svars kampaņas laikā nemazināsies – ieteikts izslēgt endokrīnās saslimšanas.

Runājot par problēmām, kas var rasties, mēģinot piemērot Bellai uzlabojumus, daktere atzīst, ka suns var atteikties ēst konkrēto barību vai var izteikti pieprasīt citu barību. Tādā gadījumā mājniekiem būs grūti sunim atteikt. Tāpat aptaukošanās cēlonis var būt endokrīna saslimšana.

Komentē dzīvnieku fizioterapeite un suņu hidroterapeite Bettija Ligere

Jebkuram dzīvniekam ar palielinātu svaru problēmas visbiežāk sākas ar muguru. Arī Bellai ir izteikts diskomforts muguras daļā, jo liekā svara dēļ šī zona tiek pastiprināti pārslogota un laika gaitā kļūst saspringta. To pašu var teikt par krūšu un plecu muskulatūru. Pēc teorijas ideālā gadījumā suņi 60% no ķermeņa svara nes uz priekšķepām. Taču tad, kad rodas jebkāda veida kompensācijas mehānismi (lai aizvietotu kādu pārslogotu vai traumētu ķermeņa sistēmu vai muskuļu grupu, dzīvnieks to kompensē, liekot darboties citām sistēmām), kā tas ir arī Bellas gadījumā, svara attiecība, kas tiek nesta ar priekšķepām, pieaug. Bella šo palielināto svaru kompensē ar platāku priekšķepu stāju, kas palīdz slodzi vieglāk nest un izbalansēt. Tas attiecīgi rada lielu slodzi uz kāju locītavām, kā rezultātā suns cenšas kompensēt un atvieglot kustību, staigājot ar stīvām kājām, lai izvairītos no pilnīgas locītavu salocīšanas kustības laikā.

Svarīgi atzīmēt arī Bellas pastaigas gar jūru. Jūras smiltis ir slikts segums jebkuram sunim un jebkurām locītavām, jo tas ir nestabils. Sunim smiltīs kājas “ļogās”, un sunim ar lieko svaru jau tāpat ir liela slodze locītavām, bet pie jūras līdz ar to ir papildus slodze. Ja konkrētas muskuļu grupas nerelaksē un neveic preventīvas darbības, tad laika gaitā locītavas kļūst pārslogotas un rada ne tikai diskomfortu, bet arī ievērojami palielina traumu risku.

Šobrīd Bellai ir ieteikta manuālā terapija, kas iekļauj gan masāžu, gan mājās veicamu siltuma terapiju un locītavu kustību amplitūdas vingrinājumus. Tāpat Bellai norādīti vairāki fizioterapeitiskie vingrinājumi – piemēram, pietupieni, kas sevī ietver ne tikai pareizu sēdēšanas pozīciju, bet arī pareizu piecelšanos pēc tam. Vēl Bellai tika izrakstīti lēnas gaitas vingrinājumi, kas ir balstīti uz kompensācijas mehānismu novēršanu. Suņiem visergonomiskākā gaita ir “riksītis”, jo tas palīdz kustēties un locītavas locīt ar inerci, nevis muskuļu spēku. Savukārt lēna staigāšana liek visas četras kājas soļa speršanai izmantot vienlīdz pareizi un vienādā ilgumā, kas neļauj kompensēt gaitas nepilnības un tādā veidā kļūst par treniņu.

Bellas mērķis ir ne tikai svara samazinājums, bet arī uzlabota kopējā fiziskā veselība: uzlabota locītavu kustība, muskuļu tonuss un masa, veicināta pareizāka svara pārnese, kompensācijas mehānismu novēršana un iespējamo traumu riska samazināšana.

PetCity blogs:

  • Noslēgusies dzīvnieku svara samazināšanas programma "Labā formā-lieliskā omā"

    Noslēgusies dzīvnieku svara samazināšanas programma "Labā formā-lieliskā omā"

    Lasīt vairāk

  • Neatkarīgā Mišela kalorijas atrod dabā

    Neatkarīgā Mišela kalorijas atrod dabā

    Lasīt vairāk

  • Svara samazināšanas kampaņa ieiet finiša taisnē

    Svara samazināšanas kampaņa ieiet finiša taisnē

    Lasīt vairāk

  • Vollijs mērķtiecīgi tuvojas ideālam rezultātam

    Vollijs mērķtiecīgi tuvojas ideālam rezultātam

    Lasīt vairāk

  • Kā nepakļauties dzīvnieka skaistajām actiņām

    Kā nepakļauties dzīvnieka skaistajām actiņām

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas