Pērlei laba forma palīdzēs sagaidīt vecumdienas

03.08.2021

Pērlei laba forma palīdzēs sagaidīt vecumdienas

Zelta retrīvera kucīte Pērle ir viena no 6 mīluļiem, kas piedalās PetCity organizētajā un profesionālās mājdzīvnieku barības ražotāja Hill’s atbalstītajā 3 mēnešu svara samazināšanas programmā Labā formā – lieliskā omā.

Pērlei programmas sākumā bija 45,6 kg, bet mēnesi vēlāk – jau 41,9 kg jeb mīnus 3,7 kg. Pērles ideālais svars būtu 30-35 kg.

Operācijas sekas

Pērle ir mīļa, paklausīga un kārtīga zelta retrīvera kucīte, kas jau 9 gadus dzīvo privātmājā ar pagalmu kopā ar saimnieci Lailu, viņas ģimeni un kaķeni. “Pērles dzīves moto ir paklausīt saimniekam,” savu suni raksturo Laila, “vienu reizi viņai dod komandu, un viņa jau ir aizskrējusi vai to izpildījusi. Tikai žēl, ka šobrīd paskriet viņa vairs īsti nevar.”

Kā stāsta Laila, pēkšņas veselības problēmas Pērlei sākās pagājušajā vasarā. Izrādījās, ka nesterilizētajai un nedzemdējušajai kucītei bija sastrutojusi dzemde. Kad to operēja, tad atklāja arī bumbuli uz liesas, tāpēc izņēma arī liesu. No tā brīža sākās problēmas ar lieko svaru.

Apēdīs pilnīgi visu!

“Viņa ir alerģiska,” stāsta Laila, “tāpēc īpašu mazkaloriju barību speciāli piemeklējām.” Pirms programmas uzsākšanas Pērlei no rīta tika piedāvāts apmēram 400 gr konserva, vakarā – 3 saujas sausās barības, un tas ir mazāk nekā pirms operācijas. “Kad pamanījām problēmu, viena ārste ieteica dot mazāk ēst, bet cik tad var samazināt to barību! Kā liela izmēra suns viņa jau tāpat saņem diezgan maz pārtikas. Varbūt konservus nedrīkst ēst...?” pirms programmas sākšanās šaubījās Laila.

Cilvēku pārtika Pērlei ir liegta, bet kārumus, piemēram, trušu ausis, Pērle dabūja apmēram reizi nedēļā. Taču nevar noliegt, ka Pērlei ēšana sagādā lielu baudu. “Viņa visu var apēst,” Laila ir mazliet satraukta, “pliku maizi apēdīs! Citam sunim piedāvās – tas novērsīsies, bet Pērle apēdīs visu, izņemot zaļos lociņus. Nevaru iedomāties, kas notiktu, ja viņai dotu ēst tik, cik viņa grib.”

Pērlei ir 1300 kvadrātmetru dārzs, kurā viņa ikdienā dzīvojas. Pastaigās dodas reizi dienā – apmēram uz stundu līdz Daugavai un atpakaļ. Ziemā pastaigas ir mazliet īsākas.

Kļuvusi aktīvāka

   

Mēnesi pēc dalības uzsākšanas programmā saimnieki priecīgi atzīst, ka progress ir mīnus 3,7 kg. “Pirmajā mēnesī visvieglāk nomest svaru, bet tagad sāksies grūtāks posms, kad svars tik ātri vairs nekritīs,” domā saimniece. Galvenokārt progresu skaidro barības maiņa, taču svarīgs blakus apstāklis ir arī karstais laiks, jo tā dēļ Pērle ēdusi mazāk. Fizioterapeites bažām par sāpēm locītavās saimnieki nepievienojas un saka, ka apskates laikā Pērle bijusi satraukta, tāpēc varbūt radies nepareizs priekšstats, ka viņai kaut kas sāp. Kā ir patiesībā – rādīs laiks, taču kopumā pēdējā mēneša laikā Pērle esot kļuvusi priecīgāka un aktīvāka.

Komentē veterinārārste Nora Dambrova

Pērlei liekais svars ir sekas pēc nesenās kastrācijas, kas tika veikta pagājušā gada septembrī, un tam ir saistība ar hormonālām izmaiņām. Tāpat es teiktu, ka pirms programmas sākšanās Pērlei netika normēta uzturvielu deva.

Tagad būtu svarīgi normēt uzņemto kaloriju daudzumu – to iespējams izdarīt, pārejot uz diētisku barību, normējot devu un ierobežojot našķu daudzumu, kā arī neko, pilnīgi neko nedodot no cilvēku galda. Tāpat ļoti svarīga ir arī pakāpeniska kustību daudzuma palielināšana – pastaigas, vingrojumi u.c.

Grūtības varētu būt tad, ja Pērle izteikti prasīs papildus barību un kādam no mājiniekiem būs grūti atteikt, tādēļ saimniekiem ir pieteikts izglītot visus mājiniekus par kampaņu, kurā Pērle piedalās – kas jāievēro un kāpēc tas ir svarīgi Pērles veselības uzlabošanai.

Komentē veterinārārste-fizioterapeite Sintija Pakalne

Suns daudz laika pavada dārza teritorijā, bet tā aktivitāte nav liela. Pie ortopēdiskās izmeklēšanas novērojamas problēmas ar pakaļķepām. To pierāda, veicot goniometriju, kurā gūžas locītavas izstiepšana jeb ekstensija ir samazināta. Tas liecina, ka gūžas locītavās ir artrīts/ vai osteoartrīts. Muskuļaudi ap gūžas locītavu ir saspringti. Gūžas locītavu diskomforta dēļ Pērle daļu sava svara pārnes uz priekšķepām.

Sāpju mazināšanai var izmantot medikamentus, bet pirms lietošanas būtu nepieciešamas asins analīzes. No fizikālām metodēm sāpju mazināšanai ieteicu lāzera terapiju  vai elektroterapiju – tā transkutāna elektriska nervu stimulācija (TENS), kā arī  termoterapiju.

Muskuļu spriedzes mazināšanai jāveic visa ķermeņa masāža, pasīvās kustības – ne tikai pakaļķepu, bet arī priekšķepu locītavām, kurām ir pastiprināta slodze. Katra locītava  abām ķepām tiek maigi un lēni saliekta un izstiepta, tādā veidā uzlabojot ne tikai locītavas kustības amplitūdu, bet arī tiek veicināta saišu un locītavas kapsulas mobilitāte un uzlabojas lokālā mikrocirkulācija gan locītavas kapsulā, gan skrimslī.

Tāpat ieteicu vingrinājumus muskuļu spriedzes un sāpju mazināšanai un gūžas locītavas  kustības diapazona palielināšai. Pakāpeniski vajadzētu palielināt pastaigu laiku.

Domāju, ka, samazinot sāpes, Pērle vairāk pārvietosies, pakāpeniski nometīs svaru un kļūs aktīvāka.

 

Sabalansēts uzturs Tava ķepaiņa veselībai Apskatīt visus

PetCity blogs:

  • Noslēgusies dzīvnieku svara samazināšanas programma "Labā formā-lieliskā omā"

    Noslēgusies dzīvnieku svara samazināšanas programma "Labā formā-lieliskā omā"

    Lasīt vairāk

  • Neatkarīgā Mišela kalorijas atrod dabā

    Neatkarīgā Mišela kalorijas atrod dabā

    Lasīt vairāk

  • Svara samazināšanas kampaņa ieiet finiša taisnē

    Svara samazināšanas kampaņa ieiet finiša taisnē

    Lasīt vairāk

  • Vollijs mērķtiecīgi tuvojas ideālam rezultātam

    Vollijs mērķtiecīgi tuvojas ideālam rezultātam

    Lasīt vairāk

  • Kā nepakļauties dzīvnieka skaistajām actiņām

    Kā nepakļauties dzīvnieka skaistajām actiņām

    Lasīt vairāk

Apskatīt visas