Kādos gadījumos jūs varat nodarīt vairāk kaitējuma nekā labuma savam kaķim, barojot viņu ar mitro barību?

16.05.2023

Kādos gadījumos jūs varat nodarīt vairāk kaitējuma nekā labuma savam kaķim, barojot viņu ar mitro barību?

Mūsdienu tirgū ir pieejami dažādi mitrās barības veidi gan kaķiem, gan suņiem. Galvenais ir pamanīt, vai tā ir pilnvērtīga* vai tikai papildbarība **.

* Pilnvērtīga barība satur visas jūsu mājdzīvniekam nepieciešamās uzturvielas (pareizās proporcijās). Ja kaķis ēd uz barības iepakojuma ieteikto barības daudzumu dienā atbilstoši savam ķermeņa svaram, ar šo barību viņam pilnībā pietiks. Respektīvi, kaķim papildu nekas nav jādod (piedevas utt.).

** Papildbarība sniedz tikai daļu no kaķa uzturam nepieciešamajām barības vielām, bet trūkstošās saimniekam būs jānodrošina atsevišķi. Papildbarība NAV piemērota kā vienīgā barība, un ar to nevajadzētu aizrauties. Dažādi gardumi un uzkodas dzīvniekiem ir papildbarība. Zelta likums – papildbarība nedrīkst pārsniegt 10% no kaķa ikdienas enerģijas vajadzībām.

Cik tad daudz ir 10%? Atkarībā no papildbarības veida, tā var būt aptuveni tējkarote mitrās barības dienā.

Nereti saimnieki neievēro šo principu, un mēģina aizstāt sava mīluļa pilnvērtīgo uzturu (parasti mitro barību) ar papildbarību vai dod to pārmērīgi daudz. Šo var salīdzināt ar bērnu, kuru baro tikai ar ogļhidrātiem, gaļu, taukiem vai tikai ar konfektēm. Šajā gadījumā kaķim netiek nodrošinātas visas nepieciešamās uzturvielas, kas var izraisīt dažādas ar uzturu saistītas saslimšanas. Visizplatītākās no tām ir liekais svars, urīnceļu akmeņi, muskuļu un skeleta audu attīstības traucējumi (kaķēniem).

Lai pārliecinātos, vai jūsu mājdzīvniekam piedāvātā mitrā barība ir pilnvērtīga barība vai papildbarība, jums ir jāizlasa, kas rakstīts uz iepakojuma (parasti diezgan smalkā drukā). Ja tā ir pilnvērtīga barība, tas OBLIGĀTI jānorāda uz iepakojuma, bet, ja tā ir papildbarība, uz iepakojuma tas nav jāraksta. Tāpēc, ja uz iepakojuma nav norādes par "pilnvērtīgu barību", visticamāk, tā ir papildbarība.

Uzmanību! Šeit ir jāatzīmē, ka tulkojumos šī terminoloģija bieži tiek sajaukta vai netiek ievērota, tāpēc ir svarīgi pārbaudīt arī oriģinālo tekstu uz iepakojuma! Angļu valodā attiecīgie termini ir Complete (pilnvērtīga barība) un Complimentary food (papildbarība).

Kā uzglabāt kaķu mitro barību pareizi

Pro Plan piedāvā neliela izmēra barības paciņas, kas ir paredzētas kaķiem ar svaru līdz 4 kg. Tos barojot tikai ar Pro Plan mitro barību, kaķiem būtu jāsaņem 3 šādas barības paciņas dienā, vismaz divās atsevišķās ēdienreizēs. Neatvērtus iepakojumus var uzglabāt vēsā, sausā vietā, izvairoties no tiešiem saules stariem. Ja mājdzīvnieks vienā ēdienreizē neizēd visu barības paciņas saturu, barību šajā iepakojumā var uzglabāt ledusskapī līdz nākamajai ēdienreizei. Parasti to var glabāt no 48 stundām līdz pat 5 dienām.

Ilgstoši uzglabājot atvērtu barības iepakojumu ledusskapī, lielākais drauds ir pelējums; savukārt uzglabājot to istabas temperatūrā – siltums un gaiss. Saskaroties ar gaisu, mitrā barība sāk izžūt un zaudē savu garšu. Siltā telpā jebkura barība ar lielāku mitruma saturu viegli sabojājas, un tas savukārt apdraud jūsu mīluļa veselību. Līdz ar to būtu svarīgi, lai mitrās barības iepakojums netiktu atstāts ārpus ledusskapja vai kaķa bļodā uz visu dienu. Ja kaķis neapēd mitrās barības porciju aptuveni 30 minūšu laikā, barība ir vai nu jāievieto zip iepakojumā (to aizverot ciet) un jāuzglabā ledusskapī, vai arī jāizmet. To NEDRĪKST ilgstoši atstāt ārpus ledusskapja atvērtā veidā.

Ja barība atrodas skārdenes iepakojumā, to vajadzētu ar kaut ko pārklāt un arī ievietot ledusskapī. Skārdeni var apsegt ar jebkādiem pieejamiem līdzekļiem. Pieejot radoši, skārdeni var apsegt ar Nutella vāku, plastmasas vāku no siera/biezpiena vai vienkārši ar pārtikas plēvi. Ja pāri paliek kaķu mitrā barība paciņā, tad tā jāaiztaisa ar zip aizdari un jānofiksē, piemēram, ar drēbju vai virtuves knaģi.

Pirms dot kaķim ledusskapī uzglabāto mitro barību, barība kādu laiku būtu jāpatur istabas temperatūrā vai jāuzsilda ūdens peldē, jo kaķim vispiemērotākā barība ir tieši ķermeņa temperatūrā – gluži tāpat, kā cilvēkiem – siltā ēdiena smarža un garša šķiet pievilcīgāka mājdzīvnieka garšas un smaržas receptoriem.

Purina Pro Plan Nutrisavour mitrās barības paciņas ir lielisks papildinājums jūsu kaķa ikdienas uzturam

Pro Plan mitrās barības iepakojumi ir īpaši, pateicoties gandrīz 100 gadus ilgai pieredzei un zināšanām, kuras tiek pielietotas, diendienā ražojot mājdzīvnieku barību. Jau gadu desmitiem Purina ir viens no progresīvākajiem un atzītākajiem mājdzīvnieku barības ražotājiem, kas 1986. gadā izveidojis Purina Pro Plan līniju, lai nodotu savas zināšanas un atklājumus mājdzīvniekiem un to saimniekiem.

Pro Plan līnijā īpaša uzmanība tiek pievērsta kaķiem un to veselībai – tādēļ Purina ir ieguvusi arī starptautiskās kaķu medicīnas asociācijas (International Society of Feline Medicine – ISFM – https://icatcare.org/) atzinību. Atzinība tika piešķirta par Purina ieguldījumu, izstrādājot kaķu veselību veicinošo barību. Šī iemesla dēļ Pro Plan kaķu barības paciņas rotā skaista rozā ISFM etiķete.

Pro Plan Nutrisavour mitrās barības paciņas ir pilnvērtīgs kaķu uzturs pat kaķiem ar īpašām uztura vajadzībām. Savukārt šīs barības bagātīgā garša patīk praktiski ikvienam kaķim. Ir pieejami 5 dažādi produkti:

Pilnvērtīga barība jutīgiem pieaugušiem kaķiem

2 garšas:

  • Tītara gaļa: mīksti gaļas gabaliņi ar mērci 85 g iepakojumā.
  • Okeāna zivis: mīksti zivju gabaliņi ar mērci 85 g iepakojumā.
  • Ir pierādīts, ka tā veicina gremošanas sistēmas veselību.
  • Palīdz samazināt ādas reakcijas, kas saistītas ar paaugstinātu jutīgumu pret pārtikas produktiem.
  • Viegli sagremojama, pateicoties augstas kvalitātes sastāvdaļām.
  • Satur olbaltumvielām bagātīgu tītara/okeāna zivju gaļu garšīgā mērcē, kas patīk kaķiem.
  • Nesatur krāsvielas vai aromatizētājus.

Pilnvērtīga barība pieaugušiem sterilizētiem vai kastrētiem kaķiem

2 garšas:

  • Liellopu gaļa: mīksti gaļas gabaliņi ar mērci 85 g iepakojumā.
  • Vistas gaļa: mīksti gaļas gabaliņi ar mērci 85 g iepakojumā.
  • Veicina urīnceļu veselību, veicinot urīna atšķaidīšanu.
  • Uztur veselīgu svaru.
  • Veicina dabisko imunitāti, pateicoties tās saturā esošajiem antioksidantiem, piemēram, E vitamīnam.
  • Satur olbaltumvielām bagātu liellopa/vistas gaļu garšīgā mērcē, kas patīk kaķiem.
  • Nesatur krāsvielas vai aromatizētājus.

Pilnvērtīga barība kaķēniem

  • Tītara gaļa: mīksti gaļas gabaliņi ar mērci 85 g iepakojumā.
  • Ideāli piemērots kaķēniem/jauniem kaķiem līdz 1 gadam.
  • Satur kaķēna augšanai un attīstībai nepieciešamas uzturvielas.
  • Satur DHA, kas palīdz veselīgai redzes un smadzeņu attīstībai.
  • Palīdz kaulu un muskuļu augšanai un dzīvībai svarīgo funkciju veselīgai attīstībai.
  • Satur olbaltumvielām bagātu tītara gaļu garšīgā mērcē, kas patīk kaķiem.
  • Nesatur krāsvielas vai aromatizētājus.

Sniedziet savam mīlulim pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu, ņemot vērā viņa gaumi un jutību pret dažādām barības vielām, barojot viņu ar Pro Plan Nutrisavour mitro kaķu barību, kas atbilst kaķa individuālajām vajadzībām.

Autore: Julia Abram

PetCity blogs:

  • Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Ērces jau mostas – laiks parūpēties par aizsardzību!

    Lasīt vairāk

  • Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Vai tavam četrkājainajam draugam ir bail no uguņošanas? Ieteikumi, kā palīdzēt mīlulim tikt galā ar stresu.

    Lasīt vairāk

  • Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Dzīvnieks nav rotaļlieta – dāvini atbildīgi!

    Lasīt vairāk

  • Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Pārgājiens ar suni: Noderīgi padomi un ieteikumi saimniekiem

    Lasīt vairāk

  • 7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    7 rudens biedi sunim: ieteikumi drošām pastaigām ārā

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas