Viss, kas jāzina par mājdzīvnieku iekšējiem parazītiem

24.04.2023

Viss, kas jāzina par mājdzīvnieku iekšējiem parazītiem

Tāpat kā cilvēki, mūsu mīluļi ir ļoti ziņkārīgi, vienmēr atklājot ko jaunu un izpētot vidi. Savos pētījumos dzīvnieki izmanto maņu orgānus – ožas receptorus un garšas kārpiņas, lai atrastu atbildes uz jautājumu: “Kas tas ir? Vai tas ir garšīgi?” Savas ziņkārības dēļ dzīvnieki ir īpaši pakļauti dažādām infekcijām, tostarp parazītu invāzijām.

Parazīti ir tik sīki radījumi, ka saimnieks var pat nepamanīt, ka dzīvniekam kaut kas kaiš pirms kaķim vai sunim sāk parādīties simptomi, taču ārējās izpausmes ir raksturīgas jau ielaistām slimībām.

Ir 2 lielas parazītu grupas: ārējie un iekšējie.

Pie iekšējiem parazītiem (un to ir ļoti daudz) pieder: helmīni, šajā rakstā mēs vairāk pievērsīsim uzmanību visbiežāk sastopamajiem, proti, Toхocara canis (suņiem) un Toxocara cati (kaķiem).

Helmīni ir biežāk sastopami suņiem, jo suņu dabā ir izpētīt pasauli ar deguna vai mēles palīdzību (helmīnu olas var viegli pie tiem pieķerties), tāpat suņi bieži kontaktē savā starpā, un nodod parazītus viens otram. Pat ja suns nekad neiet laukā, tas var inficēties no saimnieka āra apaviem vai no kaķa, kas var brīvi staigāt laukā.

Bīstamākais ir tas, ka infekcija var noritēt nemanāmi, taču dzīvnieks jau apdraud apkārtējos, sevišķi bērnus.

Arī bērni var inficēties ar helmīniem, kas var ietekmēt to veselību.

Simptomi:

Šo parazītu īpatnība ir tā, ka viņi vairojas zarnās un piestiprinās pie zarnu sieniņām, un tikai tad, kad parazītu paliek pārāk daudz, bet zarnās vairs nav vietas, tie izdalās dzīvnieka vēmekļos vai fēcēs. Daži paveidi var dzīvot plaušās, šo parazītu invāzijas gadījumā suns pastiprināti klepo, cenšoties no tiem atbrīvoties.

Vienīgā aizsardzība ir profilakse.

Saimnieki bieži dzird par dehelmintizāciju, un tas nav velti. Šī procedūra ir jāveic katram mājdzīvniekam, taču kursu skaits ir atkarīgs no mīluļa dzīvesveida. Piemēram, ja saimnieks ir tikko atnesis mājās kucēnu vai kaķēnu, ir jāveic profilaktiskā procedūra jeb dehelmintizācija, lai pasargātu gan dzīvnieku, gan saimnieku no nejaušas inficēšanās.

Tiklīdz mājās parādās mājdzīvnieks, tam jāievada 1 medikamentu deva pret helmīniem, ņemot vērā instrukciju uz iepakojuma, 2 nedēļas vēlāk – otra.

Līdz 6 mēnešiem kucēni būtu jādehelmintizē katru mēnesi, jo kucēniem ir neaptverama interese par visām jaunām lietām, bet imūnā sistēma vēl ir vāja – viņi atrodas riska grupā.

Mājas kaķu profilaktiskā dehelmintizācija būtu jāveic 1 - 2 reizes gadā. Suņiem - 4 reizes gadā (ik pēc 3 mēnešiem).

Savukārt suņiem, kas brīvi staigā savā teritorijā (privātmājā), ēd jēlu gaļu, medību suņiem, kas var tikt pie medījuma, dehelmintizācija būtu jāveic katru mēnesi.

Pirms procedūras veikšanas saimnieki var uztaisīt koprogrammu, taču tas ir piemērots tikai tādos gadījumos, kad procedūra jāveic katru mēnesi, lai samazinātu medikamentu lietošanu.

Attārpošanas un pretparazītu medikamentus galvenokārt var iegādāties tikai ar receptēm, ko izraksta jūsu veterinārārsts, taču ir arī bezrecepšu līdzekļi (piemēram):

Labāk ir savlaicīgi novērst slimību, nekā to ārstēt. Uzmaniet savus mīluļus.

Raksts ir tapis sadarbībā ar PetCity veterinārārstu Ēriku Petrakeviču.

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Lasīt vairāk

  • Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas