Spēlēšanās kopā ar mājdzīvnieku - kuras ir populārākās rotaļlietas četrkājainajiem mīluļiem?

25.09.2020

Spēlēšanās kopā ar mājdzīvnieku - kuras ir populārākās rotaļlietas četrkājainajiem mīluļiem?

Nav noslēpums, ka jebkura vecuma četrkājainajiem draugiem patīk rotaļāties, bet kā izvēlēties vispiemērotāko rotaļlietu tieši savam mīlulim? PetCity eksperte un veterinārārsta asistente Arta Veldre skaidro, kuras ir populārākās rotaļlietas mājas mīluļu un viņu saimnieku vidū.

Populārākās rotaļlietas atpūtai ar četrkājaino draugu

Eksperte norāda, ka visbiežāk cilvēki izvēlas attiecīga izmēra spēļu bumbiņas. Kādam dzīvniekam patīk auduma, kas līdzinās tenisa bumbiņām, bet citi dod priekšroku savītām virvēm. "Tāpat kādam patīk gumijas bumbiņas, kas atlec. Citam tā var būt rotaļlieta kāda zvēra veidolā," skaidroja Veldre. Savukārt, ja runa ir par kaķiem, eksperte norāda, ka murrātāju vidū iecienītākās rotaļlietas ir peles visdažādākajās krāsas. Laba izvēle ir arī bumbiņas, kas grab, vai kāds zvēriņš, kas čaukst.

"Šobrīd populāras rotaļlietas ir tās, kurām klāt ir kaķumētra, kas kaķiem izraisa pastiprinātu interesi par rotaļlietu un lielāku vēlmi ar to spēlēties."

Kas būtu jāzina saimniekam pirms rotaļlietu iegādāšanās savam mīlulim?

Eksperte uzsver, ka noteikti saimniekam vajadzētu zināt, ar kādu rotaļlietu tieši vēlas iepriecināt savu četrkājaino draugu. "Rotaļlietas noteikti katra ir savā veidā unikāla un neatkārtojama. Katrs ražotājs nodrošina savu kvalitāti un izturību," sacīja Veldre.

Ja saimnieks vēlas savam mīlulim izturīgu un kvalitatīvu rotaļlietu, tad ir jāapzinās, ka, to iegādājoties, cena būs atbilstoša kvalitātei.

"Ja vēlamies izturīgu bumbiņu, tad iesaku gumijas bumbiņas, kas noteikti kalpos ilgāk nekā auduma. Auduma rotaļlietas noteikti kalpos mazāku laiku. Un, protams, rotaļlieta ātrāk arī nolietosies, ja tiks izmantota visu cauru dienu."

Suņu saimniekiem jāņem vērā, ka pēc kāda laiciņa būs jāiegādājas jauna rotaļlieta, jo ar vienu rotaļlietu nepietiks visai suņa vai kaķa dzīvei. "Piemēram, kaķi bieži vien rotaļājoties savas mantas paslēpj kādā tikai viņiem zināmā vietā, vai arī tā paripo zem gultas vai skapja un gaida dienu, kad tiks pārbīdītas mēbeles," atklāja eksperte.

Veldre jaunajiem četrkājaino draugu īpašniekiem, kuriem vēl ir kucēni, iesaka iegādāties vairāku veidu rotaļlietas, lai saprastu, kuras radīs vislielāko interesi tieši jūsu mīlulim.

Vai dzīvniekiem var atšķirties gaume rotaļlietu ziņā? Kāpēc?

"Pavisam noteikti var. Kādam gribēsies, lai aizmet bumbiņu. Citam gribēsies, lai iedod pagraužamu virvi vai kādu dzīvniekam līdzīgu mantiņu, kuru pats savā nodabā var sagrauzt, vai, piemēram, intelektuālu jeb interaktīvu rotaļlietu, kas suni nodarbina patstāvīgi arī laikā, kad saimnieks ir darbā, vai piemēram, strādā no mājām un ir nevaļīgs," sacīja eksperte.

Gan interaktīvajām rotalļietām, gan intelektuālajām rotaļlietām princips esot līdzīgs. Rotaļlietā tiek ielikts suņa iecienītākais kārums, tādējādi radot viņam interesi šo kārumu izdabūt. Dažas rotaļlietas esot vieglāk saprotamas, citām jāpieliek neliela piepūle, lai tiktu pie kāruma.

PetCity veikalos ir visdažādākās rotaļlietas, un izvēle ir liela. Interaktīvās rotaļlietas ir dažādos līmeņos, sākot no vieglākā - bumbiņas, kurā iekšā ir labirints un sunim ir tikai jāripina bumbiņa, lai tiktu pie kāruma, līdz pat sarežģītiem mehānismiem, kuri noteiktā vietā jāpabaksta ar degunu, vai arī ar ķepu jāuzsit," atzīmēja Veldre.

"Visas interaktīvās rotaļlietas ir ne tikai lieliska laika aizpildīšana sunim, bet arī trenē dzīvnieka prātu, samazina brīžus, kad sunim ir garlaicīgi, kā arī palīdz mazināt destruktīvo uzvedību."

Savukārt kaķiem par interaktīvajām rotaļlietām interese var nebūt vispār. "Kaķiem biežāk interesi rada spilgtākas rotaļlietas. Kādam kaķim var patikt pele, kas negrab, kādam vienkārši parasta, krāsaina bumbiņa, citam atkal tikai rotaļlietas, kuras grab. Var patikt rotaļāties tikai tad, ja saimnieks izrāda iniciatīvu rotaļai."

Vai ir sezonālas rotaļlietas, piemēram, tādas, kuras der tikai ziemā?

"Ziemā es noteikti ieteiktu vairāk rotaļāties ar gumijas mantiņām. Auduma ātri izmirkst un kļūst slapjas, kā arī, atstātas ārā, sasalst un, iespējams, ātrāk zaudē kvalitāti," norādīja eksperte.

Vasarā esot pieejamas rotaļlietas, ar kurām var spēlēties ūdenī. Esot dažas, kuras varot pieliet ar ūdeni un sasaldēt, un vasaras karstākajās dienās sunim tās dot pagrauzt, lai atvēsinātos.

Kā atšķiras rotaļlietu cenas?

Rotaļlietu cenas visbiežāk atšķiroties ražotāja, kvalitātes un arī izmēra dēļ. "Mazāka izmēra rotaļlietas būs ar zemāku cenu nekā lielāka izmēra, kas noteikti ir arī pašsaprotami, jo, lai izgatavotu rotaļlietu lielāku, izejmateriālu arī ir nepieciešams vairāk," skaidro eksperte. Tāpat, lai izgatavotu kvalitatīvāku rotaļlietu, kas kalpos vairāk gadu, tā tiks izgatavota no izturīgāka materiāla," skaidro Veldre.

Ko darīt saimniekam, ja mīlulim jaunās rotaļlietas nešķiet interesantas un viņš ar tām nespēlējas?

Eksperte atklāja, ka dzīvniekam ir jārada interese par rotaļlietām un spēlēšanos ar tām. "Ar dzīvnieku ir jāpavada laiks un jāspēlējas ar viņu kopā. Tad ir lielāka iespēja, ka arī brīžos, kad paši darīsim citus darbus un nebūs brīva laika, suns spēs spēlēties ar savu mantiņu vienatnē."

Sunim esot jāpiesaista uzmanība rotaļlietai, sākumā var ielikt kādu kārumu, ja ir iespējams to izdarīt.

"Vislabākais veids, kā ieinteresēt mājdzīvnieku par kādu rotaļlietu - ir rotaļāties ar viņu kopā, piemēram, iedodot vai pametot bumbiņu. Visbiežāk dzīvnieks dod priekšroku rotaļām kopā ar saimnieku, kas ar laiku var izraisīt viņam interesi arī rotaļāties patstāvīgi," sacīja eksperte.

Plašs interaktīvo un graužamo rotaļlietu klāsts jebkurai gaumei atrodams PetCity zooveikalos, kā arī e-veikalā.

Jautrām rotaļām kopā ar suni Apskatīt visus

Murrātāju priekam Apskatīt visus

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Lasīt vairāk

  • Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas