Lēmums par labu kaķēna iegādei mēdz būt ļoti atbildīgs un priekpilns. Taču, lai arī vēlme iegādāties mīluli ir, rodas ne mazums jautājumu par to, ar ko tad lai sāk un kas jāņem vērā. Lai četrkājainā drauga iegādes procesu padarītu daudz izprotamāku, ieskatu kaķēna iegādes ABC sniedz  "PetCity" veterinārās klīnikas veterinārārste Jevgēnija Ostroga.

  

Rūpīga izvērtēšana

Lai gan Latvijā šī iespēja nav tik populāra kā ārzemēs, pats pirmais, ar ko topošajam kaķa saimniekam vajadzētu sākt, ir mājdzīvnieka pirmspirkšanas konsultācijas pakalpojums, ko piedāvā arī „PetCity” klīnika. Konsultācijā ar cilvēkiem strādā profesionālis, kurš noskaidro cilvēka vēlmes un iespējas, reizēm pat konstatējot, ka konkrētā pāra vai ģimenes dzīvesveidam kaķis noteikti nav piemērots. Konsultācijā iespējams uzdot visus jautājumus, noskaidrot visu par katru kaķu šķirni un saprast, kura šķirne būtu piemērota konkrētā cilvēka dzīvesveidam un apstākļiem.

Saimniekiem jāņem vērā, ka katrai kaķu šķirnei ir arī savas īpatnības – piemēram, persiešu šķirnes kaķi ir mierīgāki, savukārt bengālieši ir ļoti aktīvi dzīvnieki, tādēļ cilvēkam pilnīgi noteikti jāizvērtē savas mājvietas plašums.

Kā izteiktu kļūdu veterinārārste min faktu, ka cilvēki bieži vēlas paņemt savam jau esošajam kaķim mājās vēl vienu spēļu biedru, lai tam it kā būtu jautrāk, taču kaķis pēc savas būtības ir vienpatis un, jo lielāka viņam ir privātā teritorija, jo kaķis jūtas labāk.

  

No kā iegādāties?

Nākamais solis pēc piemērotākās šķirnes izvēles ir atrast, kurās audzētavās tiek piedāvāti konkrētās šķirnes kaķēni. Sludinājumus iespējams skatīties gandrīz visur, kur ir tāda iespēja, taču cilvēkam ir rūpīgi un kritiski jāizvērtē piedāvājums, jo bieži cilvēki vēlas šķirnes kaķi, bet negrib kaķēnu iegādāties ar ciltsrakstiem, jo domā, ka tie ir paredzēti tikai izstādēm, taču kaķis tiek iegādāts „priekš sevis” .

„Visi kaķi tiek iegādāti „priekš sevis”, tikai atšķirība ir tajā, cik daudz darba ir ieguldīts, lai iegūtu kvalitatīvu un veselīgu metienu. Iegādājoties kaķi no nereģistrēta audzētāja, iespējams novērot iedzimtas slimības, patoloģijas un citas problēmas. Lai gan kaķēni ar ciltsrakstiem ir dārgāki, nauda tiek maksāta ne vien par pašu kaķi, bet arī par to, ka viņa vecākiem un vecvecākiem ir veiktas veselības pārbaudes, ko pieprasa klubi,” skaidro veterinārāste.

Veiktās veselības pārbaudes ietver gan dažādas ģenētiskās pārbaudes, gan analīzes, kuras tiek sūtītas gan uz Eiropu, gan ārpus tās, lai nodrošinātu garantiju, ka kaķēns ir veselīgs un brīvs no šķirnei raksturīgām slimībām. Tāpat no labiem audzētājiem saimnieks var sagaidīt palīdzību un padomus arī kaķa dzīves laikā.

Būtiska ir arī audzētāja izvēle, tādēļ cilvēks var vērsties Latvijas kaķu audzētāju klubā un interesēties par konkrētām audzētavām, un noskaidrot, cik gadus katra no tām darbojas, vai ir legāla, vai tajā ir bijušas konstatētas slimības kādam kaķēnam, kā arī uzdot  citus specifiskus jautājumus.

Ja saimniekam nepavisam nav vēlme savu kaķi dzīves laikā vest uz izstādēm, sertificētās audzētavās bieži tiek piedāvāti kaķi, kurus piedāvā kā mājas mīluļus, jo viņiem ir kāds brāķis, piemēram, vizuālais vai veselības, taču tas tiek godīgi pateikts, nevis slēpts.