Aukstumā kaltēti (liofilizēti) gardumi un barība: ar ko tie vērtīgi mūsu mīluļiem?

06.09.2021

Aukstumā kaltēti (liofilizēti) gardumi un barība: ar ko tie vērtīgi mūsu mīluļiem?

Liofilizēta barība un gardumi suņiem un kaķiem nav jaunums, tomēr strauju popularitātes pieaugumu šī veida produkti ir piedzīvojuši tikai pēdējā laikā. Ar ko tie ir vērtīgi mūsu mīluļiem un kāpēc šī izvēle saimnieku vidū kļūst aizvien iecienītāka?

Kas ir liofilizēta dzīvnieku barība?

Tie ir svaigi, taču aukstumā izkaltēti produkti. Izmantojot īpašu tehnoloģiju, šāda barība tiek izkaltēta, to sasaldējot ļoti zemā temperatūrā (līdz -80 °C). Tā kā liofilizēta barība nav vārīta vai karsēta, tā saglabā savas vērtīgās īpašības un ir īpaši veselīga izvēle mūsu mīluļiem. Liofilizēti gardumi un barība var būt gan vesela vai samalta muskuļu gaļa, gan dažādu orgānu (nieru, plaušu, aknu) daļas, kā arī dārzeņi un augļi.

Pats termins liofilizācija jeb kaltēšana zemā temperatūrā nozīmē procesu, kas izmantojams dažādu produktu ražošanā. Šī tehnoloģija tiek plaši izmantota arī cilvēku pārtikas industrijā, piemēram, liofilizējot augļus, ogas vai dārzeņus.

Kaltēšana sasaldējot atbrīvo produktu no visa tajā esošā mitruma, saglabājot sastāvdaļu visvērtīgākās īpašības. Liofilizācijas laikā produktos esošais ūdens no cieta stāvokļa pāriet tvaika stāvoklī, izpaliekot šķidruma fāzei. Vērtīgās vielas iet bojā tieši šķidruma fāzē, kuras liofilizācijas procesa vienkārši nav.

Procesa laikā nekādas papildu ķīmiskas vielas, konservanti vai garšas pastiprinātāji netiek izmantoti, tāpēc saglabājas arī sastāvdaļu dabīgā garša un smarža. Tas īpaši patīk mūsu mīluļiem. Savukārt saimnieki novērtē liofilizēto produktu ilgo derīguma termiņu – liofilizācijas laikā atbrīvojot no mitruma, produktos neveidojas baktērijas un citi mikroorganismi, tostarp pelējums. Turklāt liofilizētie produkti ir ļoti viegli, tie nesmērē un nelīp, tos var ērti un ilgā termiņā lietot gan ikdienas vajadzībām, gan izbraucienos vai ceļojumos. 

Cik ilgu laiku ir derīgi liofilizētas gaļas produkti?

Neatvērtos iepakojumos esošas liofilizētas gaļas derīguma termiņš ir vairāki gadi. Tomēr ir svarīgi ievērot ražotāja norādījumus un produktus izlietot laikus. Tas ir vislabākais ieteikums, ja cenšaties savu mīluli barot ar augstākās kvalitātes, kā arī izteiksmīgas smaržas un garšas produktiem. 

Best Barf liofilizēti kārumi suņiem Liofilizētu gardumu un barības priekšrocības mājdzīvniekiem un viņu saimniekiem

  • Tie ir 100% dabīgi;
  • Ražošanā tiek izmantotas dabīgas izejvielas - muskuļu gaļa, orgāni, augļi un dārzeņi;
  • Saglabājas ilgāk nekā svaigi vai citādi termiski apstrādāti gardumi un barība;
  • Tie ir barojošāki;
  • Sastāvā nav konservantu, krāsvielu vai garšas pastiprinātāju;
  • Palīdz saimniekiem taupīt laiku, jo liofilizēta barība nav ne jāvāra, ne jāatkausē;
  • Var lietot divējādi - dot dzīvniekam sausus gabaliņus vai tos samitrināt ūdenī;
  • Viegli nēsājami līdzi, ērti paņemami ceļojumā, uz pludmali vai pārgājienos, kur dodaties kopā ar savu mīluli;
  • Liofilizēti produkti nav jāuzglabā ledusskapī vai saldētavā;
  • Liofilizētu produktu ražošana ir dabai draudzīgāka nekā parastās dzīvnieku barības ražošana.

Pāreja uz ēdināšanu ar liofilizētu barību

Ja jūsu mīlulis tiek barots ar parasto sauso vai mitro barību, uz barošanu ar liofilizētiem produktiem ir jāpāriet pamazām. Ieteicams sākt ar liofilizētiem svaigas gaļas gardumiem, pa reizei iedodot tos pagaršot dienas gaitā.

Liofilizētas barības iekļaušana mīluļa ēdienkartē ir jāuzsāk, ņemot vērā dzīvnieka svaru un tipisko aktivitātes līmeni. Lielākā daļa suņu ātri pielāgojas liofilizētai svaigai barībai, tomēr ieteicams pāreju uz to veikt pakāpeniski, sākumā ierastās barības porcijas daļu aizstājot ar 25%, bet pēc dažām dienām – ar 40% liofilizētas barības. Viss pārejas process var ilgt no nedēļas līdz 10 dienām, lai izvairītos no tā, ka jūsu mīlulim varētu rasties jebkādi gremošanas traucējumi.

Svarīgi ir arī pievērst uzmanību tam, ka liofilizētu produktu piemērotība var būt atkarīga no jūsu mīluļa auguma. Lielu šķirņu pārstāvjiem ne vienmēr derēs tie paši produkti, kuri mazajiem mīluļiem, tāpēc ir svarīgi ņemt vērā konkrētā dzīvnieka individuālās vajadzības. Pastāvīgi kontrolējiet sava mīluļa svaru, lai konstatētu tā pieaugumu vai zudumu – tas nozīmē, ka ir atbilstoši jākoriģē porciju lielums.

Best Barf liofilizēti kārumi kaķiemBest Barf liofilizētie produkti

PetCity veikalos un internetveikalā var iegādāties Somijas prečzīmes Best Barf produktus, kas ir piemēroti gan suņiem, gan kaķiem. Best Barf produktu ražošanā tiek izmantotas tikai Somijas vietējās izejvielas – svaiga gaļa un zivis, ogas un dārzeņi. Bagātajā sortimentā atradīsiet dažādus jūsu mīluļa ēdienkartes vajadzībām atbilstošus produktus:

  • Ar vistas gaļu - dabīgām vistas aknām, vistu sirsniņām, vistu kakliņiem.
  • Ar jēra gaļu - jēru nierēm, plaušām, aknām, sirdīm un iekšām.
  • Ar zirga gaļu - zirga gaļas sloksnītēm.
  • Ar zivi - šprotu uzkodas.

Katrs Best Barf liofilizēto gardumu iepakojums atbilst aptuveni 400 g svaigas gaļas. Visus Best Barf liofilizētos gardumus var pasniegt kā parastu RAW  jeb svaigbarību. Tos var dot sausus un kraukšķīgus vai pārliet ar ūdeni un nogaidīt 5 min, kamēr gaļas gabaliņi kļūst mīksti un maigi.

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Lasīt vairāk

  • Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas