Kam pievērst uzmanību, izvēloties suņa šķirni?

14.05.2021

Kam pievērst uzmanību, izvēloties suņa šķirni?

Pieņemt lēmumu kļūt par suņa saimnieku nav nemaz tik viegli. Turklāt, kad esat izlēmuši par ķepaiņa ienākšanu ģimenē, nākamais svarīgais jautājums - vai izvēlēties bezšķirnes suni no patversmes vai tomēr šķirnes kucēnu. Turklāt suņu šķirņu ir tik daudz, ka viegli apjukt plašajā piedāvājumā. Tāpēc vaicājām PetCity suņu skolas trenerei Agnesei Bunkai-Bogdanovai - kam pievērst uzmanību, izvēloties sev piemērotu suņu šķirni.

"Ir cilvēki tādi, kā es, kuriem bērnībā ir bijusi saskarsme ar kādu konkrētu suņu šķirni, šie cilvēki vēlāk dzīvē nemaz neuzdod jautājumu, kādu šķirni es sev izvēlētos.

"Kad biju maza, manam vectēvam bija vācu aitu suns, ar kuru diezgan bieži biju kopā. Tā kā mājās dzīvnieku nebija, tad vienmēr ļoti priecājos apciemot vecvecākus. Atceros, ka prieks vairāk bija tieši samīļot suni nevis vecvecākus Pagāja laiks, un ar vecākiem izlēmām ņemt suni arī mūsu mājās. Nebija citu domu kā tikai vācu aitu suns. Šie suņi jau gadu desmitiem ir pierādījuši savu lojalitāti saimniekam, spēju apgūt komandas un ik pa laikam papildināt savas zināšanas arī dažādiem trikiem. Nemaz nerunājot par spēju sargāt savu teritoriju un ģimeni! " stāsta Agnese.

Tomēr lielākajai daļai cilvēku izvēle par labu konkrētai suņu šķirnei nav tik viegla.

Kam pievērst uzmanību, pirms veicat izvēli

  • Izanalizēt savu dzīvesveidu – vai esmu aktīvs vai mierīgs? Kā man patīk pavadīt brīvdienas – lasot vai skatoties kādu filmu, vai dodoties pārgājienos un ekskursijās? Ir suņu šķirnes, kuras ir aktīvas un ne tik aktīvas. Lai dzīvnieku nemocītu, ir jāsaprot, kāds esat Jūs pats un attiecīgi jāizvēlas aktīvāka vai mazāk aktīva suņu šķirne.
  • Kāds ir mans darba grafiks – vai varēšu veltīt sunim pietiekami daudz laika vai viņam būs ilgstoši jāpaliek vienam? Protams, suņus var pieradināt palikt ilgāku laiku vienus pašus, bet tas būs grūti ne tikai sunim, bet arī saimniekam. Pie šī punkta jāmin arī apstākļi, kādos sunim būs jādzīvo – mājā vai dzīvoklī. Ir šķirnes, kuras ir ļoti labi piemērotas dzīvei dzīvoklī, un ir lielo šķirņu suņi, kuriem ne tikai būs ērtāk mājas pagalmā, bet tā arī būs interesantāk un vieglāk saimniekam.
  • Kādu būs mans suns un kādu funkciju tas pildīs - ģimenes draugs, sargs vai ļoti aktīvs sabiedrotais piedzīvojumos, piemēram, bīgls, taksis, Džeka rasela terjers.
  • Suņa spalva – vēlos suni ar īsāku vai garāku spalvu? Īsākas spalvas suņu šķirnēm ir nepieciešama vieglāka kopšana, bet garākas spalvas suņiem kažoka kopšanai jāatvelē vairāk laika – vismaz vienu reizi nedēļā kārtīgi jāizķemmē un jāseko līdzi, lai nesaveļas spalva, kas vēlāk būs jāgriež ārā.
  • Izvēlēties šķirnes suni vai ņemt no patversmes? Šis ir vissāpīgākais jautājums dzīvnieka izvēles procesā. Izvēloties šķirnes suni no labas audzētavas, mēs varam būt droši, ka kucēns būs vesels, ar šķirnei atbilstošu raksturojumu, tā teikt, bez pārsteigumiem. Dzīvnieku patversmēs ir ļoti daudz cilvēku neapdomīgas rīcības rezultātā radušos dzīvnieku, kuriem arī ir nepieciešamas mājas. Dzīvnieku patversmēs arī var atrast tieši sev vislabāko draugu, taču šis lēmums jau būs jāpieņem, noslēdzot vienošanos ar sevi, jo, diemžēl dzīvnieki, kuri nonākuši patversmē, ir piedzīvojuši ne tik labus dzīves brīžus, kas mēdz atspoguļoties visā viņu dzīves laikā. Tāpēc, ja izlemjat ņemt dzīvnieku no patversmes, tad Jums jāapņemas darīt visu, lai nodrošinātu mazajam draugam kārtīgas mājas un aprūpi, un nenovērsties no tā pie pirmajām grūtībām.

Beidzamais jautājums attiecināms ne tikai uz patversmes suņiem, bet arī šķirnes kucēniem. Izaudzināt gudru suni, nav vienkārši. Tas ir nepārtraukts process - kādam izdodas suni apmācīt pāris nodarbībās, kādam tas aizņem vienu gadu, bet kādam citam tas var aizņemt krietni ilgāku laiku un darbu.

"Lielākas vai mazākas grūtības ir ar visiem kucēniem – šķirnes un bez šķirnes. Tāpēc es cilvēkiem, kuri vēršas pie manis pēc padoma, saku, ka būs grūti, bet tās grūtības pāries, suns izaugs un jūs redzēsiet, kāds ir Jūsu mīlulis. Suns ir kaut kas vienreizējs, kas mums cilvēkiem ir dots. Suns nav tikai dzīvnieks, kas mitinās Jūsu mājoklī, suns tā ir beznosacījuma mīlestība, prieks un laime vairāku gadu garumā," uzsver Agnese. 

 

Bet, ja Jūsu ģimenei jau ir pievienojies ķepainais draugs, kam noderētu apmācības, nepalaidiet garām PetCity suņu skolas īpašo piedāvājumu

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Lasīt vairāk

  • Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas