Pasargā mīluli no salūta!

14.11.2018

Pasargā mīluli no salūta!

Ik gadu pēc svētkiem nākas lasīt sludinājumus par pazudušiem mīluļiem, kas, salūta trokšņus bīdamies, aizskrējuši kur nu kurais.

Saimniek, neļauj tam tā notikt!

Svētku laika salūta radītos trokšņus mājdzīvnieki dzird un jūt no liela attāluma – līdzīgi kā mēs, cilvēki. Kā norāda speciālisti – bailes no pēkšņiem un spēcīgiem trokšņiem ir viena no visbiežākajām suņu uzvedības problēmām, tāpēc ar to nākas saskarties daudzu suņu saimniekiem.

Kā zināt, ka mīlulis baidās?

Nobijies suns centīsies bēgt vai paslēpties. Iekštelpās dzīvnieks visbiežāk palien zem gultas, iespiežas kaktā vai slēpjas aiz kāda lielāka priekšmeta, savukārt, ja dzīvnieks atrodas ārā un bez pavadas, tas aiz bailēm var bez apstājas noskriet pat 10 kilometrus. Stresa ietekmē tas nepievērš uzmanību nekam, kas notiek apkārt, tostarp mašīnām, cilvēkiem, citiem trokšņiem, tāpēc pastāv papildus augsts savainošanās risks.

Tāpat vērts vērot sava suņa uzvedību. Pat, ja tas neslēpjas, ir dažādas pazīmes, kas var liecināt par stresu. Piemēram, suns sevi ļoti aktīvi laiza (līdz pat ādas bojājumu izraisīšanai), iespiež asti kājstarpē, tur nokārtu galvu, trīc vai pieslapina grīdu. Katru no šīm pazīmēm nevajag atstāt bez uzmanības!

Kā palīdzēt baiļu gadījumā?

Ierasti saimnieki cenšas suni nomierināt, to glaudot, velkot sev klāt, tomēr tas ir nepareizi, jo suns šādas darbības uztver citādi, nekā mēs. Viņš glāstu, mierinājumu un kārumu uztver kā uzslavu par pareizu rīcību, tādējādi bailes tiek atalgotas un sunī arvien vairāk nostiprinās baiļu sindroms.

Jārīkojas tieši pretēji – izdzirdot troksni, saimnieks nedrīkst izrādīt nekādu reakciju, tostarp nevajadzētu pašam izrādīt sajūsmu vai bailes. Tāpat nevajadzētu suni aiztikt, to žēlot vai mēģināt ar to sarunāties. Mīluļa uzmanību vislabāk novērsīs rotaļas vai kādas komandas izpilde.

Kā sagatavoties svētkiem?

PetCity blogs:

Apskatīt visas