Liekais svars ir ļoti izplatīta problēma arī ķepaiņu vidū

30.06.2021

Liekais svars ir ļoti izplatīta problēma arī ķepaiņu vidū

Uzsākot svara zaudēšanas programmu "Labā formā lieliskā omā" saņēmām ne mazums pieteikumu dalībai programmā. Kā izrādās - liekais svars un tā radītas veselības problēmas ir plaši izplatītas arī ķepaiņu vidū. Tāpēc uz sarunu aicinājām PetCity veterinārārsti Noru Dambrovu, kura sniedz ieskatu dzīvnieku liekā svara problēmā un programmas laikā konsultēs mūsu sešus dalībniekus.

Izraisa citas slimības

Kā stāsta Nora Dambrova, dzīvnieku liekais svars un aptaukošanās ir ļoti izplatītas problēmas, kas ne tikai apgrūtina mīluļu ikdienas gaitas, bet ir daudzu slimību cēlonis. “Aptaukošanās rezultātā var rasties, piemēram, cukura diabēts, locītavu problēmas, sirds un plaušu slimības. Tāpat ir lielāks risks vēža attīstībai, dermatozes un jo īpaši kaķiem urīnceļu problēmām. Šiem dzīvniekiem ir arī riskantāk veikt manipulācijas anestēzijā,” stāsta Dambrova. Statistika par mājdzīvnieku aptaukošanās problēmu Latvijā nav pieejama, bet, piemēram, ASV liekais svars ir 52,7 % suņu un 57,9% kaķu. Eiropas statistikas dati liecina, ka saskaņā ar dzīvnieku īpašnieku vērtējumu 31,8% - 69,4% suņu ir ar lieko svaru.

Riska faktori

Liekais svars mājdzīvniekiem

Lai gan par to tiek daudz runāts, tomēr nav citas patiesības: visbiežākais aptaukošanās problēmu cēloņiem ir mazkustīgs dzīvesveids. Dambrova saka, ka ja dzīvniekam netiek nodrošināts pietiekami aktīvs dzīvesveids un daudz pastaigu, aptaukošanās problēma var rasties gan dzīvokļu, gan privātmāju dzīvniekiem. “Riska zonā ir gan tie suņi, kuri netiek vesti pastaigās ārpus pagalma, gan tie kaķi, kuriem ir vienmuļa dzīve dzīvoklī un kam saimnieks nevelta laiku rotaļām un nenodrošina pastaigas vai rotaļlietas, kas kaķi interesē,” viņa uzskaita. Otrs svarīgs faktors ir nepareiza vai nenormēta barošana, ko var izraisīt ne tikai saimnieku (vai citu cilvēku) rīcība, bet arī apstākļi – piemēram, ja mājās ir vairāki dzīvnieki, tie var apēst otra mīluļa porciju. Trešais faktors ir dzīvnieku sterilizācija un kastrācija, kā arī locītavu sāpes, traumas un operācijas, kas ilgstoši ierobežo dzīvnieka kustības. Visbeidzot, mājās, kur dzīvo viens kaķis, cita suņa vai kaķa parādīšanās var radīt tādu diskomfortu un bailes, ka dzīvnieks var sākt slēpties un mazāk pārvietoties. Visi šie faktori var veicināt aptaukošanos.

Kā pamanīt problēmu

PetCity svara zaudēšanas programma

To, ka dzīvniekam ir liekā svara problēma, laicīgi var pamanīt pats saimnieks, regulāri iztaustot un apskatot savu dzīvnieku konkrētos ķermeņa apvidos. Kam jāpievērš uzmanība? Par lieko svaru liecinās: pirmkārt, ja viduklim nav smilšu pulksteņa forma – to var redzēt, skatoties uz dzīvnieku no augšas. Otrkārt, dzīvnieku vajadzētu iztaustīt. Vai, taustot ribu apvidu, ir jūtams, ka to klāj tauku kārtas, kas tikai stingrāk uzspiežot ļauj sataustīt ribas? Vai astes pamatni klāj tauku slānis? Vai tas ir arī gūžu apvidū? Vai ir palielināts vēders, kas liecinās par taukiem, kas izgulsnējušies ap iekšējiem orgāniem? Kaķiem par lieko svaru liecinās arī tauku spilvens vēdera lejasdaļā. Visbeidzot, par aptaukošanos liecinās arī dzīvnieka uzvedība: viņš var kļūt mazāk aktīvs, to var būt jāpierunā uz pastaigu vai rotaļām. 

Ko darīt un ko nedarīt

PetCity svara zaudēšanas programma

Vislabākais, ko cilvēks var darīt savam mīlulim, ir veltīt vairāk laika – gan rotaļāties, gan doties pastaigās. Tāpat svarīgi būtu nedot neko no cilvēku ēdamgalda un, ievērojot barības ražotāja ieteikumus, ierobežot izbarotās barības un – ne mazāk svarīgi – gardumu daudzumu. Tāpat Dambrova iesaka aptaukošanās pazīmju gadījumā labāk vērsties pie veterinārārsta, lai izslēgtu endokrīnas saslimšanas un konsultētos par pareizu dzīvnieka barošanu. Turklāt tā būs iespēja pakonsultēties, lai, gribot labu, nejauši nenodarītu dzīvniekam pāri. “Saprotot, ka dzīvniekam ir liekais svars, saimnieki mēdz pēkšņi sunim uzlikt pārāk lielu fizisko slodzi – ļoti garas pastaigas, skriešanu, lēkšanu pāri šķēršļiem, kas var radīt nopietnas locītavu traumas un sāpes, līdz ar to vēl vairāk mazinot dzīvnieka vēlmi kustēties,” pieredzē dalās Dambrova. “Pārmērīga slodze var radīt arī sirds un elpošanas problēmas. Turklāt garas pastaigas un citas aktivitātes pārāk karstā laikā var pat apdraudēt dzīvnieka dzīvību. Arī pārāk strauja barības devas mazināšana var radīt dzīvniekam lielu stresu. Tas var sākt izteikti zagt ēdienu vai “revidēt" miskasti, ēst ārā visu, ko atrod,” viņa brīdina par populārām kļūdām. “Kaķiem ar lieko svaru ir bīstami ļoti mazināt barības devu vai strauji mainīt barošanas režīmu.  Vissliktāk būtu vispār nedot barību (taisīt t.s. “atslodzes” dienas), jo tas var radīt nopietnas aknu problēmas, kas var rezultēties ļoti ilgstošā un dārgā ārstēšanā vai pat prasīt dzīvnieka dzīvību,” brīdina veterinārārste.

Sabalansēts uzturs Tava ķepaiņa veselībai Apskatīt visus

Saistītie produkti

PetCity blogs:

  • Noslēgusies dzīvnieku svara samazināšanas programma "Labā formā-lieliskā omā"

    Noslēgusies dzīvnieku svara samazināšanas programma "Labā formā-lieliskā omā"

    Lasīt vairāk

  • Neatkarīgā Mišela kalorijas atrod dabā

    Neatkarīgā Mišela kalorijas atrod dabā

    Lasīt vairāk

  • Svara samazināšanas kampaņa ieiet finiša taisnē

    Svara samazināšanas kampaņa ieiet finiša taisnē

    Lasīt vairāk

  • Vollijs mērķtiecīgi tuvojas ideālam rezultātam

    Vollijs mērķtiecīgi tuvojas ideālam rezultātam

    Lasīt vairāk

  • Kā nepakļauties dzīvnieka skaistajām actiņām

    Kā nepakļauties dzīvnieka skaistajām actiņām

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas