Tumbiņa sadarbojas un gatava labām pārmaiņām

10.08.2021

Tumbiņa sadarbojas un gatava labām pārmaiņām

Tumba ir 4 gadus veca kaķene no Vecumniekiem, kas piedalās PetCity organizētajā un profesionālās mājdzīvnieku barības ražotāja Hill’s atbalstītajā 3 mēnešu svara samazināšanas programmā Labā formā – lieliskā omā. Tumbai programmas sākumā bija 6,1 kg, mēnesi vēlāk svars nav mainījies. Ideālais svars būtu 5 kg.

Pārsvarā saimnieko telpās

“Tumbiņa ir ļoti mierīgs un mīļš kaķis. Kad viņa priecājas, tad lien cilvēkiem padusē, lec klēpī un uz pleciem. Tāpēc mūsu mājās visi t-krekli ir ar caurumiņiem,” stāsta kaķenes saimniece Mārīte. Tumbiņu kopā ar brāli Hercu pirms 4 gadiem ģimenē pieņēma Mārītes draugs. Kopš tā laika abi mīluļi saimnieko privātmājā Vecumniekos, kurai ir arī dārzs. “Bieži mēs viņus laukā nelaižam, jo māja atrodas pie meža, kur ir lapsas. Kad kaķi bija mazāki, tad arī stārķi uz viņiem skatījās ar kāru aci. Tāpēc pārsvarā viņi dzīvo telpās un izlaižam izskrieties tikai uzraudzībā – pārsvarā tas sanāk ik pārdienas,” pirms programmas sākšanās jūnijā teica Mārīte.

Izēd brālīša porciju

To, ka Tumba kļūst apaļīga, ģimene pamanīja pirms apmēram gada. Viņa kļuvusi acīmredzami lielāka, augusi arī apetīte. Lai arī Tumba ir sterilizēta, tomēr tiešu saikni ar svara pieaugumu Mārīte nesaskatīja. “To, ka Tumbai patīk ēst, mēs zinājām, un vairāk, protams, nedevām. Taču tad pamanījām, ka viņa bija pasākusi ēst arī brālīša porciju. Parādījās vēders, kas sāka nokarāties,” atceras Mārīte un aprēķina, ka dienā katrs kaķis apēda apmēram 50 gramus sauso barību, kā arī apmēram reizi nedēļā abi dabūja porciju konserva. Taču precīzāk izrēķināt, cik apēd Tumba, cik Hercs – nebija iespējams.

Kustas par 30% vairāk

Programmas sākumā Mārīte bija apņēmusies stingri nodalīt abu kaķu ēdamgaldus – lai Tumba netiktu pie brāļa porcijas. Mēnesi vēlāk viņa apstiprina, ka efekts ir panākts – tiklīdz barība tika likta atsevišķās bļodiņās, tā kaķi vairs nebāza degunu otra bļodiņā. Tumbai veterinārārstes ieteiktā Hill's barība garšo, bet Hercs to ignorē. “Man sākumā likās, ka tas būs neiespējami, bet sanāca ļoti labi,” novērtē Mārīte. Tāpat viņa uztaisījusi kaķiem dažas mantiņas un kopā ar regulārāku mīluļu “padzenāšanu laukā pa kokiem”, ar ko ģimenes locekļi sākuši aktīvi nodarboties, Tumbiņai pēdējā mēneša laikā kustības esot pieaugušas par apmēram 30%. Lai arī pagaidām svars viņai nav mainījies, gan saimniece, gan veterinārārste pieļauj, ka Tumbai palielinājusies muskuļu masa.

Komentē veterinārārste Nora Dambrova

   

Tumbai aptaukošanās iemesli varētu būt divi – pirmkārt, kaķene regulāri apēda brāļa barību, otrkārt, viņa ir sterilizēta un tas nozīmē hormonālas pārmaiņas. Turklāt viņa nav bijusi aktīva uz spēlēšanos un kustībām.

Būtu ļoti svarīgi neļaut kaķenei ēst otra kaķa barību; tā ir jānormē un jādod tikai noteiktā barības deva. Tāpat jāmēģina vairāk provocēt uz spēlēšanos, jāatrod rotaļlietas, kas viņai patīk un interesē.

Mēnesi pēc programmas sākšanās konstatējām, ka svars viņai nav mainījies, bet Tumba izskatās tievāka; uz muguras ir šķietami mazāk tauku. Iespējams, ka palielinājusies muskuļu masa. Turklāt komunikācijā viņa bija aktīvāka, nāca draudzēties. Tiesa, pilnībā izslēgt to, ka viņa reizēm tomēr apēd brāļa barību, mēs nevaram.

Komentē veterinārārste-fizioterapeite Sintija Pakalne

Pēc saimnieces stāstītā kaķis ir mazaktīvs. Izmeklējot, ortopēdiskas izmaiņu nav un neiroloģisku deficītu nenovēro. Galvenais uzdevums saimniekiem ir saprast, kāds ir kaķa ikdienas ritms un integrēt rotaļas un aktivitātes kaķa dienas aktīvajā fāzē – tas ir periods, kad kaķis ir pamodies, interesējas par apkārt notiekošo un gatavs rotaļāties. Tie var būt dažādi laiki. Runājot par mantām, kaķi ir konservatīvi un mantiņu izvēle katram kaķim var būt ļoti individuāla. Kādam ir interese par lāzera rādāmkociņa staru, citam patiks spalvu rotaļlietas, vēl kādam papīra maisiņi vai kastes. Ir jāekperimentē un jāatrod vairākas rotaļlietas, kuras veicina kustības. Ieteiktu gatavībā turēt vairākas mantiņas, jo kaķim var ātri zust interese, bet jūs tādā gadījumā uzreiz varat piedāvāt citu alternatīvu.

Veicot ieteiktos vingrinājumus ne tikai samazināsies svars, bet arī palielināsies muskuļu apjoms. Tāpat uzlabosies svastarpējais kontakts un saskarsme.

 

Sabalansēts uzturs Tava ķepaiņa veselībai Apskatīt visus

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Lasīt vairāk

  • Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas