Mājdzīvnieki un karstums. Kas jādara saimniekam, ja četrkājainais draugs ir pārkarsis?

22.06.2021

Mājdzīvnieki un karstums. Kas jādara saimniekam, ja četrkājainais draugs ir pārkarsis?

Sākoties vasarai un siltam laikam, der atcerēties, ka karstums ietekmē ne tikai cilvēkus, bet arī kaķus un suņus. Kas jāņem vērā saimniekam karstā laikā un citus ieteikumus sniedz PetCity veterinārārste Jevgēnija Ostroga.

Pārkarst var gan kaķi, gan suņi

Eksperte norādīja, ka suņi atšķirībā no kaķiem pārkarst daudz ātrāk, jo kaķi pārsvarā cēlušies no dienvidiem, no Āfrikas, līdz ar to labāk pacieš karstumu.

Ostroga atklāja, ka izturībā pret karstumu daudz kas esot atkarīgs arī no šķirnes. "Vistrakāk ir ar šķirnēm, kurām ir īss purns, piemēram, franču vai angļu buldogiem. Tādiem suņiem ir šauras nāsis, tāpēc viņi ieelpo mazāk gaisa. Tāpat viņiem ir saīsināti elpošanas ceļi.

"Ziemā gaiss nepaspēs sasilt, kamēr suns ieelpo, bet vasarā gaiss paliek tikpat karsts. Viņi mēdz pārkarst pat pastaigas laikā."

Veterinārārste atzīmēja, ka liela nozīme esot arī dzīvnieka apmatojumam, jo cilvēkiem bieži vien liekas, ka suņi, kuriem ir garāka vai biezāka spalva, no karstuma cieš vairāk. "Tā nav taisnība, jo tieši biezais apmatojums viņus paglābj no pārkaršanas. Tāpat ir jāatceras, ka melni dzīvnieki pārkarst ātrāk, jo šī krāsa pievelk saules starus," sacīja Ostroga.

"Kaķi arī mēdz pārkarst. Biežāk šādi gadījumi notiek cilvēku dēļ, piemēram, kad dzīvnieku atstāj būrī mašīnā vai arī kad būris tiek nolikts saulē, bet dzīvniekam nav iespējas izkļūt no tā. Mēdz būt arī gadījumi, kad kaķi pārkarst, gulšņājot saulē, jo viņiem patīk laiskoties tādā veidā," skaidroja PetCity eksperte.

Veterinārārste norādīja, ka arī kaķi ar plakanu purniņu, piemēram, eksoti vai persieši, pārkarstot biežāk. "Tāpat biežāk pārkarst arī kaķi, kuriem ir nosliece uz sirds problēmām - britu īsspalvainie vai skotu nokareno ausu kaķi."

Mājdzīvnieka pārkaršanas pazīmes

Kā atklāja Ostroga, pārkaršanas brīdī suņi sāk smagi elsot, guļ, iepletuši priekškājas, un dažkārt pat nespēj piecelties.

"Viņi nespēj noiet taisni, sākas reiboņi, un var būt, ka smagos gadījumos arī zaudē samaņu. Tāpat elsojot var dzirdēt arī burbuļojošas skaņas. Izmērot temperatūru, dzīvniekam parasti tā būs aptuveni 40 grādu," skaidroja veterinārārste.

"Arī kaķiem ir novērota elsošana, bet viņi vairāk cenšas gulēt izstiepušies uz grīdas. Elpošana paātrinās, un kaķi kļūst diskoordinēti. Mēdz būt vemšana un caureja," sacīja Ostroga.

Ko darīt saimniekam, ja četrkājainais draugs ir pārkarsis?

Eksperte norāda, ka pārkaršanas gadījumos vislabāk būtu dzīvnieku vest pie veterinārārsta, taču zināms, ka mašīnās mēdz būt ļoti karsti. Tāpēc labāk būtu mājās noguldīt uz aukstas virsmas, piemēram, flīzēm." Tāpat Ostroga atklāja, ka pārkaršanas gadījumos dzīvniekam var pielikt ledu, bet noteikti ne pie galvas. "Ledu var likt pie ķepām vai pie vēdera. Kritiskos gadījumos drīkst dzīvnieku ielikt arī aukstā vannā, bet ir jāatceras, ka krasas temperatūras izmaiņas organismam ir šoks."

"Parasti šīs procedūras tiek veiktas veterinārajā klīnikā, kur lieto medikamentus pret šoku. Mājas apstākļos ir jāmēģina nodrošināt maksimālu skābekļa piekļuvi," skaidroja PetCity eksperte.

Ostroga atzīmēja, ka bieži vien varot gadīties, ka pārkaršanas rezultātā dzīvniekam rodas skābekļa bads. "Nav ieteicams arī suni apsegt ar slapju drānu, jo tajā ātri uzkāps temperatūra. Sanāks, ka suns būs pārkarsis vēl vairāk. Labāk ir atdzesēt ķermeni, nevis galvu."

Došanās garās pastaigās un atstāšana mašīnā

Eksperte atzīmē, ka garākos pārbraucienos dzīvniekam vajadzētu nodrošināt atbilstošu temperatūru, jo cilvēki paši jūt, kad viņiem sāk palikt karsti.

"Tāpat ir iespējams iegādāties visādas noderīgas lietas – piemēram, aukstuma paklāju suņiem, atvēsinošu vesti vai dzeramā ūdens pudeli ar bļodiņu. Nevajadzētu dzīvniekam ļaut uzturēties tiešos saules staros, jo dzīvnieks sakarst ļoti ātri," atklāja Ostroga.

PetCity veterinārārste norāda: ja saimnieks ar dzīvnieku dodas pastaigās, tad noteikti jāļauj tam atpūsties – jāpasēž ēnā un jādod padzerties.

"Saimniekiem ir pašiem jāpadomā, kā viņi justos, ja karstā dienā sēdētu mašīnā bez skābekļa. Mašīna uzkarst ļoti ātri, un vienalga, vai transportlīdzeklim ir vaļā logi. Mašīnā gaiss uzsilst līdz 70 grādiem," norādīja Ostroga.

"Ir jāatceras, ka mašīnā trūkst skābekļa, bet dzīvnieks to patērē ļoti daudz. Dzīvnieks mašīnā vairāk elpo gaisu, kas satur ogļskābo gāzi, un tā vēl vairāk veicina pārkaršanu, kā arī rada smadzeņu bojājumus. Ārzemēs ir tā, ka garāmgājējs, redzot, ka mašīnā ir bērns vai dzīvnieks, drīkst izsist stiklu," uzsvēra eksperte.

 

Jaukākiem ceļojumiem un vasaras priekiem kopā ar mīluļiem Apskatīt visus

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Lasīt vairāk

  • Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas