Viss, kas jāzina par mājdzīvnieka attārpošanu

17.04.2019

Viss, kas jāzina par mājdzīvnieka attārpošanu

Lai gan mājdzīvnieks saimniekam sniedz mīlestību un priecīgus brīžus, nedrīkst aizmirst, ka ikdienā ir jārūpējas par mīluļa veselību - vēl pirms tiek pamanītas kādas problēmas. Tieši šī iemesla dēļ par vienu no saimnieka svarīgākajiem uzdevumiem, uzņemoties rūpes par suni vai kaķi, jāuztver mīluļa attārpošana. 

Bieži saimnieki par parazītu tēmu aizdomājas tikai gadījumos, kad pamana izmaiņas mājdzīvnieka veselībā un aizved to pie vetārsta, kurš paziņo, ka četrkājainajā draugā ir iemājojuši "neaicinātie ciemiņi". Tieši šī iemesla dēļ, lai nesaskartos ar parazītu problēmu, profilaktiska attārpošana ir jāveic regulāri. Lai labāk palīdzētu saprast šo tik būtisko tematu, atbildes uz cilvēku populārākajiem jautājumiem par attārpošanu sniedz PetCity sortimenta vadītāja Anžela Fomičeva. 

Kāpēc attārpošana vispār ir jāveic?

Attārpošana jāveic, lai pašam dzīvniekam nenāktos saskarties ar veselības problēmām, it īpaši jaunākiem dzīvniekiem, kuriem parazītu invāzija var atstāt nopietnas sekas.

Tāpat ir svarīgi veikt mīluļa attārpošanu, jo dzīvnieki var būt infekcijas avots saimniekiem. Gadījumos, ja sunim ir piemetusies infekcija, mīlulis var to nodot cilvēkiem, it īpaši bērniem. Parazītus gan pieaugušie, gan bērni var iegūt, nonākot kontaktā ar dzīvniekiem, piemēram, spēlējoties smilšu kastēs vai pastaigu laukumos, kur tiek vadāti dzīvnieki, tādēļ ir svarīgi mīluli attārpot, lai problēmas neskartu arī cilvēkus.

Cik bieži ir jāveic attārpošana? 

Pieauguša mājdzīvnieka attārpošanas biežums atkarīgs no tā, vai dzīvnieks mēdz iet ārpus mājas.

Standarta situācijās pieaugušiem mājdzīvniekiem attārpošana veicama divas līdz četras reizes gadā, ik pa trīs mēnešiem.

Savukārt maziem kaķēniem un kucēniem attārpošanu veic biežāk. Pirmajā gadā tā tiek veikta pāris nedēļas pēc dzimšanas - sākotnēji ik pa divām nedēļām, pēc tam reizi mēnesī. Sasniedzot pieauguša dzīvnieka izmērus un vecumu, profilaktiska attārpošana ir vēlama vienu reizi trīs mēnešos. 

Kā norāda eksperte, ir būtiski attārpot arī mājas mīluļus, kuri ārpasauli vēro vien pa logu.  Bieži cilvēki nesaprot, kādēļ kaķis, kurš dzīvo tikai iekštelpās, vispār ir jāattārpo, bet dzīvniekam parazītu oliņas var nodot saimnieks, kuram tās nonākušas uz apaviem, tādējādi pakļaujot mīluli infekcijas riskam. Šajos gadījumos mīluli profilaksei būtu jāattārpo divas reizes gadā.  

Kā vispareizāk veikt attārpošanu?

Attārpošanai ir gan bezrecepšu, gan recepšu zāles. Parasti veterinārajās aptiekās visvienkāršākais veids ir nopirkt bezrecepšu medikamentus tablešu veidā, kuri tiek aprēķināti un dozēti atkarībā no mīluļa svara.

Attārpošanas preparāti ir pieejami arī pastu veidā, savukārt recepšu medikamenti ir pieejami gan tablešu veidā, gan kā pilieni skaustā.

Taču gadījumos, kad saimnieks vēlas profilaktiski attārpot savu mīluli ik pēc trim mēnešiem, vislabākais un piemērotākais veids ir iegādāties tieši tabletes, kuras tiek mīlulim iebarotas atkarībā no dzīvnieka svara. 

Vai tabletes drīkst iejaukt ēdienā? Eksperte norāda, ka lielo izmēru suņi nav tik izvēlīgi un viņiem var tableti iemānīt kopā ar desas gabaliņu, taču sarežģītāk ir ar kaķiem un mazo šķirņu suņiem. Tad var mēģināt tableti smalcināt un pievienot iemīļotam konservam, taču vēlams tabletes iedot mutē veselā veidā - tās sasmalcinot, dzīvnieks var sajust medikamenta smaku. Gadījumos, ja ir pavisam grūti iebarot dzīvniekam tableti, iespējams nopirkt pastas, kuras var dzīvniekam iespiest mutē.

Cik izmaksā mīluļa attārpošana?

Cena attārpošanai svārstās atkarībā no tā, vai tas ir recepšu vai bezrecepšu medikaments, kā arī no dzīvnieka svara, jo mazākam mīlulim attārpošana būs lētāka. Runājot par standarta izmēra kaķi, cena par vienu attārpošanas reizi var būt divi eiro. Suņiem, kuri sver 40-50 kilogramus, cena par attārpošanas reizi varētu būt virs 10 eiro. Tādēļ tas, cik izmaksā attārpošana, ir atkarīgs no mīluļa svara. 

Kāpēc attārpošanas jājūtas mīlulim?

Ja saimnieki mīlulim regulāri veic attārpošanu, ne cilvēks, ne dzīvnieks nekādā veidā uz procedūru nereaģē. Mēdz gadīties, ka pēc attārpošanas mīlulim ir šķidrāka vēdera izeja, bet tā ir pilnīgi normāla reakcija.

Kaķēni un kucēni no ielas, kuri nekad dzīvē iepriekš nav bijuši attārpoti, pēc procedūras varētu justies sliktāk - tiem var būt liela tārpu invāzija, ar ko medikaments cīnās. Šādos smagākos gadījumos vēlams mīluli vest pie vetārsta, kurš novērtēs dzīvnieka stāvokli.

Eksperte norāda: ja mājās ir dzīvnieks, vienmēr ir ieteicams attārpoties arī pašiem cilvēkiem, jo arī saimnieki, glaudot mīluli, it īpaši bērni, kuri ar nemazgātām rokām mēdz pieskarties sejai, var inficēties, tādēļ ieteicams katram ar saviem preparātiem veikt attārpošanu visiem ģimenes locekļiem - gan cilvēkiem, gan viņu četrkājainajiem draugiem. 

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Lasīt vairāk

  • Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas