Senioru aprūpes ABC - kā saimniekam atvieglot mājdzīvnieka vecumdienas?

09.09.2019

Senioru aprūpes ABC - kā saimniekam atvieglot mājdzīvnieka vecumdienas?

Mājas mīlulis ir cilvēka labākais draugs visa sava mūža garumā, taču jāņem vērā, ka kaķu un suņu dzīves spars un spējas vecumdienās kļūst ierobežotākas. Saimnieks sava četrkājainā drauga mūža pēdējos gadus var atvieglot ar pareizām rūpēm un kopšanu.

Katrā dzīves posmā mājdzīvniekam nepieciešama vecumam atbilstoša kopšana un rūpes - kad mājas mīlulis ir jauns, jārūpējas par tā diētu un uzvedību, jāspēj dzīvnieku socializēt un iemācīt tam pamatiemaņas. Vidēja vecuma dzīvniekam jānodrošina atbilstoša ēdināšana, slodze un izklaide.

Dzīvnieks-seniors jau kļūst par labu kompanjonu - tas māk uzvesties un saprot savu cilvēku no pusvārda. Taču, kā norāda "PetCity" veterinārās klīnikas veterinārārste Jevgēņija Ostroga, dzīvnieku īpašniekiem jārēķinās, ka vecumdienās mīlulis prasīs pat vairāk uzmanības un naudas aprūpei, nekā jauns vai pieaudzis dzīvnieks. 

"Diemžēl vecumdienās mūsu mīluļiem, tāpat kā cilvēkiem, sākas dažādas veselības problēmas," skaidro veterinārārste.

  

Pirms slimību ārstēšanas - profilaktiska izmeklēšana

Lai gan katra mīluļa vecumdienas ir atšķirīgas, kaķiem bieži var parādīties tādas slimības kā atrīts, nieru mazspēja, cukura diabēts, mutes dobuma un zobu problēmas.

Suņiem - locītavu problēmas, sirds un asinsvadu sistēmas kaites, dažādas endokrīnās sistēmas slimības, zobu problēmas un audzēji. Daudz kas atkarīgs arī no mājdzīvnieka šķirnes - konkrētām šķirnēm būs konkrēta nosliece uz kādu veselības problēmu.

"Veciem dzīvniekiem noteikti profilaktiski jāapmeklē veterinārārsts biežāk nekā pieaugušam dzīvniekam, jo liela nozīme ir izmeklējumiem."

"Ja slimība tiek konstatēta agrīnā stadijā, iespējams izdarīt vairāk, lai paildzinātu dzīvnieka mūžu. Vismaz vienu reizi pusgadā būtu vēlams veikt profilaktiskus pasākumus - klīnisko izmeklēšanu, asins un urīna analīzes, kā arī citus izmeklējumus, kurus veterinārārsts uzskatīs par nepieciešamiem," norāda Jevgēņija Ostroga.

  

Labas veselības pamats - sabalansēta diēta

Veterinārārste atklāj, ka visbiežāk pieļautās cilvēku kļūdas, rūpējoties par mīluli-senioru, ir nepareiza slodze un ēdināšana.

"Arī veciem suņiem bez jebkādām slimībām būtu diēta jāpielāgo dzīvnieka vecumam, jo parasti veciem dzīvniekiem samazinās aktivitāte un slodze, tāpēc sekot līdzi diētai ir ļoti būtiski. Tā kā vecumdienās mūsu mīluļi bieži cieš no dažādām slimībām, atkarībā no tā, kas dzīvniekam kaiš, tiek pielāgota speciāla ārstnieciska sausā vai mitrā barība, vai pareizi sabalansēta naturāla diēta."

"Pareiza diētas izvēle var būtiski pagarināt dzīvnieka mūžu un padarīt to kvalitatīvāku," skaidro Ostroga.

Ja dzīvnieks ēd pareizi sabalansētu, sugai un vecumam atbilstošu barību, papildu vitamīni mīlulim nav nepieciešami. Ja dzīvniekam tiek konstatēta kāda saslimšana vai ir nosliece uz slimībām, veterinārārsts var nozīmēt vitamīnus vai barības piedevas, lai uzlabotu dzīvnieka veselības stāvokli.

   

Atbilstošas rūpes un pielāgošanās pārmaiņām

Tā kā bieži senioriem mainās apmatojuma kvalitāte, saimniekiem, kuriem mājās ir gados vecāks suns vai kaķis, nepieciešams parūpēties, lai pēc nepieciešamības tiktu ķemmēts, mazgāts un apcirpts dzīvnieka apmatojums.

Pastiprināta uzmanība jāpievērš dzīvnieka mutes dobumam un zobiem. Dažiem dzīvniekiem pasliktinās redze - tas var būt kādas nopietnas saslimšanas simptoms, tāpēc nekavējoties jādodas pie veterinārārsta.

Bieži vecumdienās suņiem pasliktinās arī dzirde, tāpēc ir vērts jau jaunam vai pieaugušam dzīvniekam iemācīt ne tikai balss, bet arī žestu komandas - tas var ļoti noderēt, ja vecumdienās dzīvnieks nedzirdēs. 

Veterinārārste piebilst, ka, par spīti vecumam, mājdzīvnieku vislielākais prieks ir padarīt savu saimnieku laimīgu: "Nedrīkst aizmirst, ka arī gados vecāki mīluļi alkst pēc mūsu uzmanības tikpat ļoti, kā jaunie dzīvnieki!"

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Lasīt vairāk

  • Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas