Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

18.12.2023

Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

Ziemassvētku laikā Labdarības fonds “Sofi” un mājdzīvnieku centrs “PetCity” atgādina, ka lēmums par mājdzīvnieku adopciju jāpieņem atbildīgi, uzsākot sociālu kampaņu “Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi”.

Kā visā pasaulē, tā arī Latvijā cilvēki, mēģinot iepriecināt savus mīļos, nereti izvēlas tiem Ziemassvētkos uzdāvināt kādu mīļdzīvnieku. Šiem stāstiem turpinājumi mēdz būt dažādi, un diemžēl, ir arī situācijas, kad uzdāvinātais mājdzīvnieks neilgi pēc svētkiem nonāk dzīvnieku patversmē vai uz ielas. Sociālā kampaņa “Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi” paredzēta, lai atgādinātu, ka dzīvnieka adopcija ir ļoti nozīmīgs solis gan dzīvnieka, gan arī cilvēku dzīvēs, un ka šo lēmumu jāpieņem atbildīgi.

Mēs nesakām, ka dzīvnieku nevar dāvināt, piemēram, vecāki saviem bērniem, taču mēs gribam, lai ikviens apzinās, cik nopietns lēmums tas ir. Dāvinātājam ir jāuzņemas vislielākā atbildība, jo, pirmkārt, viņam ir jābūt simtprocentīgi pārliecinātam, ka dāvanas saņēmējs tiešām šo dzīvnieku vēlas un ir spējīgs par to parūpēties, turklāt jāzina, kāds dzīvnieks un tā šķirne būtu visatbilstošākā viņa dzīvesveidam. Un, otrkārt, viņam ir jābūt gatavam uzņemties atbildību par šī dzīvnieka likteni, ja gadījumā kaut kas noiet greizi. Dzīvnieka ienākšana ģimenē ir brīnišķīgs notikums, bet tad, ja dzīvnieks nav gribēts, tas kļūst par apgrūtinājumu, no kura diemžēl cilvēki meklēs veidu, kā atbrīvoties,” komentē Toms Jurjevs, Labdarības fonda “Sofi” dibinātājs.

Dzīvnieka adopcija jebkurā gadījumā būs stresains notikums ne tikai cilvēkiem, bet arī pašam dzīvniekam. Tāpat būtiski šo soli izvērtēt no dažādiem aspektiem – praktiskās, emocionālās un arī no veterinārmedicīniskās puses.

Ja mēs runājam no medicīniskā aspekta, pirms mēs kucēnu adoptējam vai dāvinām, mums ir jāpārliecinās par viņa veselības stāvokli, par profilakses pasākumiem - attārpošanu, vakcināciju, kas ir īpaši svarīgi, ja, piemēram, mājās dzīvo kāds cits dzīvnieks. Kucēnu viennozīmīgi ir jāpieskata vairāk nekā pieaugušu suni. Stresa ziņā, tā dzīvniekam ir vides maiņa, reizēm arī apstākļu un barības maiņa, maiņa vēlmēs, vajadzībās, pastaigu biežumā, tāpēc mums ir jābūt ļoti pacietīgiem un iejūtīgiem. Jārēķinās, ka šis adaptācijas periods ir nepieciešams. Tajā laikā var gadīties arī dažādi negadījumi istabā, kā jau kucēniem. Tas noteikti ir stress dzīvniekiem, un līdz ar to mums būtu jāsagatavojas jau iepriekš kucēna ienākšanai ģimenē,” uzsver  Gusts Indāns, PetCity veterinārārsts.

Vairākas dzīvnieku patversmes Latvijā pārtrauc dzīvnieku adopcijas procesu Ziemassvētku laikā, lai novērstu riskus, ka dzīvnieka paņemšana bijusi vien svētku iespaidā. Tomēr dzīvniekus iespējams adoptēt arī citā veidā, piemēram, no audzētājiem. Tādēļ fonds “Sofi” un “PetCity” atgādina – dzīvnieks nav rotaļlieta, ar kuru var beigt spēlēties, kad apnīk – dāvini atbildīgi!

Par Labdarības fondu Sofi:

Labdarības fonds “Sofi” ir labdarības organizācija, kuras galvenais fokuss ir sniegt atbalstu dzīvniekiem, jo īpaši tiem, kas nonākuši bezpalīdzīgā stāvoklī, un palīdzēt uzlabot to labklājību ilgtermiņā. Kopš tā dibināšanas 2020. gadā Labdarības fonds “Sofi” ir viens no lielākajiem palīdzības sniedzējiem Latvijas dzīvnieku patversmēm un dzīvnieku aizsardzības biedrībām, aktīvi realizējot dažāda mēroga projektus un programmas. Labdarības fonds “Sofi” palīdz ne tikai dzīvniekiem Latvijā, bet arī kara skartajiem dzīvniekiem Ukrainā.

 

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

  • Mīluļu onkoloģiskās slimības: cēloņi un ārstēšanas iespējas

    Mīluļu onkoloģiskās slimības: cēloņi un ārstēšanas iespējas

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas