Pavasarīgs sveiciens no ērcēm!

27.02.2019

Pavasarīgs sveiciens no ērcēm!

Ilgi gaidītais pavasaris jau klauvē pie loga – pamazām no ziemas miega atmostas daba un dzīvā radība. Palikušas nomodā līdz pat novembrim, bet visagrāk pamostas arī pavasarī – jā, tās ir ērces! Vai zināji, ka ērces sāk aktivizēties jau tad, kad temperatūra ārā sasniedz vien 3 grādus? Šie asinssūcēji sagādā diskomfortu ne tikai cilvēkiem, bet arī mājas mīluļiem – suņiem un kaķiem, radot veselības problēmas, kuru novēršana izmaksā krietni dārgāk, nekā profilakses pasākumi. 

Brīvās dabas bieds - ērces

Arī citi kukaiņi, tostarp blusas un odi, ilgi vairs nesnauž.Mājās ērces varam atnest no dažādām vietām: tās var pieķerties ne tikai meža biezoknī, bet arī parkos, dārzos un pļavās. Līdzīgi kā blusas, arī ērces kož, lai barotos no asinīm. Ērces siekalas var saturēt vairāku slimību ierosinātājus, piemēram, zināmo Laima slimību jeb boreliozi, kā arī anaplazmozi un babeziozi.

Odi, mušas un citi "briesmoņi"

Odi pārnēsā mikroorganismu - mikrofilāriju. Kad ods iedur savu snuķīti ādā, pa šo atveri asinīs nonāk mikroskopiski, līdz 1 mm lieli, tārpi, kuri virzās pa asinīm, veido savas "kolonijas", izaugot pat 17 cm gari. Sunim zem ādas tie var dzīvot pat septiņus gadus bez īpašiem veselības traucējumu simptomiem. Suns tādējādi ir kā tārpu inkubators, nododot tos nākamajiem odiem, kas tārpu devu aiznes tālāk citam dzīvniekam un arī cilvēkam.

Lēcējas un kodējas - blusas

Niknie "kaimiņi" - blusas - ir aktīvas visu gadu. Daudzu suņu un kaķu īpašniekiem tās var radīt īstas mocības. Pat viens blusas kodiens dzīvniekam var izraisīt alerģisku reakciju. Blusa var kost pat 400 reižu dienā, un, ja mājdzīv­nie­kam ir tikai 10 blusas, tas var nozīmēt 4000 kodumu dienā.

Pēc koduma, kad blusa ir paēdusi asinis, lai varētu radīt pēcnācējus, tā var izdēt pat 50 oliņas dienā. Skraidot pa māju, mīlulis tās izkaisa it visur: uz tepiķa, uz dīvāna, gultasveļā un citur, tādējādi palīdzot vairoties blusu armijai. Pēc divām nedēļām no blusu oliņām sāks šķilties jaunā blusu paaudze.

Blusas mēdz apsēst ne tikai suņus un kaķus - tās labprāt barojas arī ar cilvēka asinīm un var pārnēsāt dažādas infekcijas slimības. Blusas ir arī lenteņa jeb tā saucamā "gurķu sēkliņu" lenteņa starpsaimnieks. Suņi un kaķi, sevi laizot, tās norij un tā iegūst lenteņus. Ar šo parazītu var inficēties arī cilvēks.

 

 Kā efektīvi pasargāt sevi un savu mīluli?

 

  • Viena no Eiropā lielākajiem zāļu ražotājiem, Vācijas koncerna "Bayer" klāstā ir vairāki efektīvi preparāti mājas mīluļu aizsardzībai no kārajiem asinssūcējiem. Pret blusām noderēs skaustā pilināmie pilieni "Advantage" (kaķiem) un "Advantix" (suņiem). Advantix palīdzēs arī pret ērcēm, odiem, moskītiem un staļļa mušām. Šos preparātus var lietot jau maziem dzīvniekiem: kucēniem no 7 nedēļu vecuma, bet kaķēniem no 8 nedēļu vecuma. Cīņā ar blusām nepietiks tikai ar dzīvnieka atblusošanu, būs jāveic arī mājas ģenerāltīrīšana un dzīvnieka guļvietas un apkārtnes apstrāde, lai iznīcinātu blusu jauno paaudzi.
  • Ērts problēmas risinājums ir arī suņu un kaķu kakla siksniņas, kas apstrādātas ar īpašu vielu. "Bolfo" siksnas iedarbību pret blusām kaķi jutīs 4 mēnešus, bet suņi 5 mēnešus, savukārt cīņai pret ērcēm tā būs iedarbīga divarpus mēnešus.
  • "Kiltix" siksnas, kas domātas tikai suņiem, darbosies pret blusām un ērcēm līdz pat 7 mēnešiem.
  • "Foresto" siksna kaķiem un suņiem ir inovatīvs produkts. Tās iedarbība ilgst 8 mēnešus - siksnā ir unikāla matrica, caur kuru dzīvnieka lipīdajā slānī izdalās aktīvās vielas. Tās nešķīst ūdenī, tāpēc dzīvniekam pirms peldes siksna nav jānoņem. Aktīvās vielas atbaida un nogalina pieaugušas ērces, kāpurus un nimfas, kā arī iedarbojas pret blusām.

Svarīgi preperātus lietot pareizi!

Lai nodrošinātu efektīvu produkta darbību, svarīgi uzmanīgi uzklausīt un sekot aptiekas speciālistu ieteikumiem, kā arī cītīgi lasīt lietošanas instrukcijas. Bieži vien suņu un kaķu saimnieki nepareizi lieto preparātus, un rezultātā secina, ka tie nedarbojas. Piemēram, piespiež pilienu pipeti pie ādas, neizpilinot visu devu vai arī, labu gribēdami, ar rokām mēģina to ieziest dzīvnieka kažokā.

Tāpat jāatceras, ka produktu aktīvās vielas neiedarbojas momentā. Ir jānogaida noteikts laiks, piemēram, ērču siksniņām tās ir 48 stundas, tāpēc nevajadzētu uzreiz ar suni skriet mežā. Nevajadzētu arī suni visu laiku peldināt, jo pārlieku ilga atrašanās ūdenī var mazināt preparātu iedarbību.

Ja esat pamanījuši, ka neaizsargātam dzīvniekam ir iekodusi ērce, tad ir liela varbūtība, ka varētu būt iegūta kāda no ērču pārnēsātajām slimībām. Tāpēc vajadzētu vērsties pie veterinārārsta, kas varēs veikt vajadzīgās analīzes, lai noteiktu diagnozi.

 

Vai zināji?

  • Ērce netraucēti var baroties aptuveni nedēļu, līdz atlaidīsies un nokritīs;
  • Ērces aktivizējas jau pie +3C grādu temperatūras;
  • Viena blusa dzīves laikā var izdēt līdz pat 2000 oliņu;
  • Tikai 5% blusu populācijas atrodas uz dzīvnieka, bet atlikusī daļa - 95% atrodas mūsu apkārtējā vidē (tepiķi, dīvāni u.c.) oliņu un kāpuru veidā;
  • Blusa var aizlēkt 350 reižu lielāku attālumu par sava ķermeņa garumu. Rēķinot proporcionāli cilvēka augumam, mums būtu jālec Zaķusalas TV torņa augstumā!

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Lasīt vairāk

  • Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas