Tīrs kažoks un sausas ķepas vienmēr! Arī lieliem suņiem ziemā patīk komforts

07.11.2019

Tīrs kažoks un sausas ķepas vienmēr! Arī lieliem suņiem ziemā patīk komforts

Daudzi uzskata, ka tikai mazajiem klēpja sunīšiem ir nepieciešami kombinezoni, kad termometra stabiņš sāk spītīgi slīdēt lejup. Tā vis nav - arī lielāki suņi novērtēs kombinezonu bargā un slapjā laikā. Kā saimniekam saprast, vai viņa mīlulim ir nepieciešams apģērbs, un kā pieradināt pie jauniem tērpiem, skaidro PetCity eksperte Anžela Fomičeva.

"Mūsdienās suņi dzīvo ļoti komfortabli – mājās, savās siltajās ligzdiņās, tādēļ došanās pastaigā gada drēgnajos mēnešos viņiem var būt pat ļoti nepatīkama. Un dzīvnieka izmēram šeit nav nozīmes," norāda eksperte.

Lai dotos ar mīluli ārā ziemā, no sākuma jebkurš suns ir jāpieradina, lai dzīvnieks neapjuktu no aukstuma un viņa organisms pierastu.

Kā salīgākos suņu puikas un meitenes, kam noteikti ir nepieciešams apģērbs, eksperte min Ķīnas cekulaino suņu šķirni, kam pietiek vien ar piecām minūtēm ārā, lai kļūtu auksti, bet, ja mugurā ir kombinezons, tad suņuki ziemas priekus var baudīt daudz ilgāk.

Taču maldīgs ir uzskats, ka tikai mazi un bezspalvaini sunīši jūtas slikti aukstajā laikā. Ļoti bieži arī lielo suņu saimnieki sūdzas, ka aukstajā laikā mīluļi ne visai grib iet ārā. Suņi, kas ir izturīgi pret rudens un ziemas apstākļiem, ir ar ļoti biezu spalvu un dabiski radīti aukstumam, piemēram, haskiji.

Suņu drēbēm ir divas funkcijas – tīrība un komforts

Lai mīlulis nebūtu jāvanno pēc katras pastaigas, var ģērbt rudens kombinezonus, kas ir viegli un elpojoši, pasargā no dubļiem. Šeit izmēram nav nozīmes - kombinezonus var piemeklēt gan maziem, gan lieliem ķepaiņiem. Vienmēr  vieglāk ir izmazgāt kombinezonu nekā suni. Saimniekam līdz ar to būs komforts, savukārt suns varēs kārtīgi izskraidīties arī lietainos un dubļainos laikapstākļos.

Taču, ja runa ir par aukstumu, Anžela min, ka tēma ir ļoti plaša, saimnieki bieži projicē savas izjūtas uz mājdzīvniekiem. 

"Tāds termins kā saaukstēties suņu pasaulē neeksistē. Protams, ja suns ir vecs vai slims, slapjš iziet -20 grādu salā, tad aukstums ietekmēs dzīvnieka veselību."

Eksperte norāda, ka suņiem drīzāk var runāt par hipotermiju - ziemā viņi nespēj noturēt savu ķermeņa temperatūru un par suni jārūpējas, lai viņš ilgi nesēdētu uz aukstas zemes vai ledus. Kas var notikt aukstumā? Var veidoties ledus kārtiņa uz suņuka ķepām, pat iekaist ķepu spilventiņi. Tas var būt gan sāpīgi, gan izraisīt veselības problēmas. Tāpēc ziemas apstākļos jārūpējas arī par suņa ķepiņām, izmantojot šim mērķim paredzētos aizsarglīdzekļus un apaviņus.

Iegādājoties drēbītes, saimniekam ir jāizvērtē, kāds ir viņa dzīvesveids - vai apģērbs sunītim tiks izmantots aktīvām un ilgstošām pastaigām mežā vai īsām pastaigām pilsētvidē. Ir plānāki un biezāki kombinezoni, ir arī tādi, kam iekšā ir folijas slānis, kas palīdz uzturēt ķermeņa siltumu. Speciāliste norāda, ka ir arī drēbītes, kas aizsargā tieši no vēja, - īpaša tehnoloģija integrēta dzīvnieku apģērbos.

Par to, cik bieži ir jāmaina suņu drēbītes, eksperte atbild, ka ir firmas, kuru kombinezoni ir teju mūžīgi. Hurtta un Rukka drēbītes kalpo vairākām sezonām. Bet, runājot par komfortu, ērtāk, ja mājās ir vismaz divi kombinezoni, kamēr viens tiek mazgāts, otrā var staigāt.

Kā pieradināt suni pie apģērba?

"Suņi ir gudri - viņiem kombinezoni nepatīk līdz brīdim, kad viņi iziet ārā un saprot, ka tajos ir silti un labi," norāda Anžela.

Protams, viss apģērbs ir jāpielaiko. Tas, kas patīk saimniekam, nenozīmē, ka uzreiz patiks arī sunim. Visbiežāk suņiem nepatīk viendaļīgi kombinezoni, jo tie ir grūtāk uzģērbjami. Var izvēlēties modeļus, kas neapsedz kājas, bet vienalga maksimāli pasargā no aukstuma svarīgākās ķermeņa daļas – krūškurvi un gurnus. 

Turklāt suņiem, tāpat kā cilvēkiem, ir dažādi izmēri, tāpēc PetCity veikalos ir plašs dažādu suņu apģērbu klāsts. Šogad to papildinājušas Hurtta Expedition Parka ziemas jakas suņiem, kas ir lieliski piemērotas gan maziem, gan lieliem ķepaiņiem. Šie apģērbi ir īpaši piemēroti suņiem ar īsu spalvu, bez pavilnas, taču aukstos laikapstākļos tās novērtēs arī suņi ar biezāku kažoku. Tāpat Expedition Parka jakas ieliski noderēs sporta suņiem pēc treniņiem vai suņukiem, kuriem vecuma vai veselības dēļ nepieciešams papildus siltums. Šie apģērbi ir izgatavoti no elpojoša un ūdens izturīga materiāla. Tiem ir regulējams muguras garums un apkakles apkārtmērs, tādējādi nodrošinot ķepaiņiem plašāku kustības amplitūdu - lai suns tajos justos ērti, varētu brīvi skriet un spēlēties.

Pirmie soļi ar jauno ziemas apģērbu noteikti jāsāk mājās - jāuzvelk kombinezons uz pāris minūtēm, lai suņuks pierod. Arī saimniekam uzmanīgi un pacietīgi ir jāpiepraktizējas pareizi apģērbt savu mīluli, lai būtu labi gan sunim, gan saimniekam.

Video: Kā izvēlēties apģērbu sunim?

 

 

 

 

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Lasīt vairāk

  • Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas