Vollijs mērķtiecīgi tuvojas ideālam rezultātam

23.08.2021

Vollijs mērķtiecīgi tuvojas ideālam rezultātam

Vollijs ir sešarpus gadus vecs bīgls, kas piedalās PetCity organizētajā un profesionālās mājdzīvnieku barības ražotāja Hill’s atbalstītajā 3 mēnešu svara samazināšanas programmā Labā formā – lieliskā omā. Vollijam programmas sākumā bija 21,6 kg, divus mēnešus vēlāk svars ir 17,9 kg. Ideālais svars būtu 15-16 kg.

Draudzīgais brīvdomātājs

Vollijs Marinas ģimenē nonāca drīz pēc viņas kāzām, kad jaunā ģimene nospriedusi – par dāvanu naudu jāiegādājas vēl viens ģimenes loceklis. “Gribējās kaut ko vērtīgu,” viņa saka. Bīgls bijis atbilstošs ģimenes aktīvajam dzīvesveidam. Tāpat sugas izvēli noteica tas, ka bīgli ir draudzīgi. Tiesa, draudzīgais un aktīvais Vollijs izrādījies arī brīvdomātājs. Kā saka saimniece, viņš dzīvo “uz sava viļņa”: piemēram, ja gribēs, tad mierīgi izliksies, ka viņu nemaz nesauc Vollijs, smejoties stāsta Marina.

Apēdīs jebko, kas nokritis uz zemes

Vollijs dzīvo Rīgā, 4 dzīvokļu mājā ar lielu, nožogotu pagalmu, tāpēc dienas lielāko daļu viņš uzturas pagalmā. Pirms programmas Labā formā – lieliskā omā sākšanās Vollijs gāja īsā rīta pastaigā un garā vakara pastaigā, kas ilga apmēram pusotru stundu. Programmas laikā suņa fiziskā slodze tika palielināta, tāpat klāt nāca dažādi vingrinājumi un masāžas.

Dzīve pagalmā ir lieliska, taču kopā ar to nācis arī viens no pareiza uztura ievērošanas lielajiem izaicinājumiem: kaimiņiem bijis pastāvīgi jāatgādina, ka suns saņem sev nepieciešamo barību, tāpēc stingri aizliegts viņam piedāvāt kaut ko citu. “Kaimiņi, gribot Vollijam tikai labu, šad un tad viņam ir kaut ko devuši. Par to runāts neskaitāmas reizes, bet ir cilvēki, kuri domā, ka ja suns ēd, tad viņam gribas. Taču Vollijs apēdīs visu – gurķi vai arbūzu, nesen bija ticis pie pagalmā atstātas sviesta paciņas. Jebkas, ko Vollijs atradīs uz zemes, būs apēsts. Vienīgais, ko viņš reiz izspļāva, bija burkāns,” tā Marina.

Stingra ēšanas disciplīna

 

Otrs ar Vollija barošanu saistītais izaicinājums bijis izsekot līdzi, lai viņš neapēd brāļa porciju. Katram no diviem suņiem bijusi sava porcija, bet Vollijs iemanījies vispirms izēst savējo, bet pēc tam gājis dzīt prom brāli. “Tas sākās pirms 2 gadiem pēc tam, kad Vollijs bija pārcietis insultu. Ja pirms insulta viņš mierīgi varēja atstāt neizēstu trauciņu, tad pēc tam sākās kaut kāda nekontrolēta rīšana,” atceras Marina. Saimnieki uzskata, ka šis bija noteicošais faktors, kāpēc Vollijs pieņēmās svarā. Taču brālītis nesen miris, tāpēc pie brāļa porcijas Vollijs vairs netiek. Divu mēnešu laikā kopš programmas Labā formā – lieliskā omā sākšanās Vollijam ir ļoti labs rezultāts, kas panākts ar stingri discpilinētu ēšanu, speciāliem vingrojumiem un masāžām. Ar mīnus 3,7 kg ir apmierināti gan saimnieki, gan veterinārārste Nora Dambrova, gan arī pats Vollijs, kurš kļuvis daudz aktīvāks un acīmredzami tievāks.

Komentē veterinārārste Nora Dambrova 

Vollija palielinātā svara pamatā ir tas, ka viņš regulāri apēda otra suņa barību; tāpat viņš mēdz zagt ēdienu. Tāpēc programmas sākumā viņam ieteicu dot ļoti konkrētu barības devu, kas ar laiku mazliet tika samazināta. Tāpat izsniedzu speciālus gardumus – tos iesaku izmantot aktivitāšu veicināšanai, taču nevis dot veselus, lielus kumosus, bet sadalīt mazos gabaliņos. Noteikti ir jāseko līdzi, lai Vollijs nezog ēdienu. Ņemot vērā, ka viņš daudz uzturas 4 dzīvokļu mājas pagalmā, tad pastāv risks, ka viņš prasīs papildus barību, tāpēc jāizglīto pilnīgi visi mājas iedzīvotāji, ka sunim neko nedrīkst dot.

Komentē veterinārste-fizioterapeite Sintija Pakalne

Ortopēdiski, neiroloģiski izmeklējot Volliju programmas sākumā pirms 2 mēnešiem, izteiktas sāpes netika atrastas. Izmeklējot jostas paraspinālos muskuļus, tie bija savilti un sāpīgi, un muskulī uztaustāmi īpaši jūtīgi mezgliņi, tā saucamie trigera punkti, kuri rada diskomfortu. Vollijam ir pasīvais trigera punkts. Neiedziļinoties sīkāk šo mezgliņu veidošanās mehānismā, tie attīstās muskuļa savainojuma vai pārslodzes gadījumā. Vollija gadījumā tā ir muskuļa pārslodze. Sāpes parādās tikai iztaustot muskuli. Šāds pasīvais trigera punkts var eksistēt ļoti ilgu laiku, bet pakāpeniski samazinās muskuļa spēks un kustību apjoms.

Mūsu mērķis ir samazināt muskuļu saspringumu jostas apvidū, veicot visa ķermeņa masāžu, un ar vingrinājumiem uzlabot Vollija koordinācijas spējas, jo sunim ir bijis insults. Pakāpeniski ir jāpalielina pastaigu ilgums, un to laikā saimniekam ir ieteikti vingrinājumi, kuri veicina līdzsvaru, mobilitāti un propriocepciju jeb sava ķermeņa apzināšanos un kontroli telpā un kustībā. Kā piemēru varu minēt līdzsvara vingrinājumus ar svara pārnesi no vienas ķepas un otru un uzkāpšanu un nokāpšanu no neliela paagustinājuma (ietves apmales).

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Lasīt vairāk

  • Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas