Mīluļu onkoloģiskās slimības: cēloņi un ārstēšanas iespējas

07.07.2023

Mīluļu onkoloģiskās slimības: cēloņi un ārstēšanas iespējas

Onkoloģija ir zinātne, kas pēta audzējus un to ārstēšanas iespējas. Dažādiem audzējiem ir dažādi veicinošie faktori, bioloģija, ‘’uzvedība’’ un tādēļ atšķiras arī to ārstēšana. Diemžēl, arī mūsu mīluļi nav pasargāti no audzēja riskiem. Audzēji var būt labdabīgi vai ļaundabīgi, un ļaundabīgie var tikt saukti var vēzi.

Tieši vēzis tiek uzskatīts par biežāko nāves iemeslu gan suņiem, gan kaķiem. Cilvēkiem vēzis ir otrs biežākais nāves iemesls, pēc sirds un asinsvadu slimībām. Audzējs - šūnas jeb šūnu kopums, kas dažādu faktoru ietekmes dēļ, sākušas nekontrolēti dalīties un vairoties skaitā. Tas var notikt jebkurā ķermeņa daļā vai orgānā. Labdabīgiem audzējiem ir tendence augt lēnāk, neradīt tiešas komplikācijas un neizplatīties uz citām organisma vietām. Ļaundabīgi audzēji biežāk aug strauji, var radīt komplikācijas, izdalīt bioaktīvas vielas organismā, radīt sāpes un izplatīties uz citām vietām organismā - metastazēt.

Lai noteiktu kāds audzēja veids ir dzīvniekam, nepieciešamas speciālas izmeklēšanas metodes.

onkoloģijas profilakse PetCity klīnikās

Kāpēc izveidojas audzējs?

Audzēja pamatā ir ‘’kļūda’’ šūnas gēnos, jeb bojāta šūna. Šādus šūnas bojājumus rada dzīves laikā uzkrātās mutācijas, kas rodas, piemēram, no - UV stariem, cigarešu dūmiem, vides piesārņojuma, hroniska iekaisuma, dažām ķimikālijām, medikamentiem, vīrusiem.

Dzīvnieki un cilvēki var pat piedzimt ar šādu šūnu mutāciju, tāpēc vēzis ir sastopams gan jauniem, gan veciem cilvēkiem un dzīvniekiem. Tomēr, dzīves laikā mēs visi esam pakļauti kancerogēnām vielām, starojumam u.c., tādēļ audzēji biežāk sastopami vecākiem dzīvniekiem un cilvēkiem.

Svarīgas arī ir organisma atjaunošanās mehānisma spējas. Jo jaunāks organisms - jo vieglāk tikt galā ar ‘’nepareizajām’’ šūnām un tās iznīcināt, bet ko līdz organisms ir novecojis, noguris, ir nomākta imunitāte, tiek ilgstoši lietoti kādi medikamenti vai ir hronisks iekaisums, tad organisma šūnu atjaunošanās mehānismi var palaist garām kādu ļauno šūnu un tā var sākt nekontrolēti dalīties - izveidojot audzēju.

 

Kādi ir biežākie audzēji mājdzīvniekiem?

Biežākie audzēji, ar ko dzīves laikā var sastapties suņi - piena dziedzeru audzēji, dažādi ādas, liesas, kaulu audzēji un limfoma. Kaķiem - limfoma, mīksto audu, ādas un piena dziedzeru audzēji.

Visvieglāk saimniekam ir pamanīt audzējus uz ādas. Noteikti vajadzētu parādīt ārstam, ja veidojums uz ādas aug strauji - dažu dienu vai nedēļu laikā kļūst lielāks. Tā pat obligāti jāatrāda ārstam visi veidojumi, no kuriem ir izdalījumi, kas ir apsārtuši, ja dzīvnieks tos laiza, izrāda diskomfortu, kad mēģinat pieskarties. Ir vēlams saimniekiem regulāri, vismaz reizi pāris mēnešos, pašiem mājās pārbaudīt piena dziedzerus - iztaustīt vai tajos nav kādi sabiezējumi, mezgliņi, un ja ir - doties pie ārsta uz vizīti.

Grūtāk ir ar audzējiem, ko nevar ieraudzīt ar neapbruņotu aci. Dažreiz dzīvniekiem var novērot nespecifiskas pazīmes - vemšanu, caureju, sliktu apetīti, apātiju. Ja ārsts vizītes laikā iesaka veikt papildizmeklējumus - ultrasonogrāfiju, rentgenizmeklējumu, asins analīzes - drošāk tomēr to izdarīt, īpaši, ja dzīvnieks ir jau gados vecāks, jo dažreiz tikai tā var atklāt onkoloģiskas saslimšanas un reaģēt laicīgi.

onkloģiskā izmeklēšana PetCity klīnikās

Kādas ir dzīvnieku audzēju ārstēšanas iespējas?

Tā pat kā cilvēku medicīnā šī nozare strauji attīstās, tā arī veterinārmedicīnā ir iespējams veikt izmeklēšanu, ar ko var diagnosticēt audzēju, noteikt to veidu un individuāli izvēlēties piemērotāko ārstēšanu, izrunājot to vizītes laikā. Jāņem vērā, ka pat atklājot neārstējamu vai augstas stadijas audzēju, ir ieteicams nenolaist rokas, bet sadarboties ar savu veterinārārstu un piemeklēt metodes kā dzīvniekam atvieglot turpmāko dzīvi. Lai gan dažreiz audzējs var nebūt pilnībā izoperējams, tomēr arī daļēja audzēja izņemšana var atvieglot stāvokli, noņemt sāpes, iekaisumu, slikto pašsajūtu.

Diemžēl, izvērtējot katru gadījumu individuāli, dažreiz vienīgais ieteikums ir eitanāzija - gadījumos, ja dzīvnieks cieš, ir stipri novārdzis, tam vairs nav dzīves kvalitātes un to nav iespējams uzlabot. Šādās situācijās uz eitanāziju jāskatās kā uz palīdzību dzīvniekam - atbrīvošana no sāpēm. Dažiem vēža veidiem ir iespējama ķīmijterapija - ārstēšana ar speciālām zālēm. Ne visus audzējus ir iespējams izoperēt, un ne visus ir iespējams ārstēt ar ķīmijterapiju, tāpēc ir nepieciešama izmeklēšana, lai nonāktu pie diagnozes un pareizākās ārstēšanas metodes.

PetCity klīnikās piedāvājam plašas iespējas onkoloģiskiem pacientiem - veicam rentgenizmeklējumus un vēdera dobuma ultrasonogrāfiju - audzēju un metastāžu diagnosticēšana, biopsijas - audzēju citoloģiskā un histoloģiskā izmeklēšana, asins un urīna analīzes.

Tā pat arī klīnikās ir ļoti pieredzējuši ķirurgi, kas veic dažādas audzēju izņemšanas operācijas un ir ārsti, kas nodarbojas ar ķīmijterapiju. Kad runa ir par mūsu mazajiem draugiem, kurus piemeklējusi tik nepatīkama diagnoze, ir ļoti svarīgi saimniekam un ārstam sadarboties kopā, jo mūsu mērķis vienmēr ir palīdzēt dzīvniekiem un nonākt pie labākajām ārstēšanas izvēlēm - ņemot vērā saimnieka iespējas un dzīvnieka pašsajūtu.

Raksta autore: Karolīna Juršāne-Piņķe

PetCity veterinārārste

veterinārārste Karolīna Juršāne-Piņķe

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Lasīt vairāk

  • Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas