Kā novērst suņa garlaikošanos un tās sekas?

03.02.2021

Kā novērst suņa garlaikošanos un tās sekas?

Mēs ikdienā allaž meklējam veidus, kā izvairīties no garlaicības. Līdzīgi, protams, ir arī ar mūsu četrkājainajiem draugiem. PetCity kinoloģe Jūlija Elsa piedāvā ieteikumus un padomus, kā novērst suņa garlaikošanos.

Pazīmes, ka suns ir garlaikots

Eksperte skaidro, ka mīlulis visai uzskatāmi izrādīs to, ka tam trūkst uzmanības: "Bieži vien tā ir gaudošana, riešana. Arī demolēšana - kādreiz mīluļi mēdz "izremontēt" apkārtējo vidi. Tas ir sevišķi raksturīgs jaunajiem suņiem, jo viņi ir enerģijas pilni un vēl nav izlādējušies."

Pie citām pazīmēm, kas norāda uz mīluļa uzmanības trūkumu speciāliste pieskaita arī mīluļa nemieru naktīs un pārlieku biežu uzmanības meklēšanu pie paša saimnieka.
Kinoloģe skaidro, ka iemesls tam, ka suns var justies garlaikots un pievēršas augstāk minētajām darbībām ir mentālās un fiziskās slodzes trūkums.

Kā novērst to, ka suns jūtas garlaikots?

Speciāliste uzsver, ka mīluļa garlaikošanos ir jārisina jau ar preventīvām darbībām, nevis tā sodīšanu, kad, piemēram, ir sagrauzts jau kāds objekts mājoklī: "Ja suns tiek pieķerts nedarba veikšanas brīdī, tad soda gadījumā vēl kāda asociācija viņam var izveidoties. Bet sodīšana, kad nedarbi jau ir sadarīti, vairs nekādus rezultātus nenes. Suns to nesaprot."

Kinoloģe arī skaidro, ka "vainīgās" suņu sejas, par kurām cilvēki tik bieži uzjautrinās internetā, patiesībā ir mīluļa bailes no saimnieka reakcijas.

"Jūs atnākat mājās, redzat, ka kaut kas ir sagrauzts, norādāt uz to un sodāt suni. Pirmkārt, suns nobīstas no jūsu reakcijas. Otrkārt, atkārtojoties tai situācijai, kad piemēram, kaut kas istabā ir saplīsis un tajā ienāk saimnieks, suns nespēs atšķirt savu rīcību jau no rezultāta. Cilvēki suņa reakciju pārprot, esot pārliecināti, ka suns "jūtas vainīgs" un zina, ko ir nodarījis. Bet "vainīgas" sejas ir vienkārši bailes," sacīja kinoloģe.

Līdz ar to suņa garlaikošanos ir jānovērš jau pirms tās izpausmes ir sabojājušas, piemēram, mūsu mīļāko spilvenu.

"Pirmais, ar ko jāsāk - ir jāpārliecinās, ka sunim patiešām ir pietiekami daudz fiziskas slodzes. Vai mājās ir nodrošināts pietiekams daudzums mantu? Pirms mēs domājam par sodu ir jāsaprot, kas ar suni notiek ikdienā," turpina eksperte.

Kā jau minēts suņa garlaikošanās izskaušanai ir nepieciešama fiziska un mentāla slodze. Jautāta par suņa mentālo slodzi, eksperte skaidro, ka to var panākt ar dažādām apmācībām un spēlēm. Tāpat to palīdz nodrošināt arī pastaigu maršruta maiņas.

Tāpat mīluli esot iespējams nodarbināt, pamainot arī pastaigu ilgumu, ne tikai maršrutu: "Citiem suņiem patiešām ir vajadzīgas labas, garas pastaigas lai tie būtu pietiekoši fiziski izlādējušies."

Suns ir radīts aktīvam dzīves veidam un darbībai

"Mums ir jāiemācās arī paspēlēties ar mīluli, atrodot kopīgas intereses. Lai sunim nav garlaicīgi ar pašu saimnieku. Galu galā, suns tika pieradināts, lai tas kopā ar saimnieku veiktu kaut kādas darbības. Suns nav gatavs visu dienu sēdēt dīvānā," sacīja speciāliste.

Protams, aktīvs dzīves veids visvairāk ir nepieciešams darba suņiem, medību suņiem un to šķirņu suņiem, kuri ir radīti aktīvai sadarbībai ar saimnieku, bet kinoloģe uzsver, ka sunim, neatkarīgi no sugas, ir nepieciešama aktivitāte.

"Arī mazas šķirnes ir domātas darbam. Ir šķirnes, piemēram mopsis, kas vēsturiski ir selekcionētas kā kompanjoni. Bet arī mopsis nebūs laimīgs par konstantu dzīvi mājās. Arī izvēloties mīluļa šķirni mums ir jāsaprot, ko mēs īsti gribam," eksperte aicina topošos saimniekus būt atbildīgus.

Garlaikots sunsKad suns paliek vienatnē, tam vajag rotaļlietas

Turpinājumā kinoloģe uzsver, ka ir silti ieteicams mīlulim atstāt rotaļlietas, kad paši dodamies prom no mājām.
"Ir arī ļoti aktīvi suņi, kurus pirms došanās prom no mājām vēl izvedam pastaigā, bet viņam tik un tā ir nepieciešamas vēl aktivitātes, līdz ar to vajag atstāt arī rotaļlietas, lai sunim ir ar ko nodarboties. It sevišķi tas tā ir jauniem suņiem - līdz divu, trīs gadu vecumam. Tie grib pētīt, ņemties. Piemēram, var atstāt kartona kastes, kuras ir piepildītas ar mantām, lai suns darbojas," skaidro speciāliste.

Tāpat saimniekam nevajadzētu domāt par to, ka, atstājot rotaļlietas savas prombūtnes laikā, spēlēšanās procesā mīlulis var nodarīt bojājumu apkārtējai videi. Speciāliste skaidro, ka gadījumā, ja šādas rotaļlietas netiks atstātas, bojājums apkārtējai videi ir teju garantēts. Suņi arī spēj atšķirt savas mantas, kuras tiem aktīvi tiek piedāvātas rotaļu nolūkā.

Kā izvairīties no suņa pārāk biežiem uzmanības meklējumiem?

"Svarīgi sunim iemācīt, ka saimnieks ir tas kurš iniciē rotaļas un spēlēšanos, tāpēcjācenšas ignorēt mīluļa uzbāšanos. Vislabāk sunim iemācīt kādu signālu, kas nozīmē, ka mīlulis uzmanību vairāk nesaņems," mīluļu profesionālo apmācību procesu ieskicē kinoloģe.

Eksperte arī aicina saimniekus atbrīvoties no vainas apziņas - fakts, ka suns visu dienu ir bijis viens pats, vai neesat varējis tam veltīt laiku, nenozīmē, ka tagad vakarā trīs stundas no vietas to ir jāizklaidē. Mīlulis tad pierod, ka saimnieks ir izklaides objekts. 

Kinoloģe skaidro, ka pēc aktīvas pastaigas, kurā suns ir bijis pietiekami noslogots, to ir jāradina pie tā, ka pastiprināta uzmanība tam netiks pievērsta: "Īpaši uzmācīgiem suņiem un mīluļiem, kuri pieprasa uzmanību, ir jāsaprot, ka saimniekam ir arī privātā telpa, līdz ar to tiem ir jāiemāca robežas."

Kad garas pastaigas var kļūt retākas...

Kā jau eksperte minēja, lielisks veids suņa nodarbināšanai ir aktīvas pastaigas. Protams, sliktos laikapstākļos, pastāv iespēja, ka šādās pastaigās negribēs doties nedz saimnieks, nedz arī pats mīlulis.

"Suns jebkurā gadījumā jau gribēs izkustēties. Alternatīva ir suņa smadzeņu nogurdināšana. Dažādi vingrinājumi, meklēšanas spēles. Ja vienu vai divas dienas suns netiks pie tādām fiziskām aktivitātēm kā pierasts, nekas traks vēl nenotiks. Problēmas sākas, kad tas ievelkas nedēļām ilgi," skaidro eksperte.

Rotaļlietas

Kas attiecas uz rotaļlietu izvēli, eksperte skaidro, ka suņiem ļoti patīk jaunas mantas. Tas gan nenozīmē, ka uzreiz nepieciešams iegādāties jaunas rotaļlietas. Pietiek arī ar to, ka mīlulis kādu laiku ar konkrēto rotaļlietu ir spēlējies, tad tā tiek samainīta pret citu. Pēc kāda laiciņa suns iepriekšējo rotaļlietu jau atkal uzskatīs par jaunu.

Tāpat būtiski ir nodrošināt graužamas rotaļlietas, jo suņa viens no pamata instinktiem ir grauzt. It sevišķi aktuāli tas ir jauniem suņiem.

Vaicāta par suņu ieteicamajām rotaļlietām, kinoloģe atklāj, ka viņa darbā ar suņiem izmantojot klasiskās KONG un Zogoflex rotaļlietas. Šīs mantas esot iespējams piepildīt, līdz ar to suns rotaļlietu laiza un nodarbojas pats: "Daudziem suņiem tā spēle patiešām ļoti patīk."

Tieši šī zīmola rotaļlietas visbiežāk saimnieki atstājot mīluļiem, kad tos jāatstāj vienatnē. Tāpat ekspert izceļ arī tā saucamās gudrās rotaļlietas.

Runājot par rotaļlietām, kas nebūtu ieteicamas, eksperte izceļ mantas, kuras ir iespējams viegli sagrauzt, kā rezultātā mīluļa elpceļos var iekļūt rotaļlietas gabali, kas, protams, var beigties ļoti slikti.

Jautrākai laika pavadīšanai Apskatīt visus

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Lasīt vairāk

  • Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas