Audzinām kucēnu kopā: Kucēns brauc mājās!

19.10.2021

Audzinām kucēnu kopā: Kucēns brauc mājās!

Raksts un video tapis sadarbībā ar TVNET
Autore: Gerda Pulkstene
Foto: Jānis Škapars

Sveiki, mans vārds ir Dior Floki jeb vienkārši Floki, un es esmu dzīvespriecīgs Velsas Pembrokas korgija šķirnes kucēns. Lēmums par manu ienākšanu ģimenē tika pieņemts mājsēdes laikā, kad arī tiku ļoti laicīgi jau aizrunāts. Man jau tas viss šķiet pašsaprotami, mīļi un forši, bet ja jūs zinātu, kāds haoss darījās manas nākamās saimnieces galvā!

Izrādās, kucēna ienākšana mājās līdzinās maza bērniņa ienākšanai ģimenē, tāpēc līdz tam ir liela viela pārdomām un jāpieņem daudz atbildīgu lēmumu. Protams, neiztikt arī bez lēruma priekšdarbu, pirms es, jūsu ģimenes mīlulis, speru pirmos soļus pāri mājas slieksnim...

Tāpēc, es, Floki, nākšu jums palīgā, lai kopā ar profesionāliem ekspertiem viestu skaidrību un soli pa solim atklātu praktiski noderīgus padomus izglītojošajā rubrikā "Audzinām kucēnu kopā" ar PetCity!

Laumiņu zirgs un vikingu palīgs - iepazīsties ar Floki un viņa stāstu!

Stāsta Floki saimniece Gerda: "Kucēna ienākšana manā ģimenē ir vairākus gadus rūpīgi pārdomāts solis, jo apzinos milzīgo atbildību. Pasapņoju, padomāju, un atkal lēmums tika “pastumts tālāk plauktiņā” - tad dzīvoklis Āgenskalnā nešķita gana piemērots; tad darba un bērna skolas režīms šķita nesavienojams ar sunīša labklājību. Turklāt es, kura bērnību ir pavadījusi ar vācu aitu suni, vārdu “suns” asociēju tikai ar liela auguma dzīvnieku - man maldīgi šķita, ka man nepieciešams ir liels suns! Tomēr mājsēde lika notraust putekļus no sava sapņa un vēlreiz pa punktiņam saprast visus plusus un mīnusus. Un re - plusi rindiņā izkonkurēja teju visus mīnusus, jo es biju atradusi savam dzīvesveidam un raksturam atbilstošu suņa šķirni.

Velsas Pembrokas korgijs, kā pazinēji saka, patiesībā ir  “liels suns kompaktā ķermenī”, kuru jau 8. gs. bija iemīļojuši vikingi, lai, piestājot krastā, kāds uzticami palīdz ātri sasirot lopus no ganībām uz kuģa klāja. Te tad arī atbilde uz visu jautājumiem, kāpēc tik īsas kājiņas, - lai, kad lops sper, netrāpa rudajam draugam pa pieri! Jā,  tikai pēc šī visa stāsta nāk britu karaliskā ģimene, kas nenoliedzami arī mani savaldzināja. Vēl ir burvīga leģenda, ka uz korgijiem, turoties 

aiz lielajām ausīm, reiz jājušas laumiņas, un to baltās sedlu vietas aizvien ir uz suņu pleciem iezīmētas. Mīlīgi, vai ne? 

Tā es tikos ar vairākiem korgiju saimniekiem, konsultējos ar kinologiem, arī pati devos pastaigā ar šiem pūkdupšiem. Man vajadzēja sajust saikni, kas pārvērstos stiprā un skaistā draudzībā uz mūžu.

Bet, ieraugot Floki, es zināju uzreiz, ka mēs saderam kopā! Viņa dzīvesprieks, neatvairāmais skatiens, izcilā lojalitāte pret saimnieka vēlmēm, ekspeditora ņiprais gars un galu galā pūkainais persika dupsis...

Tam visam pretoties nebija manos spēkos!"

Tā ģimenē ieradās Floki, ar kuru varēsiet iepazīties tuvāk rakstu sērijā par visu, kas jāzina, ja esat nolēmuši savu dzīvi turpmākos 10-15 gadus saistīt ar četrkājainu draugu. 

Floki un eksperte Līga Arājuma

Raksta galvenais eksperts un Floki jaunā draudzene - PetCity veterinārārste un veikala konsultante Līga Arājuma.

Pieņem lēmumu, par kuru esi pārliecināts!

Veterinārārste un veikala konsultante Līga Arājuma, runājot par kucēna ņemšanu, uzsver, ka topošajam saimniekam ir vairākkārt jāpārdomā šis lēmums, jāapzinās arī, cik tas laiku un līdzekļus var prasīt. “Tad, kad ir saprasts, ka tomēr esat gatavi ģimenes mīlulim, jāsaprot, kāda suņa šķirne jums ir piemērotākā, jo katrai šķirnei ir savas īpatnības un rakstura iezīmes. Kāds prasīs dienā daudz fizisku aktivitāšu, cits labprātāk laiskosies uz dīvāna blakus saimniekam,” raksturo veterinārārste Līga Arājuma.

Par ko ir jāpadomā, ja tomēr esat nolēmuši četrkājaino draugu atrast patversmē? “Ņemot dzīvnieku no patversmes, ir uzreiz jautājums, vai ņemat kucēnu, vai jau lielu suni. Tas ļoti var mainīt iecerēto situāciju, jo mēs nekad nezināsim, kādos apstākļos šis dzīvnieks ir audzis, ko viņš ir ēdis un kādi stresi ir piemeklējuši viņu. Dzīvnieks būtu jāvēro. Arī patversmē ir iespēja iet ciemos vairākas reizes, jāsocializējas ar viņu un jādodas pastaigās. Jāsaprot, vai šis ir jums nepieciešamais dzīvnieks. Ja mājās jau ir kāds suns, jāatnāk kopā ar jau esošo ģimenes mīluli.

Patversmes dzīvnieks varētu būt problemātiskāks nekā no audzētavām, toties pateicīgāks un uzticamāks,” atbild eksperte.

Nepieciešamo lietu saraksts!

Konsultante Līga Arājuma mums pastāsta, ko tad bez kucēnu barības vēl ir nepieciešams sarūpēt, pirms kucēns ierodas mājās.

1. Ēdiena bļodas

Pirmais, kas pēc barības ir nepieciešams, ir kucēna barības trauki. Parasti tie ir divi: ēdienam un dzeramajam ūdenim, kam jābūt kucēnam pieejamam 24 h diennaktī. “Varat ieviest dzēriena traukus arī citās istabās - tas nāks tikai par labu, jo atgādinās kucēnam padzerties,” rādot dažādos ēdiena traukus, stāsta veikala eksperte. Tāpat jāpadomā, lai zem ēdiena trauciņiem ir neslīdoša virsma un lai tas novietots pareizā augstumā. “Liela auguma suņiem noteikti jāceļ bļodiņas uz paaugstinājuma,” uzsver Līga Arājuma.

Floki testē ēdienu bļodas  Floki testē ēdienu bļodas

Floki testē ēdienu bļodas

2. Sava vieta

“Iesaku jau pirms kucēna ierašanās mājās izlemt, kur būs vieta kucēnam. Tā ir vieta, telpa vai telpas daļa, kur suns gulēs un kurp saimnieks norādīs, ja vēlēsies, lai suns dodas citur,” skaidro suņu ieradumu pazinēja Līga Arājuma.

Floki testē gultiņas

Floki testē gultiņas

Vieta var nebūt, kā šķietami ierasts, gultiņa vai matracītis - tā var apzīmēt arī atsevišķu telpu, voljēru vai arī būri. “Ja radināsiet jau no mazotnes, ka sunītim pa nakti ir jāguļ būrī, pēcāk nebūs problēmu ar to. Tāpat voljērs, norobežojošas durtiņas vai būris ir ļoti labs palīgs, ja kucēns jāatstāj uz ilgāku laiku mājās viens. Tas noteikti būs drošāk nekā cerēt, ka esat novākuši visus vadus un citas lietas, kas var apdraudēt kucēna veselību,” stāsta Līga Arājuma.

Protams, būrī atstājam arī gultiņu vai sedziņu, mantiņas un dzeramo trauku.

Floki testē būrus un voljerus

Floki testē voljērus un būrus

Floki suņu būris nav nekas jauns, jo mēs viņu pie tāda radinājām no mazotnes kā pie savas istabas, kurā aiziet pagulēt vai paslēpties no diviem kaķiem. Mājās, protams, būra durvis bija vaļā. Arī, kad atstājām mājās vienu, Floki bez problēmām mūs sagaidīja, guļot būrī. Tad būris kalpoja drošībai. Tāpat ceļojuma laikā ņēmām visur līdzi būri kā sava veida “savu istabu” kucēnam.

Nereti kucēni mīl vieni gulšņāt dīvānos vai sēdēt līdzās saimniekam, tomēr to augums neatļauj naski uzlēkt un nolēkt no tā. Veikalos ir papildierīces - trepes, kas var šo problēmu risināt, bet ir viens bet: “Nekad kucēnu nevajag mākslīgi celt uz dīvāna vai viņa vecumam nesasniedzamiem augstumiem, jo, tad, neapdomīgi lecot, var savainoties. Bet, ja kucēns pats ir iemācījies, tad viss ir labi.”

Floki testē pakāpienus

Floki testē suņiem paredzētās trepes veikalā

3. Paladziņi

Kucēns pirmos mēnešus, visdrīzāk, pavadīs iekštelpās, kamēr tiks saņemtas vajadzīgās potes un atsēdēta karantīna. Tāpēc svarīgi padomāt, kur kucēns ies nokārtoties. “Kamēr maziņš, paladziņi noteikti ir iesakāmi. Ir arī paladziņu turētāji, kas pielipina tos pie grīdas, un tie neslīd. Tāpat ir dažādas opcijas urīna smaku novēršanai, ja kucēnam gadījusies šmucīte. Mūsu veikalos ir līdzekļi, kas gatavoti no dabīgiem enzīmiem. Ar šiem var pat kafijas traipus iztīrīt,” savā pieredzē dalās eksperte.

4. Rotaļlietas

Rotaļlietu klāsts ir visplašākais zooveikalos, bet arī tās ir jāizvēlas apdomīgi. “Galvenais skatīties, vai rotaļlieta, to sagraužot, nekļūs kādā veidā bīstama kucēnam. Tāpēc aicinātu iegādāties specializētās rotaļlietas kucēniem, kur ražotājs ir visu pārdomājis un atbild par iespējamiem negadījumiem,” uzsver Līga Arājuma. Eksperte vēl iesaka kucēnam nedot visas mantiņas uzreiz, bet tās pamainīt, lai atjaunotu interesi par sen neredzētu mantu.

Floki apskata veikalā pieejamās rotaļlietas  Floki apskata veikalā pieejamās rotaļlietas

Floki apskata veikalā pieejamās rotaļlietas

Kucēniem visaktuālākās ir visas graužamās rotaļlietas, jo četru mēnešu vecumā mainās zobiņi, kas sagādā lielu diskomfortu un niezi mazajiem draugiem. Tāpat svarīgs faktors ir kucēna nodarbināšana, kad tas tiek atstāts viens mājās, – tur noteikti ir vērts apdomāt intelektuālās spēles un rotaļlietas, kas spēs ilgi novērst kucēna uzmanību no saimnieka gardajām kurpēm vai kraukšķīgajām galda kājām.

Veikalā pieejamā inteliģentā spēle suņiem

Veikalā pieejamā inteliģentā spēle suņiem

5. Aksesuāri kucēna pastaigām

“Kucēna galvenais aksesuārs, protams, ir kakla siksniņa, krūšu siksna jeb iemauktiņi un pavadiņa, jo tie ir galvenie pastaigu sabiedrotie. Es kakla siksniņu ieteiktu kucēniem likt jau no pašas mazotnes, lai kucēns pierod, ka kaut kas vēl bez viņa paša ir jānes ap kaklu, kad dodaties ārā,” iesaka eksperte.

Floki izvēlas suņu siksniņu un pavadu

Floki izvēlas suņu siksniņu un pavadu

Pirms pavadas iegādes svarīgi pašam saimniekam rast atbildes uz diviem jautājumiem:

  • Kam pavada tiks izmantota? Apmācībai, izstādēm, garām pastaigām mežā vai ērtai pastaigai pa pilsētu?
  • Kāds ir vispiemērotākais pavadas materiāls? Tekstils, īstā āda, virve vai biotāns?

Būtisks ir arī atpazīšanas žetons, uz kura norādīts sunīša vārds un saimnieka kontakti. Noteikti kucēns jāčipo, par ko gan stāstīsim nākamajā rakstā, kad viesosimies pie PetCity veterinārārsta.

Floki sākotnēji nēsāja kakla siksniņu, jo viņa mugurkaula īpašību dēļ skriemeļiem ir jāattīstās kārtīgi, un tikai pēc veterinārārsta apskates un akcepta mēs iegādājāmies iemauktiņus, kurus mums laipni veikalā palīdzēja piemeklēt un saregulēt.

“Tāpēc mums ir ļauts veikalā nākt ar dzīvniekiem, lai varētu piemērīt vajadzīgo,” aicina eksperte.

Floki piemēra suņiem paredzēto krūšu siksniņu, kas ir vislabākais variants korgijam

Floki piemēra suņiem paredzēto krūšu siksniņu, kas ir vislabākais variants korgijam

Kad kucēns ir aprīkots pastaigām, nevar aizmirst arī par t.s. kaku maisiņiem, kuriem vienmēr jābūt līdzi, kā arī kārumu somiņu, kura ļoti noderēs vēlākai kucēna audzināšanai, par ko rakstīsim rubrikas nākamajos rakstos, kur tiksimies ar PetCity suņu skolas instruktoriem.

6. Slapjajai un tumšajai rudens sezonai tuvojoties

Tuvojoties slapjajai rudens sezonai, jāapdomā suņu slaucīšanas faktors. “Mums veikalos ir lieliski mikrošķiedras dvielīši, kas ļoti labi uzsūc mitrumu un savāc netīrumus. Ir dvielīši pat cimda izskatā vai tādi, kurus noklājot uz grīdas suns pats labprātīgi izvārtās,” uz Floki demonstrē veikala konsultante.

Floki testē masāžas un spalvas savākšanas cimdiņu  Mikrošķiedras dvielīši cimdu izskatā - ērti un viegli ļauj noslaucīt Floki.

Floki testē spalvas savākšanas cimdiņu, bet mikrošķiedras dvielīši cimdu izskatā - ērti un viegli ļauj noslaucīt Floki

Rudens vēlās pastaigas ir tumšs laiks, kad nevar aizmirst par mīluļa drošību. Te veikala konsultanti iesaka mums piemērīt atstarotājus vai pat atstarojošas vestītes.

Floki piemēra atstarojošo vestīti

Floki kažoks neprasa papildu siltumu rudens un ziemas sezonā, bet sunīšiem, kuriem apmatojums ir plānāks vai nav vispār, noteikti ir jāpadomā par aukstās sezonas apģērbiem. Zīmols piedāvā ļoti plašu apģērbu klāstu – sākot ar džemperīšiem un vestēm, līdz pat ziemas jakām un kombinezoniem.

Veikalā pieejams plašs apģērbu klāsts četrkājainajiem mīluļiem 

Veikalā pieejams plašs apģērbu klāsts četrkājainajiem mīluļiem

7. Kucēns dodas tev līdzi!

“Protams, ir dažādi transportējamie suņu būri, bet dažiem suņiem ceļošana sagādā stresu. Ja suns atrodas tuvāk jums un var jūs redzēt, tas pārvērš ceļošanu mierīgākā un patīkamākā pieredzē. Tāpēc ir dažādas citas opcijas, kā varam ceļot kopā ar kucēnu.

Floki testē suņu groziņu drošai ceļošanai automašīnā Piemērs klipsim, kas nodrošina drošu braukšanu auto.

Floki testē suņu groziņu un siksniņu drošai ceļošanai automašīnā

Ir šādi mājdzīvnieku grozi ar piesienamu klipsi, lai nostiprinātu jūsu suņa krūšu siksnu, un nodrošina mazākus suņus ar drošu braukšanas pozīciju. Sēdeklis piestiprinās ap galvas balstu un ap sēdekļa aizmuguri drošībai,” variantu demonstrē veikala eksperte Līga Arājuma. Ja suns spēj piesprādzēts sēdēt tāpat uz auto aizmugurējā sēdekļa, tad noteikti saimnieks gribēs salonu pasargāt no suņa spalvām, - lieti noder dažādi sēdekļu pārsegi.

Nākamajā rakstā viesosimies pie veterinārārsta, lai uzzinātu visu par kucēna pirmo vizīti, vajadzīgajām potēm, čipošanu, kucēna mājas aptieciņu un pirmo palīdzību!

Floki un veterinārārsts Gusts Indāns.

Floki un veterinārārsts Gusts Indāns.

VIDEO: Ko ņemt vērā, kad plānojat ģimenē pieņemt kucēnu? Konsultē PetCity eksperti.

 

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Lasīt vairāk

  • Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas