Kā rūpēties par ķepaiņa apmatojumu?

24.11.2022

Kā rūpēties par ķepaiņa apmatojumu?

Lielākā daļa suņu saimnieku piekritīs, ka tas ir laikietilpīgs darbs, kas jādara regulāri. Ir divas iespējas, kā sasniegt vēlamo rezultātu –pārņemt visu procesu savās rokās, no sākuma līdz beigām, vai arī ieiet salonā, kur pieredzējuša profesionāļa vadībā Jūsu mīlulis iegūs svaigu un reprezentablu izskatu.

Kas ir mājdzīvnieku grūmings?

PetCity saloni piedāvā pilnu suņu grūminga pakalpojumu klāstu, kas ietver mazgāšanu, žāvēšanu, acu un ausu tīrīšanu, izkritušā apmatojuma noņemšanu, kā arī griešanu vai trimerēšanu atkarībā no suņa apmatojuma tipa. Kā atsevišķu pakalpojumu var izvēlēties arī nagu apgriešanu un kažoka kopšanu ar rokas trimeri.

Kaķu pilnajā apkopšanā ietilpst mazgāšana, žāvēšana, ķemmēšana, nagu apgriešana, ausu un acu tīrīšana, pēc īpašnieka vēlmēm. Problemātiskiem kaķiem tāpat piedāvājam sedatīvu preparātu injekciju. Šadā gadījumā nepieciešams sazināties gan ar frizieri, gan ar veterināro klīniku par šādu pakalpojumu.

Parasti pirmais, kas tiek izdarīts, tiek izmazgāts un izžāvēts ar fēnu dzīvnieka kažoks. Žāvējot ar fēnu, izmanto ķemmi, lai iztaisnotu apmatojumu, kā arī izķemmētu sapinušos kušķus un izkritušos matus. Turklāt žāvējot suņa pavilnu ar fēnu, ar speciālo ķemmi tiek izķemmēta vecā pavilna. Pēc tam tiek nogriezti un novīlēti nagi, nepieciešamības gadījumā tiek iztīrītas ausis un acis. Visbeidzot, ja ir tāda vēlme, tiek izveidots griezums.

Cik bieži jums būtu jāved savs mājdzīvnieks uz grūmingu?

Intervāls starp grūmingiem ir atkarīgs no tā, cik bieži tiek veikts grūmings mājas apstākļos. Vidēji vizītes notiek ik pēc 6 – 8 nedēļām. Pieredze rāda, ka šis arī ir maksimālais periods, jo pēc ilgāka perioda saimnieki mājdzīvniekus atved ar apmatojumu jau samērā sliktā stāvoklī. Daži no mūsu pastāvīgiem klientiem mūs apmeklē ar 2 – 3 nedēļu intervālu, kas izteikti atvieglo grūmingu – gan sunim, gan speciālistam.

Saprotam tos saimniekus, kuri apzinās savu mājdzīvnieku kopšanas svarīgumu, taču uzskata to par ļoti smagu darbu, tāpēc dod priekšroku biežāk apmeklēt kvalificētus speciālistus.

Kādas kļūdas var pieļaut mājas grūminga laikā?

Visizplatītākā kļūda ir pārāk viegla atteikšanās no mājas grūminga. Grūmeri katru dienu dzird, ka dzīvniekam mājas apstākļos nepatīk ķemmēties, mazgāties, žāvēt apmatojumu ar fēnu utt. Patiesībā Jūs vienkārši esat sākuši praktizēt šīs procedūras nepareizi vai neesat atraduši īsto pieeju savam mājdzīvniekam.

Garspalvainiem suņiem vai kaķiem grūmings ir regulāra – ikdienas vai iknedēļas – nepieciešamība, lai dzīvnieka kopšana neizraisītu stresu vai diskomfortu.

Tāpat ļoti bieži var iegādāties kaķi vai suni, nezinot, kāda kopšana ir nepieciešama konkrēti šim dzīvniekam. Ir svarīgi izpētīt šo jautājumu pirms paņemat mājdzīvnieku savās mājās, un jāsaprot, kāda tieši kopšana būs nepieciešama sunim vai kaķim turpmāko 10 un vairāk gadu garumā.

Bieži iegādājas neīsto ķemmi, kas neder dzīvnieka kažokam, vai tieši otrādi, nopērk daudz dažādus aksesuārus, taču tie netiek izmantoti pareizā veidā. Pirms kaut kādu ierīču iegādes ir jākonsultējas ar dzīvnieka audzētāju, frizieri kurš varēs Jums ieteikt, kādi aksesuāri un kopšana ir vajadzīgi tieši šim dzīvniekam.

Apmatojuma kopšanas ieteikumi mājas apstākļos:

  • Svarīgi regulāri veikt grūmingu Jūsu mājdzīvniekam, lai šī nebūtu nepatīkama procedūra, kuru reizi pus gadā veic kāda “ļaunā” tante salonā.
  • Ļoti svarīgi ir atrast īstos instrumentus visām procedūrām, kas darbojas un atvieglo dzīvi, padarot to komfortablu gan īpašniekiem, gan dzīvniekiem.
  • Ir jāatceras, ka balzama izmantošana ir nepieciešama visiem ampatojuma tipiem. Līdz ar taukiem un netīrumiem šampūns nomazgā arī kažoka aizsargslāni, un zināmā mērā arī padara dzīvnieka ādu sausu. Ar balzama palīdzību mēs atjaunojam kažoka aizsargslāni, pasargājot to no negatīvās ārējās vides faktoru iedarbības, līdzsvarojot ādas pH līmeni un novēršot apmatojuma pūkošanos.
  • Nekad neķemmējiet suni ar sausu ķemmi, jo jūs sabojāsiet apmatojumu un nodarīsiet dzīvniekam sāpes. Ķemmēšana sākas ar mazgāšanu, pēc tam tiek uzklāts kondicionieris, un tikai pēc tam apmatojums tiek rūpīgi izķemmēts un izžāvēts ar fēnu.
  • Kaķiem parasti nepatīk mazgāties. Tādā gadījumā var izvēlēties kaķu šampūnu-izsmidzinātāju, kas padarīs tīru dzīvnieku bez traumējošās mazgāšanās.
  • Ir daudz un dažādas ķemmes, sukas, birstes. Izvēloties kādu, ir jākonsultējas ar pārdevēju. Piemēram, eksistē speciālie instrumenti izstāžu suņu grūmingam – to kopšanai nedrīkst izmantot furminātorus  un šķēres, kas var sabojāt apmatojuma struktūru.

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Lasīt vairāk

  • Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas