Kad mājās ienāk jauns ķepainis

22.10.2018

Kad mājās ienāk jauns ķepainis

Mājdzīvnieku uzņemšana ģimenē ir ilgtermiņa saistības, kas rūpīgi jāapsver, pirms tiek pieņemts gala lēmums. Ir jāatceras, ka jebkurš kaķēns un kucēns ir ne tikai mīļš četrkājainais draugs, bet arī nopietna atbildība, ar kuru jārēķinās 24 stundas dienā un septiņas dienas nedēļā.

Jāpārliecinās, ka visi ģimenes locekļi akceptē mājas mīluļa ienākšanu ģimenē, kā arī jābūt pārliecinātam par to, ka nevienam nav alerģiskas reakcijas. PetCity speciāliste Anžela Fomičeva iesaka padomāt par tālāku nākotni.

Kas pieskatīs mīluli, ja jūs dosieties atvaļinājumā? Vai ir kāds, kurš dzīvnieku pieskatīs steidzamos gadījumos? Vai būs iespēja savu lolojumu atstāt profesionālā dzīvnieku viesnīcā? Un kā ir ar pārvākšanos? Ja izlemsiet mainīt dzīvesvietu, vai esat gatavi tam, ka mīlulis dosies kopā ar jums?

Kad lēmums pieņemts

Ja spējāt atbildēt uz visiem jautājumiem un lēmums ir pieņemts par labu mājas mīlulim, tad, vēl pirms dzīvnieka ierašanās, ir jāveic sagatavošanās darbi.

 

      • Ja ģimenē ienāk kaķēns, tad jau laicīgi ir jāsagādā sausā kaķu tualete, pakaiši vai smiltis, pirms tam noskaidrojot pie audzētāja, pie kādas tualetes ir pieradis kaķēns, jo viņš var atteikties iet uz cita veida smiltiņām. Obligāts ir arī nagu asināmais un transportēšanas būris, lai mīluli varētu droši nogādāt pie vetārsta. 
      • Ja ģimenē ienāk kucēns, tad laikus jāparūpējas par kakla siksnu un pavadu, kā arī sunim piemērotu guļvietu.
      • Gan kaķim, gan sunim būs nepieciešamas rotaļlietas, kas būs piemērotas gan rotaļām ar saimnieku, gan izklaidēm vienatnē saimnieka prombūtnes laikā.

 

Jāatceras, ka dažas dzīvnieku šķirnes ir īpaši aktīvas, un, ja šie mīluļi tiks nepareizi nodarbināti, tad paliekot vieni, viņi var sadarīt nedarbus.

 

Sabalansēts uzturs

Kucēniem un kaķēniem ļoti svarīgs ir sabalansēts uzturs, kas būtiski atšķiras no pieauguša dzīvnieka ēdienkartes. Mazuļiem paredzētā barība atšķiras gan izskata, gan sastāva ziņā. Piemēram, gan sausās, gan mitrās barības gabaliņi būs mazāki un mīkstāki, nekā pieauguša dzīvnieka barībai. Tā kā mazuļi strauji aug, tiem ir nepieciešams lielāks vitamīnu un minerālvielu daudzums. Barība jāizvēlas, ņemot vērā ne tikai vecuma faktoru, bet arī mājdzīvnieka šķirni un tās īpatnības. Svarīgi ir parūpēties par to, lai četrkājainajam draugam vienmēr ir pieejams tīrs un svaigs dzeramais ūdens.

 

Galvenais priekšnoteikums veselīga mīluļa attīstībai – sunim un kaķim ir savs šķīvis, bet saimniekam savs!

 

PetCity speciāliste Anžela Fomičeva atgādina, ka, ja jaunais ģimenes loceklis nāk no audzētāja, tad noteikti jākonsultējas par to, ko mazulis ir ēdis iepriekšējās mājās, jo strauja pārtikas maiņa var ļoti nelabvēlīgi ietekmēt dzīvnieka veselību. Jāņem vērā, ka lielākajai daļai no lielajām kaķu un suņu šķirnēm būtu vēlams dot speciālas papildbarības locītavām augšanas periodā, par ko var konsultēt gan vetārsts, gan aptiekas darbinieki.

 

Katrā mājā savi likumi

Ļoti svarīgi jau pašā sākumā ir noteikt robežas – kas mīlulim tiks atļauts, un kas - aizliegts. Piemēram, ja saimnieks nevēlas, lai suns guļ uz mīkstajām mēbelēm, tad jau no pirmās dienas tas ir jāaizliedz, tajā pašā laikā parūpējoties, lai mīlulim ir pašam sava guļvieta.

 

Lai cik mīļš un apburošs būtu kucēns, jāatceras, ka visi ieradumi, kas veidojas kucēna vecumā, saglabāsies arī tad, kad suns būs pieaudzis.

 

Nedrīkst kucēnam ļaut košļāt savu roku, kā arī nedrīkst pieļaut saimnieka mantu apskādēšanu. Ja tomēr kucēns ir ķēries pie apavu graušanas, tad tas liecina par saimnieka neizdarību – sunim netiek nodrošināta pietiekama uzmanība, fiziska aktivitāte un vēlams iegādāties papildus rotaļlietas. Kā stāsta Anžela, tas pats attiecas arī uz kaķiem - ļoti bieži cilvēkiem patīk un viņi atbalsta tādas spēles, kas ļauj kaķiem uzvesties kā īstiem plēsoņām, ieķeroties ar zobiem un visām četrām ķepām saimniekā rokā. Jā, tas ir ļoti mīļi un nevainīgi, toties, dzīvniekam augot, šis ieradums nemainīsies, un tas vairs nebūs tik jauki, ja liels kaķis ieķersies saimnieka kājās. Tas pats attiecas uz staigāšanu pa galda virsmām – ja jūsu mājās tas ir nepieņemami, tad to nedrīkst pieļaut no paša sākuma.

 

 

 

Droša vide

Mājdzīvnieki nevar paši sev nodrošināt drošu vidi, tāpēc arī par to ir jāparūpējas saimniekam. Pirmkārt, ir jāveic radikālas izmaiņas interjerā. Indīgi istabas augi, plīstošas lietas, viegli aizsniedzami striķīši, garšaugi, medikamenti, ķimikālijas – tas viss apdraud mājdzīvnieka veselību un dzīvību. Kaķiem augsti plaukti nav šķērslis, tāpēc ir rūpīgi jāpārskata katrs stūris, kur mīlulis varētu tikt klāt. Tāpat jāatceras, ka kaķi ar grūtībām pakļaujas dresūrai. Ja kaķēnam ir iepaticies kāpelēt pa aizkariem, tad ar to jāsāk cīnīties jau no pirmās dienas.

 

Vēl viens ļoti būtisks drošības pasākums ir auto aprīkošana, lai mājdzīvnieka pārvadāšana neapdraud ne saimnieku, ne mīluli, ne citus satiksmes dalībniekus. Ja ģimenei pievienosies liela izmēra šķirnes suns, tad ļoti svarīgi ir parūpēties par to, lai auto būtu aprīkots ar suņu sietu. Jebkura izmēra suni ir iespējams piesprādzēt ar speciālām drošības jostām, lai tas nepārvietojas pa auto salonu, tādējādi apraudot drošību uz ceļa. Ar kaķiem ir nedaudz vienkāršāk – pietiks ar kaķa izmēram pielāgotu būri, kas tikai pareizi jānofiksē.

 

Adaptācijas periods

Pirmā diena jaunajās mājās ir satraukumu pilna gan mazajam mīlulim, gan saimniekam. Īpaši bērniem četrkājainā drauga klātbūtne sagādā īpašu prieku un visu laiku gribas veltīt tam, lai ar dzīvnieciņu paspēlētos un to samīļotu. Tomēr ir jāatceras, ka dzīvniekam vides maiņa ir stresa situācija. Pirmajās dienās labāk ļaut tam adaptēties un pierast pie jaunās vides. Kucēna gadījumā ļoti svarīgi ir to socializēt, bet darīt to tik ilgi, kamēr suns to uztver kā rotaļu. Pirmajās naktīs suni nevajag ņemt sev blakus gultā. Pietiks, ja kucēna guļvieta tiks novietota netālu no saimnieka gultas, lai tas jūt saimnieka tuvumu un nejūtas izolēts.

 

Higiēnas ievērošana

Gan sunim, gan kaķim jau no agra vecuma ir jāmāca iet uz tualeti. Ar kaķiem ir nedaudz vieglāk, jo tiem ir sava sausā tualete, kuru pēc vajadzības kaķis var apmeklēt jebkurā laikā. Kaķa vecumam adopcijas brīdī gan jābūt atbilstošam, lai viņš paspētu apgūt "tualetes mākslu", vēl būdams kopā ar mammu. Vislabākais adopcijas vecums ir 3-4 mēneši. Galvenais, lai kastīte vienmēr ir tīra. Pretējā gadījumā kaķis var sākt nokārtoties saimniekam netīkamās vietās.

Ar suņiem ir mazliet sarežģītāk, jo tie ir jāpieradina nokārtoties ārā. Galvenais nerāt savu mīluli, ja tam ir gadījies nokārtoties mājās. Jābūt pacietīgam, un jāņem vērā, ka mazajām šķirnēm tualetes apgūšana var aizņemt līdz pat sešiem mēnešiem. Ja liekas, ka netiekat galā, tad ir ieteicams vērsties pie kinologa, viņš palīdzēs saprast problēmu un palīdzēt saimniekam labāk izprast suņa uzvedību.

Vesels mīlulis ir laimīgs mīlulis

Būtu vēlams, lai jauno ģimenes locekli uzreiz apsekotu vetārsts, kas noteiks tā vispārējo veselības stāvokli, pārbaudīs vai ir ievērots vakcīnu kalendārs, kā arī sniegs padomus par turpmāko vakcīnu veikšanu un attārpošanu.

Atgādinām, ka suņa implantētā mikročipa reģistrēšana LDC datubāzē ir obligāta pēc likumdošanas, to var izdarīt pie vetārsta, vai arī patstāvīgi caur Latvija.lv portālu. Kaķiem šī procedūra nav obligāta, tomēr mikročipēt un reģistrēt kaķus ir paša saimnieka interesēs. Ja gadījumā mīlulis pazudīs, saimnieks par pazušanu varēs veikt atzīmi datubāzē, bet atradējs, pārbaudot mikročipa esamību pie vetārsta, varēs nekavējoties ar saimnieku sazināties.

 

Nāc uz PetCity veterinārajām klīnikām, kur par Tavu mīluli parūpēsies mūsu speciālisti!

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Lasīt vairāk

  • Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas