Kaķis nokārtojas ārpus kastītes. Pie vainas spīts vai veselības problēmas?

29.10.2020

Kaķis nokārtojas ārpus kastītes. Pie vainas spīts vai veselības problēmas?

Kaķu saimniekiem nereti nākas saskarties ar to, ka viņu mīlulis izvēlas nokārtoties ārpus tam paredzētās vietas. PetCity veterinārārste un dzīvnieku uzvedības speciāliste Jevgēnija Ostroga skaidro, ka šādai rīcībai var būt dažādi iemesli.

Mīts par spītīgajiem kaķiem

Nereti dzirdēts, ka kaķu saimnieki sūdzas par savu mīluļu nokārtošanos ārpus tam paredzētās kastītes un pamatojums tam ir fakts, ka kaķis ir spītīgs dzīvnieks. Eksperte gan norāda, ka šis ir absolūts mīts.

"Es noteikti teiktu, ka tā nav patiesība. Ir jāatceras, ka kaķis ir ļoti tīrīgs dzīvnieks, kuram ļoti patīk sadalīt savas zonas. Kur viņš ēd, kur viņš spēlējas, atpūšas un arī nokārtojas," sacīja speciāliste.

Eksperte skaidro, ka kaķim, vairāk nekā jebkuram citam dzīvniekam, fakts, ka tas nenokārtojas ierastajā vietā, liecina, ka kaut kas ar mīluli nav kārtībā. Tomēr kā izņēmumus eksperte izceļ kaķus, kuri uzauguši tā saucamajās dzīvnieku fermās.

"Ja kaķi tiek turēti ļoti sliktos apstākļos, piemēram, kaķēni kopā ar mammīti tiek turēti vienā neliela izmēra būrī, tad dzīvniekam nav iespējas sadalīt šīs zonas. Ja šādi apstākļi kaķiem ir vairākās paaudzēs tad šo problēmu parasti sauc arī par iedzimtu. Šādi dzīvnieki gan mēdz nokārtoties visur, jo tiem nav izpratnes par zonu sadalījumu," norāda eksperte.

Trīs iemesli, kāpēc mīlulis nokārtojas ārpus kastītes

Speciāliste skaidro, ka kaķim ir ļoti būtiski nokārtoties vienā un tajā pašā vietā. Tas attiecas gan uz istabas kaķiem, gan arī mīluļiem, kas dodas ārā. Arī šo mājdzīvnieku saimnieki esot novērojuši, ka viņu mīlulis ārā nokārtojas vienā un tajā pašā vietā.

Līdz ar to, eksperte norāda, ka iemesli tam, ka mīlulis nokārtojas ārpus ierastās vietas var būt trīs:

"Pirmais variants ir teritorijas iezīmēšana. Otrs iemesls var būt veselības problēmas - nieru, urīntrakta slimības, gremošanas sistēmas slimības vai cita veida kaites. Un trešais punkts ir uzvedības problēmas. Visbiežāk tas ir stress."

Eksperte uzsver, ka kaķa stresam var būt dažādi cēloņi, viens no tiem - neierasti un nehigiēniski apstākļi, piemēram, netīra kastīte, kas netiek iztukšota pietiekami bieži. Tāpat pie vainas var būt arī nepareiza kastītes izvēle, līdz ar to mīlulis tajā jūtas nekomfortabli. Arī tualetes pakaišu (jeb smilšu) izvēle, ar ko tiek pildīta kastīte, mīlulim var neiet pie sirds.

Pie citiem apstākļiem, kas kaķim var radīt stresu, eksperte min, piemēram, bērnu ienākšanu ģimenē, ciemiņu klātbūtni un citu mājdzīvnieku parādīšanos dzīves vietā.

Veselības problēmas

Tomēr eksperte norāda, ka lielākoties cēlonis ir mīluļa veselības problēmas: "Teikšu pavisam godīgi, no visiem dzīvniekiem, kas nonāk klīnikā, pamatā tomēr ir veselības problēmas. Savukārt uzvedības problēmas ir otrajā, bet teritorijas marķēšanas - trešajā plānā."

Eksperte norāda, ka gadījumos, kad mīlulis sāk urinēt ārpus kastītes veselības apsvērumu dēļ, biežākais variants ir tieši urīnpūšļa sieniņu iekaisums: "Tas var veidoties bakteriālu problēmu dēļ, var veidoties arī kristāli, kā arī iekaisums var veidoties stresa dēļ."

Tāpat pie vainas urinēšanai ārpus kastītes var būt arī cukura diabēts, nieru problēmas - gan akūtas, gan hroniskas, kā arī iekaisums nierēs.

Runājot par defekāciju ārpus kastītes, speciāliste norāda uz dažādiem iekaisumiem, piemēram, iekaisīgo zarnu sindromu. Tāpat mīlulis nokārtoties ārpus kastītes var arī locītavu sāpju dēļ.

Eksperte gan atgādina, ka augstāk minētās un arī citas mīluļu kaites var rasties visdažādāko iemeslu dēļ un bieži vien pie vainas nav nepareiza uztura izvēle, kas, iespējams, būtu pirmais "vaininieks" saimnieku acīs.

Kā apmācīt kaķēnus iet uz kastīti

Speciāliste uzsver, ka, ievedot savās mājās mazu kaķēnu, ir jāparūpējas, lai tam nebūtu pieejamas pārāk plašas teritorijas: "Kaķēnam, kurš sver, piemēram, 300 gramus tāds trīs istabu dzīvoklis ir kā liela pasaule. Ja kaķēns konstanti uzturas vienā no istabām, bet mēs kastīti noliekam, piemēram, tualetē, tas būtu salīdzināms ar to, ka mēs dzīvojam centrā, bet tuvākā tualete būtu, piemēram, Bolderājā."

"Līdz ar to kaķēnam būtu nepieciešams nodrošināt telpu, kurā tam ir iespējams sadalīt iepriekš minētās zonas. Kastīti būtu jānoliek prom no bļodiņas un gultiņas, tā, lai viss nestāv vienā vietā. Tajā pašā laikā kastītei ir jābūt pieejamai."

Eksperte kā variantu min arī vairāku kastīšu izvietošanu: "Jāatceras gan, ka kaķēnu kastītēm jābūt ar ļoti mazām maliņām, lai tajā varētu vienkārši iekāpt."

Tāpat arī kastītē iebērtais saturs nedrīkst būt pārāk ass. Eksperte norāda, ka silikona smiltis nebūtu pats labākais risinājums kaķēnam, jo mazo mīluļu ķepu spilventiņi vēl nav tik raupji, līdz ar to kastītes apmeklējums būs nepatīkams process.

Vaicāta par to, kādu pakaišu paveidu viņa ieteiktu kaķēniem, speciāliste norāda, ka labs variants ir kukurūzu pakaiši, kas ir arī videi draudzīgs variants, jo tos ir iespējams noskalot tualetes podā. Tomēr šis jautājums vairāk ir individuāls, paturot prātā, ka kaķēnam labāki pakaiši ir tādi, kas ir pēc iespējas mīkstāki.

"Noteikti tualeti ir jāpakārto ēšanai un gulēšanai. Kaķēni iet uz kastīti, kad pamostas, kad paēd. Ja mazais mīlulis ir dzīvojis kopā ar savu mammīti, tad vairumā gadījumu tam nebūs speciāli jāmāca nokārtoties. Ja dabūjam kaķēnu, kurš nav redzējis citus kaķus, mums ir jāpalīdz, nesot to uz kastīti," skaidro eksperte, uzsverot, ka šādiem kaķēniem pietiek vien ar dažām reizēm, lai tie jau zinātu, kur nokārtoties.

Sodīšana un problēmas cēloņi

Eksperte uzsver, ka vispirms ir nepieciešams izprast, kas tad īsti ir problēmas cēlonis: "Ja dzīvnieks ir slims, vai sods līdzēs? Es minu, ka nē, jo tas neatrisinās veselības problēmu. Ja pie vainas ir tas, ka tiek marķēta teritorija, ko dara nekastrēti dzīvnieki, tad ir jārisina šo jautājumu, jo tas ir instinkts."

"Ja runa ir par uzvedību, kā jau es teicu, tas notiek stresa dēļ. Ja mēs dzīvnieku sodām, vai tas samazinās dzīvnieka stresa līmeni? Minu, ka nē. Drīzāk stresa līmenis celtos," saka eksperte, norādot, ka šādi iespējams panākt arī pretēju efektu.

Nobeigumā speciāliste saimniekiem iesaka vispirms savākt urīna paraugu un doties uz ārstniecības iestādēm, jo vispirms esot nepieciešams izslēgt slimības iespējamību, lai varētu sākt runāt par iespējamām uzvedības problēmām: "Ja pie manis atnāk saimnieks, kurš jau ir veicis mīluļa urīna analīzes, saruna būs daudz produktīvāka un varēsim jau sākt ar ārstēšanu."

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Lasīt vairāk

  • Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas