Suņa apmatojuma nodzīšana - kurām šķirnēm tas ir aktuāli un vai tā ir laba doma?

19.05.2020

Suņa apmatojuma nodzīšana - kurām šķirnēm tas ir aktuālāk un vai tā vienmēr ir laba doma?

Straujiem soļiem tuvojas gada siltais periods, kas nozīmē, ka daudzu suņu īpašniekiem aktuāls kļūst jautājums, vai viņu mīlulim nav laiks tikt pie jaunas frizūras. Par to, kuru šķirņu suņi visbiežāk sēžas dzīvnieku friziera krēslā un vai to vajadzētu darīt visiem mīluļiem, stāsta PetCity dzīvnieku friziere Madara Metāla.

Uz jautājumu, kuru šķirņu mīluļus saimnieki visbiežāk ved uz frizētavu, Madara Metāla atbild: "Visbiežāk pie friziera ved garmatainus suņus - populārākās šķirnes ir Jorkšīras terjeri, pekinieši, šicū. Ar lielo šķirņu suņiem novērojams, ka tos parasti ved nevis noskūties, bet gan kārtīgi nomazgāt un izvilkt pa ziemu sakrāto pavilnu - šos friziera pakalpojumus pārsvarā vēlas samojedu, leonbergeru un krievu terjeru saimnieki."

Eksperte atklāj, ka regulāri friziera pakalpojumi var būt aktuāli arī tad, ja suns nav īpaši matains. Ir gana daudz ķepaino "klientu", kuriem mati ir samērā īsi, piemēram, franču buldogi, bīgli un labradori. Tam ir vienkāršs skaidrojums - īsmatainiem suņiem ļoti ātri izkrīt apmatojums, kā arī ir raksturīga īsa pavilna. Pie friziera šādi suņi tiek izķemmēti ar īpašām ķemmēm, nomazgāti un nosusināti ar kompresoru. Rezultātā suns tiek atbrīvots no lielākās daļas krītošo matu, kas padara dzīvi vieglāku gan mīlulim, gan viņa ģimenes locekļiem.

"Frizēt suni vai ne, protams, ir katra saimnieka izvēle.

Pat tādas šķirnes suņiem kā Jorkšīras terjeriem nav obligāta bieža frizēšanās - bieži vien pietiek ar to, ka šim sunim apgriež matus ap ķepām un dibengalu. Tiesa, cilvēki, kuri ar savu mīluli neiet uz izstādēm, pārsvarā taisa īsas frizūras, lai ikdienā varētu baudīt mīluļa kompāniju, neuztraucoties par specifisku aprūpi," stāsta PetCity dzīvnieku friziere.

Madara Metāla uzsver, ka ļoti nozīmīgi ir ņemt vērā mīluļa un viņa saimnieka dzīvesstilu. Kā piemēru eksperte min Jorkšīras terjerus - ja šis suns dodas uz suņu izstādēm, tiek darīts viss, lai mīluļa kažoku izaudzētu iespējami garāku. Šo suņu matus ikdienā aptin ar rīspapīru, lai tie saglabātu mitrumu un nelūztu; katru otro nedēļu mīluļus iztīsta no šā savdabīgā kostīma, nomazgā un atkal tin ciet - tā ir iespējams izaudzēt kažoku, kas karājas līdz pat zemei.

apmatojuma kopšana sunim "Cilvēki, kuri ar savu mīluli neiet uz izstādēm, protams, ar to nenodarbosies - viņiem daudz labāka opcija ir savu mīluli noskūt, jo citādi tas ir regulāri jāķemmē un tam jāpievērš papildu uzmanība. Jāņem vērā arī šķirnes īpatnības - teiksim, populārie špici pēc noskūšanas var iedzīvoties alopēcijā. Šiem pūkainīšiem pilnībā pietiek ar to, ka viņiem kārtīgi izķemmē pavilnu," stāsta eksperte.

Vēl friziera uzmanība ir diezgan nepieciešama asspalvaino suņu šķirnēm, kurām tiek veidoti slāņi - virsējos matus izplūc jeb "trimmingo", zem tiem ir jaunie mati, savukārt apakšā - pavilna, kas uztur sunim nepieciešamo temperatūru un kuru dzīvnieku frizieris neaiztiek. Šādiem mīluļiem apmatojums tiek audzēts pa kārtām, taču arī tas ir vairāk aktuāli cilvēkiem, kuri dodas uz izstādēm vai arī ir pieraduši vest savu mīluli pie friziera ik pēc pāris mēnešiem. Tie saimnieki, kuri nedodas uz izstādēm un ved suni pie friziera, teiksim, reizi pusgadā, parasti izvēlas noskūt matus īsus, lai tie mazāk lūztu un suns saglabātu savas termoregulācijas spējas.

"Viens no izplatītākajiem mītiem, kuram tic suņu saimnieki, ir tas, ka, jo īsāks ir suņa kažoks, jo vieglāk tas spēs atvēsināties.

"Tās, protams, ir muļķības - suns ar noskūtu apmatojumu var krietni ātrāk dabūt apdegumus un pat saulesdūrienu.

Tādēļ, ja kāds mīluļa saimnieks ierodas noskūt savu mīluli, vienmēr piekodinām, ka mīlulis vismaz nedēļu nedrīkst atrasties tiešā saules gaismā bez aizsargbarjeras, teiksim, balta krekliņa. Tāpat nevajadzētu šādam sunim ļaut visu nakti pavadīt ārā," ar pieredzi dalās PetCity dzīvnieku friziere.

Dzīvnieks primāri atvēsinās ar vēdera daļu, tādēļ daudzi suņu saimnieki izvēlas izskūt tikai to - vēders nav pakļauts tik tiešai saules iedarbībai. Tāpat dzīvnieki atvēsinās arī caur degunu un ķepu spilventiņiem. Ja dzīvniekam nav savēlies kažoks, viņš, visticamāk, ikdienā spēj sev pietiekami nodrošināt atbilstošu temperatūru.

Kopumā eksperte atzīst, ka visa kažoka nodzīšana, tuvojoties vasaras sezonai, nav labākā prakse, taču gadījumos, kad dzīvnieka mati ir pagalam savēlušies, tas var būt vienīgais glābiņš.

"Ir diezgan daudz gadījumu, kad saimnieki, kas bija gaidījuši pagalam bargu ziemu, atved mīluli, ar kuru visu sezonu nekas nav darīts, - šādos gadījumos var nākties suni atstāt ar "ezīti"," stāsta Madara Metāla, atklājot, ka izplatītākā klientu kļūda ir ļoti virspusēja ķemmēšana, kas neaizvāc jau izkritušos matus.

 

Koptam ķepaiņa kažociņam noderēs Apskatīt visus

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Lasīt vairāk

  • Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas