Neatkarīgā Mišela kalorijas atrod dabā

16.09.2021

Neatkarīgā Mišela kalorijas atrod dabā

Arī 9-10 gadus vecā bezšķirnes kaķene Mišela piedalās PetCity organizētajā un profesionālās mājdzīvnieku barības ražotāja Hill’s atbalstītajā 3 mēnešu svara samazināšanas programmā Labā formā – lieliskā omā. Programmas sākumā Mišelas svars bija 4,63 kg, taču divu mēnešu laikā svars nedaudz pieaudzis – līdz 4,95 kg. Ideālais svars – 3,8-4 kg.

Karaliene un boss vienā personā

Kaķene Mišela ir kaķis, kurš staigā, kur pašam patīk. Pirms 7-8 gadiem saimnieces Marijas tētis Mišelu kopā ar bērniem atrada šķūnī, ko jauca nost, un izglāba gan kaķeni, gan mazos. Mišela tolaik varēja būt ap gadu veca. Kaķēnus atdeva citiem, bet Mišela iedzīvojās Marijas mājās – kopā ar vēl 6 no ielas izglābtiem kaķiem. Marija viņu raksturo kā karalieni mājās, kura apzinās, ka ir pati galvenā un vienmēr izkontrolē, lai viņai tiek viss vislabākais. “Ļoti harizmātiska kaķene ar holēriķes temperamentu – ļoti ātri aizsviltas un ātri nomierinās. Mājas bosiņš. Ļoti labi var saprast viņas emocijas,” kaķeni raksturo Marija.

Kļuvis grūtāk staigāt

Kopumā Mišela ar dzīvi ir apmierināta – mitinās privātmājā ar dārzu ārpus pilsētas, un viņai ir visas iespējas brīvi staigāt pa ciematu. Taču, kā stāsta saimniece Marija, tad pirms apmēram pusotra gada kļuvusi apaļīgāka – un tas bijis pārsteigums, jo fiziskās slodzes Mišelai netrūkst. Viņai patīkot garas pastaigas, kurās viņa dodas kopā ar ģimenes suni, bet pēdējā laikā viņa nevar izturēt slodzi – paiet un apguļas, paiet un apguļas. Marija domā, ka viņai kļuvis grūtāk iet svara dēļ.

“Mēs devām Mišelai ap 60 gr dienā ļoti labu barību, kuru viņa ne vienmēr pat apēda,” pirms programmas sākuma stāstīja saimniece Marija. “Tāpēc īsti nevar saprast, kāpēc viņa pieņemas svarā. Jā, viņa ir sterilizēta, bet aptaukošanos mēs ar to nesaistām. Varbūt hormonālas pārmaiņas? Varbūt saistīts ar to, ka viņai salīdzinoši ļoti agrā vecumā bija bērni?” pārdomās dalās Marija.

Negrib tievēt

Diētiska Hill's barība kaķiem

Divu mēnešu laikā, kopā Mišela piedalās svara samazināšanas programmā, viņa ir labi parādījusi, kurš ir saimnieks pār viņas dzīvi un svaru. Tā kā programmas laikā viņai tika samazināta barības deva, tad Mišela, visticamāk, to kompensēja, aktīvāk ķerot peles un pat nesot atrādīt saimniekiem – sak’, ja jūs man ēst nedodat, barība man jāmeklē citur. Marija secina: “Mišela negrib sadarboties un negrib tievēt. Ļoti iespējams, ka viņa domā, ka viņai tas nav vajadzīgs. Tāpēc nākas secināt, ka šāda programma Mišelai īsti neder.”

KOMENTĒ VETERINĀRĀRSTE NORA DAMBROVA

Misela apmeklē veterinārārstu

Ja programmas sākumā Nora Dambrova ieteica Mišelu laist ārā tikai saimnieku uzraudzībā, tad diezgan ātri kļuva skaidrs, ka tas nav iespējams. Savukārt nelaist viņu vispār laukā nedrīkst. “Kaķim, kurš iet ārā, nedrīkst pēkšņi uz 3 mēnešiem to liegt. Tas var radīt milzīgu stresu,” viņa saka. Līdz ar to nav iespējams izkontrolēt, cik un ko Mišela apēd, un nākas secināt, ka šāda programma nav piemērota kaķiem, kuri staigā laukā un barojas ārpus mājām.

Tāpat jau programmas sākumā Nora Dambrova izteicās, ka Mišelas nevēlēšanās kustēties varētu būt saistītas ar hroniskām locītavu sāpēm, tāpēc ieteikts lietot locītavu protektantus.

Nevar izslēgt arī versiju, ka Mišelai, dzīvojot kopā ar vēl 6 kaķiem, ir problēmas ar teritorijas sadali, un tāpēc viņa baidās aktīvi kustēties, norāda Nora Dambrova.

KOMENTĒ DZĪVNIEKU FIZIOTERAPEITE BETTIJA LIGERE

Vizīte pie dzīvnieku fizioterapeites Bettijas Ligeres

Fizioterapeitiskās izmeklēšanas laikā Bettija Ligere konstatēja, ka Mišelas palielinātais svars nav kritiski liels, taču ieteica to samazināt, jo viņa novēroja dažādus kompensācijas mehānismus – organisma pielāgošanos palielinātajām svaram. “Piemēram, kaķis lielāku svaru nes uz priekškājām, ievērojami sasprindzinot kakla muskulatūru, taču tajā pašā laikā atslogojot pakaļkājas, kas tiek turētas saliektā pozīcijā, papildus amortizējot ķermeņa svaru,” stāsta Bettija Ligere. “Attiecīgi tiek novērota pārslodze kakla un krūšu muskulatūrā, kas transformējas un tālāk atsaucas jau arī uz muguras jostas daļas muskulatūru, kur arī tiek novērots diskomforts. Savukārt konstati ieliektā kāju pozīcija, lai arī mazina slodzi uz locītavām, veicina pakaļkāju saspringumu.”

Tā kā kaķi dažādiem vingrinājumiem pakļaujas tikai pēc pašu vēlēšanās, tad klasiskās izpratnes fizioterapeitiskie vingrinājumi kaķiem lielākoties tiekot pārveidoti par spēli. “Mišela ir ļoti komunikabls kaķis, kas labprāt dodas saimniekiem līdzi pastaigās ar suni. Līdz ar to arī šādus ieradumus var pārvērst par fizioterapeitisku vingrinājumu. Tāpat arī Mišelai individuāli pielāgotajā programmā iekļauti gan balansa vingrinājumi, gan arī manuālās terapijas, kas iekļauj masāžu un pasīvo kustību amplitūdu locītavām.”

Veiksmes gadīumā – ja Mišelai vingrinājumi patīk un viņa tos labprāt pildīs, tad kaķenes un saimnieku mērķis ir ne tikai viņas svara samazinājums, bet arī uzlabota kopējā fiziskā veselība – uzlabota locītavu kustība, muskuļu tonuss un masa,  veicināta pareizāka svara pārnese, kompensācijas mehānismu novēršana un iespējamo traumu riska samazināšana.

Garda un sabalansēta barība Tavam ķepainajam draugam Apskatīt visus

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Lasīt vairāk

  • Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas