Ļoti mīļais bet slinkais runcis Tigro ceļā uz labāku formu un veselību

20.07.2021

Ļoti mīļais bet slinkais runcis Tigro ceļā uz labāku formu un veselību

Šonedēļ vairāk pastāstīsim par ļoti mīļo un ļoti slinko kaķi Tigro, kuram ir ģenētiska nosliece uz lieko svaru. Viņš ir 2 gadus vecs bezšķirnes runcis, kas piedalās PetCity organizētajā un profesionālās mājdzīvnieku barības ražotāja Hill’s atbalstītajā 3 mēnešu svara samazināšanas programmā Labā formā – lieliskā omā. Tigro programmas sākumā bija 8,43 kg, ideālais svars – 5,3 – 5,5 kg.

Vislabāk – ēst un gulēt

Tigro pie saimnieces Lindas nonāca drīz pēc dzimšanas – viņš piedzima omes kaķenei, tāpēc Linda ar Tigro kopā jau ir “kopš dzemdībām”, smejas saimniece. Viņš ir ļoti mīļš un ziņkārīgs, viņam patīk uzmanība. Tigro ir arī draudzīgs un labi satiek ar diviem ģimenes suņiem. Kaut arī Tigro mitinās dzīvoklī, tomēr viņa rīcībā ir arī balkons un iespēja ciemoties pie kaimiņiem. Taču – visbiežāk kaķis izvēlas laisku dzīvesveidu, un saimniece konkrēti pasaka: viņš ir slinks. Vismaz pirms programmas runcīša iemīļotākās nodarbes noteikti bija ēst un gulēt un, lai gan pavadiņa ir iegādāta, pastaigām izmantota īsti netika.

Apaļīgs jau pirms kastrēšanas

Par to, ka aptaukošanās ir problēma, Linda saprata jau pagājušajā gadā, kad Tigro bija 8-9 mēnešus vecs. Viņa stāsta: “Svars viņam lēnām sāka pieaugt jau pirms kastrēšanas. Kad vedām uz klīniku, viņu nosvēra – un bija jau 5,5 kg. Tāpēc mūs brīdināja, ka jāsāk uzmanīties. Pēc kastrēšanas svars pieauga vēl vairāk, un svara samazināšanas programmas sākumā tas ir 8,43 kg.” Ikdienā Tigro ēda plaši pieejamu, lielveikalos nopērkamu kaķu sauso barību sterilizētam kaķim. Tigro tā labi gāja pie sirds. Precīzu barības daudzumu gramos saimniece nevar pateikt, bet domā, ka tas ir atbilstoši svaram, varbūt pat mazāk – pustrauciņš pietiekot visai dienai. Tigro lēnā garā, visas dienas garumā to apēd.

Būs vairāk fizkultūras

 

Pēc pirmās tikšanās ar ārstiem Lindai un Tigro ieteikti dažādi vingrinājumi un masāžas, kā arī pastaigas pie pavadiņas. Linda: “Būs jāsāk iet laukā ar pavadiņu. Mums ieteica sākt ar 1-3 minūšu pastaigām, turklāt jākontrolē, lai šo laiku Tigro nevis gulētu, bet tiešām staigātu. Lai to izkontrolētu, staigāt jāiet ar taimeri,” Linda stāsta. “Tiklīdz Tigro apstājas, tā taimeri izslēdz. Tiklīdz sāk staigāt, atkal ieslēdz. Tā līdz brīdim, kad iztecējušas 1-3 minūtes.” Linda ir ļoti priecīga arī par citiem vingrinājumu ieteikumiem, kas mazinās muskuļu saspringumu. “Labi, ka Tigro ir tik mierīgs un mīļš un ļaus to visu darīt,” viņa saka.

Komentē veterinārārste Nora Dambrova 

Tigro gadījumā novērojamas kastrācijas sekas, arī ģenētiska nosliece uz lieko svaru, par ko liecina apaļīgums jau pirms kastrācijas. Tāpēc viņam tika nozīmēta konkrēta barības deva, kā arī jācenšas pakāpeniski veicināt kustības un rotaļas. Tas Tigro gadījumā varētu būt izaicinājums, jo viņam nav vēlmes kustēties vai rotaļāties. Otrs izaicinājums būs saimniekiem, ja Tigro sāks izteikti prasīt citu barību vai cilvēku ēdienu, jo viņam nedrīkst dot nekādus papildus našķus.

Komentē dzīvnieku fizioterapeite un suņu hidroterapeite Bettija Ligere

Tigro novērojams izteikti palielināts svars, kas viņam rada papildus slodzi uz dažādām ķermeņa daļām un struktūrām. Veicot fizioterapeitisko izmeklēšanu, ir redzams, ka kaķis jau tagad atradis veidus, kā palielinātajam svaram pielāgot un tādā veidā arī atvieglot savas kustības – kaķis izvēlas gan stāvēt, gan kustēties tādā kā tupus pozīcijā, kas ļauj pasargāt locītavas. Pakaļkājas netiek iztaisnotas pilnībā, tādā veidā amortizējot liekā svara slodzi. Tāpat arī tika novērots diskomforts muguras muskulatūrā, izteiktāk tieši jostas daļā, kas, līdzīgi kā cilvēkiem, arī dzīvniekiem ir muguras vājākā daļa.

Tā kā kaķi dažādiem vingrinājumiem pakļaujas tikai pēc pašu vēlēšanās, tad klasiskās izpratnes fizioterapeitiskie vingrinājumi kaķiem lielākoties tiek pārveidoti par spēli. Tigro ir ļoti tendēts uz savu cilvēku un domāju, ka labprāt iesaistīsies dažādās aktivitātēs, tādēļ viņa fizioterapijas programmā iekļauta gan manuālā terapija (masāža un locītavu pasīvās kustības amplitūdas vingrinājumi) un mājās veicama siltuma terapija, kas koncentrēta muguras diskomforta novēršanai, gan arī dažādi aktīvi fizioterapeitiskie vingrinājumi, kas  primāri veicinās kopējās fiziskās un kardiovaskulārās formas uzlabošanu, locītavu veselību un svara samazināšanu. Tāpat fizioterapeitiskā programma samazinās nākotnes traumu risku.

Mērķis ir ne tikai svara samazinājums, bet arī uzlabota kopējā fiziskā veselība – locītavu kustība, muskuļu tonuss un masa, veicināta pareizāka svara pārnese, kompensācijas mehānismu novēršana un iespējamo traumu riska samazināšana.

 

Sabalansēts uzturs Tava ķepaiņa veselībai Apskatīt visus

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Lasīt vairāk

  • Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas