Papildbarības mājdzīvniekam - ko tas nozīmē un kādos gadījumos tās nepieciešamas?

10.09.2019

Papildbarības mājdzīvniekam - ko tas nozīmē un kādos gadījumos tās nepieciešamas?

Pēdējā laikā mājdzīvnieku saimnieku starpā arvien aktīvāk tiek apspriesta tāda tēma kā "papildbarības mīlulim". Taču, lai gan bieži daudziem ir uzskats, ka tās nāk par labu visiem dzīvniekiem, ir jāņem vērā dažas svarīgas detaļas, lai nesanāktu mīlulim kaitēt. 

Kā skaidro "PetCity" klīnikas veterinārārsts Aigars Brinķis, papildbarības, kā liecina nosaukums, nenodrošina pilnvērtīgu nepieciešamo barības vielu daudzumu un var kalpot vien kā barības piedeva.

Pats būtiskākais, kas jāņem vērā, ir tas, ka papildbarība uzturā jānodrošina tikai tiem dzīvniekiem, kuriem ir konkrētas problēmas, piemēram, ar apmatojumu (tas nav spodrs, blaugznojas), locītavām, sirdi vai ir konstatētas citas veselības kaites. Pirms to lietošanas ikvienam četrkājaina drauga saimniekam ir obligāti jākonsultējas ar veterinārārstu. 

Papildbarības ir ļoti dažādas – imunitātei, ādai, locītavām, sirdij, apmatojumam un daudz kam citam. Tas, kāda barības piedeva ir nepieciešama konkrētajam mājdzīvniekam, ir atkarīgs no tā, kāda problēma ir jārisina un cik tā ir nopietna, lēmumu par papildbarību lietošanu uzturā pieņemot speciālistam. 

Briņķis skaidro, ka papildbarības līdzinās cilvēku uztura bagātinātājiem, kuri tiek lietoti tajos gadījumos, ja ir kāds vitamīnu vai citu vērtīgo vielu deficīts.

Tāpat tas, vai un kāda papildbarība mīlulim ir jānodrošina, ir atkarīgs no tā, ar ko dzīvnieks tiek barots. Kā norāda veterinārārsts, viņa praksē ir bijuši saimnieki, kuri nepareizi uztver kalcija-fosfora piedevas un dažādus vitamīnus. Ja suns tiek barots ar specializēto barību, kas domāta augošiem kucēniem, tad vairs nav nepieciešams dot klāt nedz kalciju, nedz fosforu, nedz citas vitamīnu piedevas. Taču bieži, klausoties dažādos neprofesionāļu ieteikumos, cilvēki tomēr dod barībai klāt dažādas piedevas, tādējādi dzīvniekam kaitējot.  

Papildbarību lietošanu noteikti jāapsver tiem saimniekiem, kuru mīluļi ir svaigēdāji - šiem suņiem un kaķiem ir īpaši nepieciešamas kalcija piedevas. Tā kā gaļā ir pārsvarā fosfors, bet kalcija ir visai maz, augošam dzīvniekam nepietiek nepieciešamo barības vielu, lai veidotos pareiza kaulu struktūra, tādēļ ir jāsabalansē barības vielu deva un jānodrošina pietiekams daudzums minerālvielu un vitamīnu. Taču arī šajos gadījumos ir obligāta vizīte pie veterinārārsta, kurš, balstoties uz dzīvnieka vecumu, aktivitātes līmeni un citiem būtiskiem faktoriem, izlems par labāko barības piedevu un to daudzumu uzturā.

Kā piebilst "PetCity" speciāliste Anžela Fomičeva, dažādas eļļas, piemēram, lašu un linsēklu, ir noderīgas arī izvēlīgiem dzīvniekiem, lai viņu ēdienam pastiprinātu garšu. It īpaši, ja dzīvniekam ir nozīmētas specifiskas diētas vai viņš tiek sākts barot pēc BARF metodes, kas viņam ir kaut kas jauns, mīlulis var nevēlēties notiesāt maltīti, tādēļ bieži saimnieki mēdz pievienot lašu eļļu, lai barība būtu aromātiskāka un gardāka. 

Svarīgi gan sekot līdzi dozējumiem, nekādā gadījumā nevajag pārsniegt dienas pieļaujamo devu.

Kā svarīgu punktu Fomičeva min faktu, ka bieži cilvēki ir neizpratnē, kāpēc sunim nevar dot, piemēram, cilvēkiem paredzēto zivju eļļu, taču jāatceras, ka šāda rīcība ir kategoriski nepieļaujama, jo cilvēkiem paredzētajās zivju eļļās ir pilnīgi citādas koncentrācijas, kā arī bieži tajās tiek pievienotas garšas, piemēram, greipfrūts, kas var būt kaitīgas mājdzīvniekam.

Īpaši vērtīgas ir dabīgo eļļu papildbarības, kuras iegūtas, piemēram, no lašiem un linsēklām, kalpojot kā nepiesātinātas taukskābes. Produktus var pievienot gan sausajai, gan slapjajai barībai, gan ēdinot mīluli pēc BARF metodes. 

"PetCity" speciāliste norāda, ka šīs eļļas ir īpašas ar to, ka tām ir skaidri zināma sastāvdaļu pirmavota izcelsmes vieta - ekoloģiskas saimniecības un sertificētas audzētavas, tādējādi ražotājam kontrolējot, kādas sastāvdaļas eļļās ir iekšā. 

"SALMOIL" barības piedevās nav tikai lašu eļļa - tajās pievienoti arī vitamīnu kompleksi un garšaugi, piemēram, rozmarīns, kas ir spēcīgs antioksidants, piešķirot tām papildu vērtību. 

Savukārt linsēklu eļļā ir Omega 3 skābes, kuras pilda to pašu funkciju, kā Omega 3 skābes no dzīvnieku izcelsmes produktiem - tā ir piemērota tiem dzīvniekiem, kuriem novērota dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielu nepanesība vai alerģiskas reakcijas.

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Lasīt vairāk

  • Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas