Urīnceļu problēmas mājdzīvniekiem - cēloņi un simptomi

30.01.2019

Urīnceļu problēmas mājdzīvniekiem - cēloņi un simptomi

Visbiežāk ar urīnceļu un urīnpūšļa saslimšanām saskaras kaķi. Mazkustīgs dzīvesveids, liekas svars un nepareiza barības izvēle - tie ir tikai daži faktori, kas ietekmē mājdzīvnieka urīnceļu veselību.

Kā skaidro veterinārārste Silva Grīnblate, ir vairāki riska faktori, kas izraisa urīnceļu problēmas. Parasti visvairāk apdraudēti ir kastrēti kaķi, dzīvnieki ar lieko svaru, kuri pārsvarā dzīvo iekštelpās un tie, kuriem ir samazināta fiziskā aktivitāte vai arī kaķi, kas pārsvarā pārtiek no sausās barības, kā arī kaķi vidējā vecumā.

Klasiskās saslimšanas pazīmes:

  • kaķis bieži urinē, vai cenšas to darīt, bet bez panākumiem. Urinējot skaļi ņaud, tādā veidā izrādot sāpes;
  • kaķa urīnam piemīt specifiska smaka un/vai manāmi asins piejaukumi;
  • kaķis urinē ārpus kastītes;
  • kaķim vēdera apvidū starp pakaļkājām un perianālajā apvidū izkrīt apmatojums, pastiprinātas šo apvidu kopšanas dēļ;
  • kaķis bieži sevi mazgā;
  • uzvedības izmaiņas - kaķis ir tramīgs, nervozs.

Kad kaķis tiek nogādāts pie ārsta, bieži vien saimnieka pirmais jautājums ir par problēmas cēloni. Vispirms ārsts rūpīgi izvērtē vai kaķi ietekmē kāds no riska faktoriem, kā arī tiek meklēts iespējamais iekaisuma izraisītājs.

Kas izraisa iekaisumu?

Urolitiāze, jeb urīnakmeņu veidošanās urīnpūslī

Ir divu veidu urolīti (urīnakmeņi) - tādi, kas veidojas sārmainā urīnā un tādi, kas veidojas pārāk skābā urīnā. Tie kairina urīnpūsli, kā rezultātā parādās visas iepriekš minētās pazīmes. Urolīti, kas veidojas sārmainā urīnā, ir samērā viegli šķīdināmi ar ārstniecisko barību un papildbarībām, kas satur metionīnu. Šajā gadījumā ieteicama ir "Hill’s s/d" sausā barība un konservi. Savukārt skābā urīnā esošie urolīti ir likvidējami tikai ar ķirurģisku iejaukšanos. Urolīti sastāda vidēji 10 - 15% no urīnceļu saslimšanas gadījumiem.

Baktēriju klātbūtne urīnā, kā rezultātā attīstās urīnpūšļa iekaisums

Arī šis ir cēlonis vidēji 10 - 15 % saslimšanas gadījumu. Silvas praksē bakteriāls cistīts kaķiem sastopams diezgan reti, savukārt vecāka gada gājuma suņi, sevišķi kuces, ar to sastopas biežāk.

Urīnkanāla nosprostojums

Šī ir vīrišķajiem dzīvniekiem visbiežāk sastopamā problēma, šaurā urīnkanāla dēļ. Blokādi var veidot bojā gājušās urīnpūšļa šūnas, iekaisuma un asins šūnas, urīnā esošie kristāli vai mazi urolīti. Tie izveido tādu kā korķi, kā dēļ urīna izvadīšana vairs nav iespējama. Šis ir dzīvnieka dzīvībai bīstams stāvoklis un šādā situācijā nekavējoties jāmeklē veterinārārsta palīdzība.

  • Anatomiski defekti, kas traucē dzīvniekam veikt normālu urināciju
  • Jaunveidojumi urīnpūslī - sastopami vecākiem dzīvniekiem
  • Idiopātiskais cistīts  

Vārds idiopātisks nozīmē, ka cēlonis nav zināms. Pasaulē idiopātiskais cistīts sastopams vidēji 60 - 70% gadījumu. Diemžēl arī Silvas praksē daudziem kaķiem diagnoze ir tieši šī, jo iekaisuma cēlonis nav atrodams.

Kā tiek uzstādīta diagnoze?

Diagnoze tiek uzstādīta, izmeklējot urīnu, veicot urīna analīzi un bakterioloģiskos urīna izmeklējumus. Aizdomu gadījumos par urolitiāzi ieteicams veikt rentgenoloģisko izmeklēšanu (ar un bez kontrastvielas), kā arī ultrasonogrāfiju, kas ļauj konstatēt izmaiņas urīnpūšļa audu struktūrās.

Ārstēšana

Vienmēr jācenšas veicināt ūdens uzņemšanu un urināciju, lai maksimāli izvadītu no organisma iekaisuma šūnas. Ja ir liekā svara problēmas, tas ir jāsamazina, jānodrošina pietiekamas fiziskās aktivitātes.

Bakteriāla iekaisuma gadījumā vispirms tiek meklēts konkrētais ierosinātājs un izvēlēti atbilstoši antibakteriālie līdzekļi. Nosprostojuma gadījumā tiek veikta urīnpūšļa katetrizācija un nozīmēta tālāka ārstēšana.

Savukārt idiopātiskā cistīta gadījumā rūpīgi jāizvērtē vai iespējamais cēlonis nav stress, jo mūsdienu steidzīgā pasaule ietekmē ne tikai cilvēkus, bet arī mūsu četrkājainos mīluļus - suņus un kaķus.

Kaķu idiopātiskā cistīta gadījumā, neatkarīgi no problēmas cēloņa, dzīvnieka diētai ir ļoti liela nozīme. Palīdzēs ārstnieciskās barības. Ārsts novērtē iespējamo cistīta cēloni un piemeklē vajadzīgo pārtiku - ja ierosinātājs ir urīnā esošie kristāli, tad tiek nozīmēta "Hill’s c/d multicare", idiopātiskā cistīta gadījumā nozīmē "Hill’s c/d multicare stress". Ja kaķim ir papildus liekais svars, tad vislabāk palīdzēs "Hill’s c/d metabolic + urinary stress". Visas šīs barības iespējams iegādāties PetCity klīnikā.

Dzīvnieku saimniekiem vajadzētu parūpēties par to, lai, papildus sausajai barībai, mīlulis saņemtu šīs pašas firmas konservus. Ja kaķis ir izvēlīgs, tad šīm ārstnieciskajām barībām ir pieejamas dažādas garšas.

Slimo arī suņi

Suņiem biežāk sastopami urolīti, bakteriālas izcelsmes cistīts un cistīts, kas nekastrētiem suņiem veidojas prostatas palielināšanās gadījumā. Arī šajos gadījumos tiek pielāgota ārstēšana, kuras stūrakmens ir veselīga diēta. Priekšroka parasti tiek dota "Hill’s Prescription diet" barībām - gan sausajām, gan konserviem.

Gan suņu, gan kaķu urīnceļu ārstēšanas gadījumos tieši ārstnieciskajai barībai ir ārkārtīgi liela nozīme.

Pareiza barības izvēle ļauj dzīvniekam ātrāk atveseļoties un novērš saslimšanas atkārtošanos. Ēdot ārstniecisko barību, dzīvnieks atlabst ātrāk. 

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Lasīt vairāk

  • Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas