Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

28.12.2023

Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

Vakara pastaigā ar savu mīluli pēkšņi dzirdat lielu sprādzienu un suns bažīgi sāk vilkt pavadu, iežmiedz asti un ķepainis sāk trīcēt? Ievērojamai daļai mājdzīvnieku saimnieku gada lielie svētki saistās ar satraukumu par mājdzīvnieku reakciju uz pirotehnikas radītajām skaņām. Lai Vecgada vakarā izvairītos no stresa, mīluļa sagatavošana trokšņiem jāsāk jau laikus.

Vai jūsu mājdzīvnieks ir introverts vai ekstraverts?

Saimnieki, kuru mīlulis jau vairākus gadus ir pilntiesīgs ģimenes loceklis, parasti jau zina sava četrkājainā drauga bailes un iespējamo uzvedību, sadzirdot uguņošanu Vecgada vakarā, bet "jaunizceptajiem" suņu vai kaķu saimniekiem var rasties daudz jautājumu. Kā zināt, vai mājdzīvniekam ir tendence baidīties no skaņām un kas šajā gadījumā būtu jādara?

Bailes mājdzīvniekiem ir diezgan individuālas un dažādas. Pirmkārt, tas ir atkarīgs no vides, kurā dzīvnieks aug un dzīvo jau no mazotnes. Ģimenēs, kurās ir daudz cilvēku un bērnu, parasti ir vairāk dažādu trokšņu un skaņu, tāpēc dzīvnieki ir mazāk jutīgi pret šiem stimuliem. Arī dzīvniekiem, tāpat kā cilvēkiem, ir savas rakstura iezīmes, kas var noteikt introversiju un ekstraversiju. Introverti dzīvnieki mēdz izjust lielāku trauksmi un bailes, kas saistītas ar skaņām, piemēram, kaķi slēpjas tumšās, grūti sasniedzamās vietās. Dažkārt mājdzīvnieki var negaidīti nobīties savā ikdienas vidē – parkā, uz ielas vai mežā, un tas var radīt negatīvas emocijas un pārdzīvojumus nākotnē, ko var saistīt ar piedzīvoto stresu.

Sagatavošanās jāveic savlaicīgi

Mīluļa uzvedību ieteicams uzraudzīt jau pirms gada lielajiem svētkiem. Vai ievērojat, ka, dzirdot pirotehnikas skaņas, jūsu mīlulis sāk satraukti raustīt pavadu? Vai varbūt bailes izraisa negaidītas skaņas, kas nāk no televizora? Tā var būt pazīme, ka mājdzīvnieks ir pakļauts stresam. Šādos gadījumos ir labi, ja saimniekam pa rokai ir kādi kārumi, taču ir reizes, kad pat gardākais kumosiņš nepalīdz nomierināties. Šādiem mājdzīvniekiem pirmssvētku periodā ieteicams apmeklēt veterinārārstu, kurš ,izvērtējot mīluļa stāvokli, var izrakstīt uz augu bāzes vai feromoniem balstītus prettrauksmes preparātus, kā arī specifiskus recepšu medikamentus stresa mazināšanai. 

Suns baidās no uguņošanas

Galvenais noteikums – nelaist dzīvniekus vaļā no pavadas!

Veterinārārsti iesaka šajā periodā neļaut dzīvniekiem staigāties bez pavadas. Jau tagad ir dzirdami atsevišķi pirotehnikas sprādzieni, tāpēc iesakām mājdzīvnieku īpašniekiem neriskēt un nelaist mīluļus savā vaļā – tā nodrošināsiet, ka mīlulis nevarēs aizbēgt, izdzirdot negaidītu skaņu. Un, lai pastaigas kopumā būtu mierīgākas un Vecgada vakars paietu pēc iespējas rāmāk, saimniekiem ieteiktu padarboties ar četrkājainajiem draugiem arī mājās: ieslēgt datorā salūta skaņas vai televizoru (sākumā klusākajā režīmā, pēc tam pamazām palielinot skaļumu). Ja dodies laukā ar savu mīluli, paņem līdzi našķus, iedod tos ķepainim, kad dzirdamas pirotehnikas skaņas un nekautrējies izteikt mutisku uzslavu – tā četrkājainais draugs zinās, ka šī skaņa nav bīstama, un, to dzirdot, var pat saņemt gardumus.

Vai uz augu bāzes un feromoniem balstīti līdzekļi ir efektīvi stresa mazināšanai?

Mūsdienu veterinārajā medicīnā ir daudz instrumentu, kas palīdz mājdzīvniekiem daudz vieglāk pārdzīvot stresa situācijas, lielākā daļa no tiem ir dabiski un mājdzīvniekam pilnīgi droši. Lielākā daļa mūsu piedāvāto prettrauksmes līdzekļu ir uz augu vai feromonu bāzes, un tie ir tablešu, sīrupu, apkaklīšu, pilienu un difuzoru veidā. Šos preperātus dod gan kaķiem, gan suņiem. Parasti tie iedarbojas pāris stundas pēc preperāta lietošanas, taču augu preparātus ieteicams sākt lietot vismaz dažas dienas pirms gaidāmā stresa, lai pārliecinātos, vai tā iedarbība ir efektīva, jo, pie spēcīga stresa, paredzamo devu var palielināt. Lai iegūtu labāko iespējamo efektu, tabletes var kombinēt ar citiem nomierinošiem līdzekļiem: pilieniem uz ādas, nomierinošām apkaklēm, inhalējamiem feromonu difuzoriem.

Feromonu difuzorus izmanto, pievienojot tos elektrības kontaktligzdai. Atkarībā no telpas lieluma tie darbojas līdz sešdesmit dienām. Tos biežāk piemēro dzīvniekiem, kuri izjūt pastāvīgu stresu. Taču, izvēloties kādus nomierinošos līdzekļus savam mīlulim, jākonsultējas ar veterinārajās klīnikās strādājošiem speciālistiem.

Suns un kaķis uz divāna

Nogurdiniet savu mājdzīvnieku dienas laikā

Četrkājainos draugus, kuri ārkārtīgi baidās no salūta skaņām, ieteicams izvest ārpus pilsētas. Aktīvas fiziskās un garīgās aktivitātes dienas laikā palīdzēs četrkājainajam draugam arī nomierināties. Esi aktīvs ar savu mīluli dienas laikā, dodies pastaigā pa parku, spēlējies un trenējies vai kā citādi fiziski nogurdini suni. Ja ir iespēja, Jaungada periodā dodieties uz lauku māju, izvairieties no lielpilsētas, kur aktīvi sprāgst pirotehnika. Vakarā, negaidītajām skaņām pastiprinoties, uzdāviniet mīlulim kādu ilgi košļājamu skrimšļa kārumu. Varat izmantot arī rotaļlietas, kuras paredzētas gardumu slēpšanai (piemēram, "KONG"), mīluļa iecienītākos konservus vai pastēti varat iesmērēt laizāmajā paliktnītī (lai pagarinātu aktivitātes laiku, var likt rotaļlietu vakarā saldētavā). Tuvojoties pusnaktij, ieslēdziet mājās televizoru vai mūziku, lai apslāpētu sprādzienu skaņas, aizveriet visus logus istabās, aizveriet aizkarus.

Aicinām svētkos neatstāt mājdzīvniekus vienus un atcerēties, ka četrkājainie draugi ir pilntiesīgi mūsu ģimenes locekļi, par kuru drošību un labu emocionālo stāvokli ir atbildīgs saimnieks.

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

  • Mīluļu onkoloģiskās slimības: cēloņi un ārstēšanas iespējas

    Mīluļu onkoloģiskās slimības: cēloņi un ārstēšanas iespējas

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas