Mājdzīvnieki ar ciltsrakstiem - kas tas ir un vai man to vajag?

17.04.2019

Mājdzīvnieki ar ciltsrakstiem - kas tas ir un vai man to vajag?

Katram cilvēkam ir dzimšanas apliecība, kurā ir ierakstīts, kad un kurā vietā viņš ir piedzimis, kā arī dati par viņa vecākiem. Ar šķirnes dzīvniekiem ir līdzīgi - dzīvniekam ar zināmu izcelsmi ir dokuments, ko izdod organizācija, kurā reģistrēta viņa māte.

Kas ir ciltsraksti?

"Ciltsraksti nav tikai papīrs, jo katrā organizācijā ir savi noteikumi - sākot ar obligāto izstādes atzīmju skaitu un veselības pārbaudēm, beidzot ar metiena aktēšanu," atklāj PetCity speciāliste Anžela Fomičeva.

Jo stingrāki noteikumi, jo lielāka uzticība organizācijai, kā arī dzīvnieka atbilstība starptautiskiem standartiem un prasībām.

Ciltsrakstos ir dati par dzīvnieka šķirni, dzimšanas datumu, tā pilnais vārds, mikročipa numurs (ja to pieprasa organizācijas statūti), atzīmes par krāsu, citas īpašas pazīmes un ieraksti par audzētāju, dzīvnieka vecākiem un tā senčiem līdz pat ceturtajai un piektajai paaudzei.

Mūsdienās ir arī tā saucamie "0" ciltsraksti. Tas nozīmē, ka dzīvnieka fenotipiskā (ārējā) atbilstība šķirnei ir apstiprināta tiesnešu vidū, atbilstoši organizācijas šķirnes atzīšanas procedūrai, bet dati par vecākiem nav zināmi.

Daudzas organizācijas cenšas izvairīties no "0" tipa ciltsrakstu noformēšanas, bet citas, it īpaši tās, kurām tas ir papildus peļņas avots, labprāt palīdz iziet šķirnes atzīšanas procedūru. Fenotipiska atbilstība šķirnei gan nepadara konkrēto dzīvnieku ģenētiski veselu, kā arī tas automātiski nekļūst par derīgu dzimtas turpināšanai.

Vai ir iespējams tīršķirnes kaķis vai suns bez ciltsrakstiem?

Ir iespējams, ka kāda kaķēnu vai kucēnu metiena vecāki ir ar ciltsrakstiem, bet metienam tādu nav. Kādi parasti tam ir iemesli?

No cilvēka, kurš pārdod mazuļus un, lepojoties, rāda vecākus un viņu dokumentus, parasti var dzirdēt šādas atrunas:

  • "Kam jums tos papīrīšus? Cena uzreiz dārgāka!" Šis ir mīts, jo klubos ciltsraksti maksā 10 - 20 eiro, un tas nav cenu noteicošais faktors.
  • "Mēs nemokām dzīvniekus un neejam uz izstādēm, tāpēc nav noformēti dokumenti." Dzīvnieki netiek mocīti izstādēs un obligāto izstāžu skaits nemaz nav tik liels. Ja dzīvnieks ir bailīgs, agresīvs vai slikti socializēts un tāpēс viņam sarežģīti piedalīties izstādēs, tad ir jautājums, vai to dzīvnieku drīkst izmantot vaislas darbā.
  • "Ir krāsas/izmēra/eksterjera defekts - klubs nedod ciltsrakstus." Gadījumā, ja dzīvniekam konstatētas pazīmes, kas neatbilst standartam un konkrētais mazulis nevar turpināt dzimtu, viņam tiek noformēti ciltsraksti ar atzīmi, ka viņš nav paredzēts vaislas darbam.

Iemesli, kāpēс vecākiem ir ciltsraksti, bet mazuļiem to nav:

  • Vecāki tika pirkti ar aizliegumu pārot, bet, lai piepelnītos, pārdevējs sācis ražot nereģistrētus metienus. Visbiežāk tādi vecāki ir atvesti no ārzemēm ar cerību, ka neviens nekad neuzzinās par to, ka tie tiek izmantoti pagrīdes pavairošanā.
  • Tika vairākkārtēji un rupji pārkāpti kluba noteikumi - klubs atsakās turpināt sadarbību ar konkrēto biedru. Piemēram, kuce dzemdē divas reizes gadā vai tiek sniegta nepatiesa informācija.
  • Pastāv iemesli, kāpēс netiek izsniegta pārošanas atļauja konkrētam pārim.

Līdz ar to ciltsraksti nav tikai saimnieka iegriba - tas ir dokuments, kas pierāda, ka dzīvnieks ir ģenētiski vesels.

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Lasīt vairāk

  • Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas