Kas ir naturāla ēdināšana?

17.04.2019

Kas ir naturāla ēdināšana?

Kas ir naturāla ēdināšana, un kā tā ietekmē mājdzīvnieka veselību? Veterinārās klīnikas "PetCity" veterinārārste Laima Štrausa atklāj, kāpēc četrkājaino draugu saimniekiem būtu vērts vismaz padomāt par šādu mājdzīvnieka barošanas iespēju.

Kas ir naturālā ēdināšana?

Veterinārārste Laima Štrausa stāsta, ka naturālā jeb dabīgā ēdināšana ir mājdzīvnieku ēdināšanas veids, kas ir vistuvākais tam, ko dzīvnieki ēstu dabā. Piemēram, kaķis dabā noķer peli vai putniņu. Viņš apēd to termiski neapstrādātu, ar visiem kauliem, ādu un iekšējiem orgāniem. Arī naturālā barība dzīvniekam tiek pasniegta jēlā veidā - tā satur gan gaļu, gan kaulus, gan orgānus.

Sausā, komerciāli ražotā barība ir kas pilnīgi cits. Lielāko daļu barības veido graudaugi, jo tie ir lētāki par gaļu. Līdz ar to ražotājs spēj savai produkcijai piedāvāt patērētājam patīkamu cenu.

Veterinārārste skaidro: "Dabā kaķis neiet uz labības lauku un neēd kviešus no vārpas. No graudiem kaķim tiek tik, cik pelei vēderā. Dabīgā ēdināšanā graudaugu ir ļoti maz, vai nav vispār."

Komerciāli ražotā un naturālā barība - kāda atšķirība?

Kā skaidro Laima Štrausa, komerciālās barības ražošanā tiek izmantota termiska apstrāde. Tās ietekmē tiek zaudēts ūdens, diezgan daudz vērtīgas vielas un vitamīni - zaudētās vielas tiek pievienotas atpakaļ ražošanas beigu posmā.

Tā kā naturālā ēdināšanā izejvielas netiek termiski apstrādātas, vielu un vitamīnu zudumu ir daudz mazāk, līdz ar to daudz mazāk arī jāpievieno atpakaļ barības ražošanas beigu posmā.

"Ļoti liela atšķirība ir ūdens daudzumā, ko satur barība," skaidro "PetCity" veterinārārste. "Svaiga gaļa satur aptuveni 70% ūdens. Sausā barība satur vidēji 5-10% ūdens. It kā būtu loģiskāk par ūdeni nemaksāt? Bet šim ūdens saturam barībā patiesībā ir ļoti liela nozīme."

Kāpēc izvēlēties mīluli barot naturāli?

Ir daudz iemeslu barot savu mīluli naturāli. Gaļēdāju gremošanas trakts ir perfekti pielāgots tieši dabīgās barības pārstrādei.

  • Ēdot svaigu gaļu un graužot jēlus kaulus, tiek tīrīti zobi. Sausā barība uzsūc siekalas, kas traucē dabīgu mutes dobuma skalošanu. Daudz vieglāk veidojas aplikums un zobi ir papildus jātīra, lai saglabātu mutes dobuma veselību.
  • Ar dabīgo pārtiku tiek uzņemts vairāk ūdens. Īpaši svarīgi tas ir kaķiem, kuri ir slinki dzērāji. Ja ūdens tiek uzņemts par maz, veidojas nieru un urīnpūšļa slimības, daudz vieglāk veidojas kristāli un akmeņi urīnorgānu sistēmā.
  • Samazinās izkārnījumu apjoms un fekālijas mazāk ož. Svaigu gaļu gaļēdāju gremošanas trakts spēj izmantot daudz efektīvāk.
  • Uzlabojas apmatojuma kvalitāte, mati labāk turas ādā, palielinās muskuļu masa un dzīvnieki kļūst aktīvāki.
  • Ir mazāks risks saslimt ar cukura diabētu.

Dabīgā ēdināšana der arī alerģiskiem dzīvniekiem. Ja barību taisa pats dzīvnieka saimnieks, tās sastāvu iespējams stingri kontrolēt. Reizēm komerciālajās barībās ir tik daudz sastāvdaļu, ka grūti saprast, no kā tieši dzīvniekam radusies nieze.

Naturāla ēdināšana - jebkurai šķirnei, jebkurā vecumā

Kaķēni un kucēni pirmos divus savus dzīves mēnešus ēd mammas pienu. Sākot no sešām nedēļām, mazuļi pamazām sāk nogaršot to, ko ēd mamma. Astoņās nedēļās mazuļi pienu jau ēd pavisam maz, jo pakāpeniski ir pārgājuši uz mammas ēdienkarti.

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Lasīt vairāk

  • Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas