Artrīts suņiem un suņu senioru aprūpe

27.05.2021

Artrīts suņiem un suņu senioru aprūpe

Ķepainajiem draugiem kļūstot vecākiem, bieži novērojamas grūtības pārvietoties, sāpes locītavās, kam par iemeslu nereti ir artrīts. PetCity vetrinārārste un mājdzīvnieku fizioterapeite Sintija Pakalne stāsta par izplatīto problēmu suņu senioru vidū un sniedz padomus, kā parūpēties par mūsu četrkājainajiem draugiem senioriem. 

Kas ir artrīts, osteoartrīts un kā tas izpaužas suņiem?

Artrīts ir locītavas iekaisums. Tā ir dabiska organisma atbildes reakcija uz traumu vai infekciju, kas izraisa sāpes, tūsku, apsārtumu, locītavu un saistaudu stīvumu, temperatūras paaugstināšanos locītavā un kustību traucējumus tajā.

Artrīts ir raksturīgs vecākiem suņiem, taču artrīts var attīstīties arī pusmūža suņiem un dažreiz pat jauniem suņiem.

Osteoartrīts (OA) ir visizplatītākā suņu artrīta forma. Tā ir hroniska locītavu slimība ar deģeneratīvām izmaiņām, kurai raksturīga locītavu skrimšļa zudums, locītavas kapsulas sabiezēšana un jaunu kaulu veidošanās ap locītavu (osteofitoze), kas rada sāpes un ekstremitāšu disfunkciju.

Artrīta simptomi suņiem:

  • Stīvums (īpaši pēc atpūtas vai pēc pastaigām);
  • Klibošana / klibums;
  • Locītavas ir palielinātas vai pietūkušas;
  • Samazināts muskuļu apjoms;
  • Grūtības lekt, iekļūt automašīnā vai kāpt pa kāpnēm;
  • Pastaigas kļūst lēnākas un īsākas;
  • Suns kļūst klusāks, sāk vairāk gulēt;
  • Siekalu iekrāsots kažoks ap sāpīgajām locītavām.

Suņu senioru aprūpeKā palīdzēt sunim senioram veselīgi pavadīt vecumdienas?

Jau kopš seniem laikiem suns uzticīgi kalpo cilvēkam. Ikviens suņa saimnieks noteikti piekritīs, ka suņi patiesi ir visuzticamākie draugi. Suns dod mums iespēju sajusties vajadzīgiem un mīlētiem. Suns būs mums līdzās jebkurā dzīves situācijā - gan tad, ja esam veiksmīgi, laimīgi un turīgi, gan arī pretējā situācijā, kad divkājainie draugi iespējams novēršas. 

Savukārt, mūsu četrkājainajiem draugiem paliekot vecākiem, šis ir laiks, kad viņiem visvairāk vajadzīgs mūsu atbalsts un mīlestība. Turklāt fizioterapija un rehabilitācija palīdz vēl vairāk stiprināt saikni vienam ar otru.

Ja sunim patīk pieskārieni, tad masāža palīdzēs mazināt muskuļu saspringumu un sāpes. Suns būs pateicīgs par to.

Bieži senioriem bez osteoartrīta paralēli novēro saslimšanas, kuras var būt saistītas ar endokrīno sistēmu, gremošanas, urīnceļu, sirds un asinsvadu vai elpošanas ceļu problēmām.

Kā fiziskā rehabilitācija var palīdzēt vecākiem suņiem? 

  • Samazināt sāpes un diskomfortu;
  • Novērst vai mainīt muskuļu atrofiju;
  • Palielināt spēku un mobilitāti;
  • Stiprināt saikni ar savu suni.

Kā palīdzēt senioram mājās vidē?

Nodrošiniet stabilas un neslīdošas virsmas

Slidenas grīdas sunim ar osteoartrītu var radīt nestabilitāti, tāpat kāpnes var kļūt par lielu izaicinājumu - padarot jūsu māju par sarežģītu šķēršļu joslu. Jūs varat veikt nelielas izmaiņas, lai atvieglotu pārvietošanos un uzlabotu suņa ikdienu.

Uz slidenām grīdas virsmām, piemēram, lamināta, flīžu, linoleja vai parketa grīdām var uzklāt paklājus, gumijas tepiķīšus vai jogas paklājiņus. Suns uz šādām virsmām jutīsies stabilāk un drošāk.

Vietās, kur nav iespēja izvietot paklājus saķeres uzlabošanai var izmantot neslīdošās Grippy zeķes.

Vecāki suņi ar vāju muskulatūru un/vai koordinācijas traucējumiem var paklupt aiz paklājiem kuri veidot krokas. Lai mazinātu šo risku, jūs varat zem paklāja stūriem uzlīmēt līmlentas.

Nodrošiniet viņiem piemērotu guļvietu

Senioriem liela nozīme ir guļvietai. Izmantojot atbilstošu ortopēdisku guļvietu vai no memory (atmiņas) putām veidotu matraci, suņa ķermeņa svars tiek izlīdzināts un neveidojas papildus slodze uz locītavām.

Ziemā, kad grīdas mājoklī ir vēsākas, vēlams guļvietu ierīkot siltākā vietā. Silta un mīksta guļvieta ļaus ātrāk atsilt arī pēc ziemīgas pastaigas.

Palīdzība pārvietoties

Bieži vien automašīnas bagažnieks vai mājās iecienītais klubkrēsls vai gulta ir pārāk augsta un suņiem ir nepieciešama palīdzība, lai iekļūtu automāšīnas bagažniekā vai atpūtas vietā, rampa vai zooveikalos nopērkami pakāpieni var palīdzēt sunim bez sāpēm nokļūt tajās. Tikai pārliecinieties, lai rampa nav pārāk slidena vai pārāk stāva.

Lai saglabātu suņa stabilitāti, noņemtu slodzi no locītavām un palīdzētu senioram ērti piecelties var izmantot suņu iemauktiņus/iejūgus ar rokturi. Kā alternatīvu var izmantot arī pludmales dvieli vai šalli ko paliek zem krūtīm, lai palīdzaētu sunim piecelties un pārvieoties.

Suņiem ar ierobežotu pakaļķāju aktivitāti var izmantot īpašus ratiņkrēslus, kas ļauj slodzi no sāpīgām locītavām pārnest uz riteņiem. Šādi ratiņkrēsli tiek pielāgoti katram dzīvniekam individuāli. Ratiņkrēslu nevajadzētu uzskatīt par spriedumu – tas palīdz vieglāk pārvietoties.

Ļaujiet  mums palīdzēt saglabāt jūsu suņa kustību – Dzīve ir kustībā!

 

*Dzīvnieku īpašnieki ir devuši atļauju savu mīluļu foto izvietošanai

 

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Lasīt vairāk

  • Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas